Југословенска левица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Југословенска левица
Југословенска удружена левица
Jul.PNG
Лидер Мирјана Марковић (de facto)
Портпарол Александар Вулин
Оснивач Мирјана Марковић
Председник Љубиша Ристић (de jure)
Генерални секретар Ратко Крсмановић
Слоган „Јул је кул"!
Основана 23. јула 1994
Распуштена 29. децембра 2003
Претходник Савез комуниста - Покрет за Југославију
Седиште Београд
Flag of FR Yugoslavia.svg СР Југославија
Млади огранак Југословенска револуцинарна омладина
Идеологија Социјализам,
Комунизам,
Југославизам.
Политичка позиција Левица
http://jugoslovenskalevica.blogspot.com/

Југословенска левица (или Југословенска удружена левица, ЈУЛ) је била политичка организација у некадашњој СРЈ и Србији, основана 1994. као коалиција 23 левичарске и комунистичке партије, које је предводио Савез комуниста - Покрет за Југославију. Званична платформа ЈУЛ-а укључивала је општејугословенство и комунизам,Југословенска левица приликом свога оснивања постала је правно-имовински и једним делом и идеолошки наследник Савеза комуниста-Покрета за Југославију СК-ПЈ.

Политичко деловање током 1990-их и до 2000. године[уреди]

Југословенска левица је од 1996-2000. била део владајуће коалиције у Србији и СРЈ. Након избора 2000, ЈУЛ више није значајан учесник на политичкој сцени Србије. Председник Југословенске левице био је Љубиша Ристић, док је странку у пракси водила Мирјана Марковић, супруга председника Слободана Милошевића, генерални секретар политичке партије био је Ратко Крсмановић.

Политичко деловање током 1990-их и распуштање[уреди]

Током 1990-их, Југословенска левица ниједном није излазила самостално на изборе у Србији, већ у коалицији са Социјалистичком партијом (на некима и са Новом демократијом и Социјалистичком народном партијом Црне Горе). На скупштинским изборима у Србији 2003, ЈУЛ је учествовао самостално и освојио 0,09% гласова.

Спољашње везе[уреди]