Кулин

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Кулин (чудовиште).
Кулин
Датум смрти 1204.
Отац Борић
Мајка Лавица Вукмировић
Супружник Војислава
Потомство Стефан Кулинић
Бан Босне
Период 11801204.
Претходник Борић
Наследник Стефан Кулинић

Кулин је био босански бан који је владао од 1180. године до 1204. године. Он је био син првог босанског бана Борића. Са изузетком једног војног похода којег је против Византије водио 1183, Босна је његову владавину провела у миру.

Због његове привржености Цркви босанској, католичка црква је кроз Угарску на њега извршила притисак, па Кулин 1203. организује скуп на Билином Пољу где декларише своју приврженост католичкој цркви и одриче се јереси за коју га је још 1199. папи оптуживао владар Зете Вукан.

Он је сачинио повељу у којој се спомињу границе Босне које се протежу од Дрине до Саве на северу, па до Уне на западу и сл. У његовој повељи су дефинисане границе Босне и, исто тако, наводи се да Босна има свога владара, престо, односно своју власт и да је то једна уређена земља.

Бан Кулин оставио нам је први натпис на српском језику уз ктиторску слику. Тај натпис настао је око 1200. године када је над вратима Кулинове цркве у Мухашиновићима код Високог постављен ктиторски натпис тзв. "Плоча Кулина бана".

Натпис из Кулинове цркве представља прву српску сачувану ктиторску слику и натпис. Уз натпис налазио се и портрет Кулина, али он није сачуван. Данас се Кулинов ктиторски натпис чува у Земаљском музеју у Сарајеву.[1]

Текст се чита овако:

Викицитати „Сиьж црквъ банъ Коулинъзида егд[апл]Ѣни Коучевъско Загорие и наде на ноу прон[ие] оу ПодъгорѢ СлѢпичишъ. и постави свои образ[ъ надъ] прагомъ. бъ даи баноу Коулиноу здравие и бани Воислави.”

[2]

Извори[уреди]

Литература[уреди]