Братислава Морина

С Википедије, слободне енциклопедије
Братислава Морина
Биографија
Датум рођења(1947-03-04)4. март 1947.
Место рођењаНиш, НР Србија
ФНР Југославија
Датум смрти2. август 2022.(2022-08-02) (75 год.)
Место смртиНиш
Србија
СупружникРахман Морина
Политичка
странка
Социјалистичка партија Србије

Братислава Буба Морина (рођ. Бањац; Ниш, 4. март 1947Ниш, 2. август 2022) била је српска политичарка.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је као Братислава Бањац 4. марта 1947. године у Нишу. Њен отац Милан био је официр Југословенске армије, пореком из Дринића, код Босанског Петровца. Њена мајка Јелена Радовић, била је пореклом из Истока, у Метохији. Као дете официра, детињство је провела у честим селидбама по местима Косова и МетохијеСува Река, Драгаш, Призрен и Приштина. Породица се на крају поново вратила у Ниш.

Школовање је започела у Приштини, а матурирала је у Нишу 1968. године. Потом је студирала на Правном факултету у Нишу. Након треће године студија, напустила је факултет и запослила се у Секретеријату унутрашњих послова (СУП) у Нишу. Студије је касније наставила на Правном факултету у Приштини.

Након удаје за Рахмана Морину, тадашњег начелника СУП-а Приштина, отпочела је њена политичка каријера. Најпре је прешла да ради у Савезном извршном већу (СИВ), а потом на место саветника у Председништву СФРЈ. Наредних година је била на покрајинским функцијама у САП Косово — била је саветник за народну одбрану у Извршном већу САП Косова, саветник у Председништву САП Косова и у Републичком СУП-у СР Србије.

Њен супруг био је један од блиских сарадника Слободана Милошевића и лидер Савеза комуниста Косова, од 1989. до изненадне смрти октобра 1990. године. Након тога, Братислава се политички ангажовала у новоформираној Социјалистичкој партији Србије (СПС). Године 1994. председник Владе Србије Мирко Марјановић поставио је за Републичког комесара за избеглице. Године 1997. је прешла у Савезну Владу, била је најпре министар за бригу о породици, а потом министар за избеглице, интерно расељена лица и хуманитарну помоћ.

Умрла је 2. август 2022. у Нишу.[1]

Имала је два брака. Из првог брака има сина Предрага Николића, а из брака са Рахманом Морином има ћерку Веру и сина Кохана.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Преминула некадашња министарка Братислава Буба Морина”. rts.rs. 02. 08. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]