Кулин

Из Википедије, слободне енциклопедије
За остале употребе, погледајте страницу Кулин (чудовиште).
Кулин
Бан Босне
Период 11801204.
Претходник Борић
Наследник Стефан Кулинић
Датум смрти 1204.
Отац Борић
Мајка Лавица Вукмировић
Супружник Војислава
Потомство Стефан Кулинић

Кулин је био босански бан који је владао од 1180. године до 1204. године. Он је био син првог босанског бана Борића. Са изузетком једног војног похода којег је против Византије водио 1183, Босна је његову владавину провела у миру.

Због његове привржености Цркви босанској, католичка црква је кроз Угарску на њега извршила притисак, па Кулин 1203. организује скуп на Билином Пољу где декларише своју приврженост католичкој цркви и одриче се јереси за коју га је још 1199. папи оптуживао владар Зете Вукан.

Он је сачинио повељу у којој се спомињу границе Босне које се протежу од Дрине до Саве на северу, па до Уне на западу и сл. У његовој повељи су дефинисане границе Босне и, исто тако, наводи се да Босна има свога владара, престо, односно своју власт и да је то једна уређена земља.

Бан Кулин оставио нам је први натпис на српском језику уз ктиторску слику. Тај натпис настао је око 1200. године када је над вратима Кулинове цркве у Мухашиновићима код Високог постављен ктиторски натпис тзв. "Плоча Кулина бана". Натпис се данас чува у Земаљском музеју у Сарајеву. Уз натпис налазио се и портрет Кулина, али он није сачуван.[1]


  1. С. Радојчић, Портрети српских владара у Средњем веку, Београд 1996.