Вукашин Златоносовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вукашин Златоносовић
Мјесто рођења Бановина Босна
Датум смрти 1430.
Мјесто смрти Краљевина Босна
Династија Златоносовићи
Отац Ђурађ
војвода
Период 1399-1430

Вукашин Златоносовић (?? — 1430) је био српски војвода из властелинске породице Златоносовића која је управљала облашћу Усоре у Краљевини Босни.

У сачуваним изворима први се пут помиње 1399. године, као свједок у повељи краља Стефана Остоје. После смрти брата Вукмира остао је једини представник ове куће. Био је један од најутицајнијих великаша у Краљевини Босни.

Када је избио сукоб између Радослава Павловића и Дубровачке републике 1430. године, Република је затражила помоћ од Твртка Другог, који је том приликом одговорио да се мора посавјетовати са војводом Вукашином Златоносовићем и са војводомСандаљем Хранићем. До јуна поменуте године сматрало се да ће укључивање Вукашина у сукоб бити од користи. Дубровник је у јесен исте године окренуо став те је сматрао да би укључивање Вукашина у лигу против Павловића неповољно утицало на Дубровчане, јер би се томе успротивио краљ Твртко II Котроманић.

Средином новембра 1430. године, избило је непријатељство између краља и војводе Вукашина. Краљ је започео свој поход на Златоносовиће. Тако је 22. новембра 1430. из Дубровника стигло писмо Сандаљу Хранићу у којем се изјављује жаљење "због случаја који се догодио Вукашину Златоносовићу", а о чему су Дубровчани обавјештени преко амбасадора и трговаца.

Историчари сматрају да су Златоносовићи потпуно уништени у сукобу са краљем Твртком II 1430. године.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Спасић, Палавестра, Мрђеновић, Душан;Александар;Душан (1991). Родословне таблице и грбови српских династија и властеле. Београд. ISBN 86-7685-007-0.