Југословенска левица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Југословенска левица
Југословенска удружена левица
Jul.PNG
Вођа Мирјана Марковић (de facto)
Гласноговорник Александар Вулин
Оснивач Мирјана Марковић
Председник Љубиша Ристић (de jure)
Генерални секретар Ратко Крсмановић
Слоган „Јул је кул"!
Основана 23. јула 1994
Распуштена 29. децембра 2003
Претходник Савез комуниста — Покрет за Југославију
Седиште Београд
 СР Југославија
Млади огранак Југословенска револуцинарна омладина
Идеологија Демократски социјализам,
Умерени српски национализам,
Југославизам.
Политичка позиција Левица
Веб-сајт
https://archive.is/Yc5RV

Југословенска левица (или Југословенска удружена левица, ЈУЛ) је била политичка организација у некадашњој СР Југославији и Србији, основана 1994. године као коалиција 23 левичарске и комунистичке партије, коју је предводио Савез комуниста — Покрет за Југославију. Званична платформа ЈУЛ-а укључивала је општејугословенство и демократски социјализам. Југословенска левица приликом свога оснивања постала је, мањим делом, идеолошки наследник Савеза комуниста — Покрета за Југославију.

Политичко деловање током 1990-их и до 2000. године[уреди]

Југословенска левица је од 1996-2000. била део владајуће коалиције у Србији и СР Југославији. Након избора 2000, ЈУЛ више није био значајан учесник на политичкој сцени Србије. Председник Југословенске левице био је Љубиша Ристић, док је странку у пракси водила Мирјана Марковић, супруга председника СР Југославије Слободана Милошевића, генерални секретар политичке партије био је Ратко Крсмановић.

Политичко деловање током 1990-их и распуштање[уреди]

Током 1990-их, Југословенска левица ниједном није излазила самостално на изборе у Србији, већ у коалицији са Социјалистичком партијом Србије (на некима и са Новом демократијом и Социјалистичком народном партијом Црне Горе). На скупштинским изборима у Србији 2003, ЈУЛ је учествовао самостално и освојио 0,09% гласова.

Бивши чланови[уреди]

Спољашње везе[уреди]