Бибер

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Бибер (вишезначна одредница).
Црни бибер
Piper nigrum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-107.jpg
Делови биљке
Научна класификација
Царство: Plantae
Раздео: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Piperales
Породица: Piperaceae
Род: Piper
Биномијална номенклатура
Piper nigrum
L.

Бибер (лат. Piper nigrum) је вишегодишња биљка, дрвенаста зимзелена лијана из породице Piperaceae. Пореклом је из тропских делова Индије и југоисточне Азије. Пријатног је мириса и више или мање љутог укуса. Листови су срцолики, а плод бобичаст.

Црни бибер се добија од зелених, осушених плодова, а бели од зрелог плода коме је скинута семењача.

У српском језику се користе и називи црни папар и карабибер.

Историја[уреди]

Бибер је је један од зачина познатих људима још од давнина. Данас га тако лако набављамо да и не помишљамо колико је у историји био важан. Једно време бибер је представљао врло драгоцен артикл у трговини између Индије и Европе, и уопште врло цењену робу. Кад је Аларих, краљ Визигота, освојио и опустошио Рим, 408. године наше ере, тражио је од Римљана да му на име откупа предају и 1.500 килограма бибера. Бибер је био толико цењен у средњем веку, а поред бибера и остали зачини, посебно због тога што се у медицини употребљавао и као лек. Бибера има више врста, које расту на Јави, Суматри, Борнеу и на Малајском архипелагу, на Филипинима иу Индији, али све те врсте бибера имају љут мирис и укус, а припадају 3 различитим родовима биљака. Бибер је толико љут због тога што садржи смолу и лако хлапљиво уље љутог укуса. Светска престоница бибера је Сингапур. Из његове се луке извози највише овог драгоценог зачина. Читав свет троши око 65.000 тона бибера годишње.

Дрога[уреди]

Користи се плод биљке - Fructus Piperis nigri.

Врсте бибера[уреди]

Постоји више врста бибера који се користе као зачин и деле се по бојама: црни, бели, зелени...

Биберњача[уреди]

Бибер се меље у малим ручним млиновима који су саставни део кухињског прибора. Да не би изгубио арому и љутину бибер се меље непосредно изнад јела које треба да се дода као зачин. Посуда у којој се држи бибер се назива биберњача.

Бибер у свакодневном говору[уреди]

"Забиберити“ некоме је термин који се користи када се некоме учини нешто непријатно.

Употреба[уреди]

Бибер је добар и често употребљаван зачин. Његово лековито својство је да повећава апетит. Пошто веома брзо изгуби арому, препоручује се да се самеље непосредно пре употребе. Као зачин се користе и плодови сродних врста: P. betle, P.longum, P. cubeba.

Види још[уреди]

Литеретура[уреди]

  • Д. Миловановић, Атлас лековитог биља, Београд, 1975.

Спољашње везе[уреди]