Бјаловјешка шума

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Бјаловешка шума
Назив на званичном списку светске баштине
Poland Bialowieza - BPN.jpg
Локација  Белорусија
Тип природна
Критеријум vii
Референца 33.
Унеско регија Европа
Историја уписа у светску баштину
Упис 1979. (3. седница)
Додатни упис 1992
Угроженост не

Бјаловјешка шума (Бјаловјежа) је прашума која се налази на обе стране пољско-белоруске границе (100 km2 у Пољској, 1771 km2 у Белорусији). У праисторијска времена шума таквог типа се простирала кроз значајан део Европске равнице. Ипак, постепено је сечена и у првобитном стању се сачувала само у Бјаловешком подручју.

Бјаловешка шума има највећи број различитих врста биљака и животиња у Европи. Најпознатија бјаловешка животиња је европски бизон, који је најкрупнији европски сисар, последњи представник дивљих европских бикова. Од других крупних биљоједа има јелена, дивљих свиња, лосова, срна, а од месождера има вукова, лисица, рисова и др. Просечан узраст бјаловешких стабала је 100 година, а поједини делови шуме имају просечан узраст 250—350 година. У шуми је регистровано више од хиљаду стабала-стараца (400—600-годишњи храстови, 250—350-годишњи борови и јасике, 200—250-годишње јеле).

Европски бизон

Шума је отворена за туризам. У белоруском делу се налазе хотели и спортски комплекси, воде се пешачке, коњске и аутомобилске екскурзије.

Спољашње везе[уреди]