Блутут

Из Википедије, слободне енциклопедије
Блутут лого

Блутут (енгл. Bluetooth) или „плави зуб“ је индустријски пропис за персоналну бежичну мрежу. Блутут обезбеђује повезивање и размену информација између уређаја попут ПДА, мобилних телефона, лаптопова, личних рачунара, штампача и дигиталних камера преко сигурног, јефтиног, глобално доступног кратког подручја радио фреквенција.

Име Блутут везано је за краља Данске из 10. века (краљ Харалд Плавозуби) који је у дипломатији био познат по томе што је многе зараћене стране доводио да преговарају. Проналазачи Блутут технологије, у спомен на њега, изабрали су то име за своју технологију, која омогућава различитим уређајима да разговарају међусобно.

Увод[уреди]

Типичне блутут слушалице за мобилни телефон

Блутут је радио стандард првенствено намењен за уређаје са малом снагом, на кратком одстојању (зависно од класе снаге: 10 центиметара, 10 метара, 100 метара) и са јефтиним примопредајним микрочипом у сваком уређају.

Блутут допушта овим уређајима да разговарају када су у домету, чак и када нису у истој просторији, до 100 метара удаљености, зависно од класе снаге уређаја. Уређаји су доступни у три класе снаге:

Класа Снага

(mW)

Снага

(dBm)

Подручје

(приближно)

Класа 1 100 mW 20 dBm До 100 метара
Класа 2 2.5 mW 4 dBm До 10 метара
Класа 3 1 mW 0 dBm До 10 cm (1 метар макс.)

Брзина[уреди]

Верзија једног овог протокола је остваривала пренос брзином од 1 мегабит у секунди, док новија верзија остварује брзину преноса 3 мегабита у секунди. Блутут је бржи од инфрацрвеног бежичног преноса.

Блутут примопредајник за рачунар са USB прикључком

Спољашње везе[уреди]