Стефан Златоносовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стефан Златоносовић
Место рођења Бановина Босна
Датум смрти после 1389.
Место смрти Краљевина Босна
Династија Златоносовићи
Отац Н. Златоносовћ
Мајка ћерка Вукца Хрватнића
кнез
Период до 1389.
Наследник Вукмир Златоносовић

Стефан Златоносовић је био српски кнез из властелинске породице Златоносовића која је управљала облашћу Усоре у Краљевини Босни.

Био је један од оних српских племића који су се налазили у одреду Влатка Вуковића у бици на Косову 1389. године, а који су током битке заробљени. Са њим је заједно заробљен и његов брат Влађ.

После Косовске битке краљ се Стефан Твртко распитује о заробљеној властели, те 1390. године даје фирентинцу Тадеју Јакубу дукате да се распита о заробљеној властели по Турској. Следећа опсежна акција у проналаску заробљеника покренута је почетком 15. вијека, одмах после битке код Ангоре. Прочуло се да је властела заробљена на Косову 1389. године, побјегла у Константинопољ. Тако су Дубровчани послали Милоша Милишевића фебруара 1403. године млетачком галијом до Константинопоља. Требало је да се он распита о поменутој властели и да дође у контакт са њима ако је то могуће.

Њихови рођаци Вукашин и Вукмир Златоносовић покушавали су да их ослободе преко Дубровачке републике 1403. године. У писму од 16. марта 1403. године, Дубровчани се обраћају војводи Вукмиру и Вукашину те пишу да ће се заузети код:

„цариградског цара за њихова два братучеда да се врате кући”

.

Међутим напори Дубровчана остали су без резултата.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Спасић, Палавестра, Мрђеновић, Душан;Александар;Душан (1991). Родословне таблице и грбови српских династија и властеле. Београд. ISBN 86-7685-007-0.