Варга

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Варга (мађ. Varga) је старо мађарско презиме које је произашло из заната које је везано за прераду коже и производњу обуће од коже.

Сродна презимена у другим језицима[уреди | уреди извор]

Сродна презимена са истим значењем (особа која ради са кожом) у другим језицима: (Енг.: Shoemaker); (Нем.: Schuhmacher, Schuster); (Шпа.: Vargas, Zapata).

Порекло презимена Варга[уреди | уреди извор]

Сама реч је угро−финско порекла и први пут је забележена 1387. године у значењу кројач обуће. Претходно су ову врсту посла, заната, обављали тимари (мађ. tímár). Тимари су сами прерађивали сировину, кожу, за израду обуће коју су правили. Тимшо (мађ. timsó) је хемикалија, со, за прераду коже по којој су тимари добили име. У 14. веку се кожа остављала у њеној природној браон боји, међутим са продирањем моде са запада у 16. веку почиње се са бојењем коже и варге праве разноврснији асортиман производа у не само у употребном већ и у естетском смислу, разнобојне. Појавом османлијског царства у Панонској низији и карпатском басену, појавила се и нова врста обуће и заната, производња чизама, тако да је у употребу ушла нова реч произвођач чизама, чизмар (мађ. csizmadiaság). Варгама је у том периоду остало право да праве само опанке (мађ. bocskor) од коже.

У средњем веку занат је био веома цењен и није свако могао да се бави било којим занатом, већ је морао да добије званичну дозволу од власти, и еснафа, па је тек тада могао да се бави одређеним занимањем, а уједно да плаћа порез и да буде заштићен од нелојалне конкуренције.

У 18. веку, одласком Османлија из Мађарске и појавом Аустроугарске, варге су се поделиле на мађарске и немачке варге.

Такозване мађарске варге су и даље израђивали опанке, чизме и простију обућу за којом је полако престала потражња и тако да је овај занат изумро средином деветнаестог века и од тога је остало само презиме.

Такозване немачке варге су израђивали финији обућу западног стила, мушку, женску, са пертлама, потпетицама, папуче итд. Тако да су у 19. веку прерасле у данашње обућаре, шустере.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Презиме Варга је распрострањено у Мађарској, Војводини и Ердељу, такође у Канадским провинцијама Онтарио и Саскачеван, у Јужно Америчким државама као што су (Бразил, Аргентина, Чиле, Перу, Мексико...) и Аустралији, где је велики број породица са овим презименом емигрирало током 19. и 20. века. Такође се мора нагласити да је у доста случајева, током времена, презиме Варга прерасло у Варгас, нарочито у Јужној Америци.

Познате личности[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]