Галеова кућа у Сомбору (Галерија Милана Коњовића)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Галеова кућа у Сомбору
Galerija Milan Konjovic.JPG
Опште информације
Место Сомбор
Општина Сомбор
Држава  Србија
Време настанка 1838.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Покрајински завод за заштиту споменика културе
Седиште Петроварадин
Адреса Штросмајерова 22 21131
Званични веб-сајт

Галеова кућа у Сомбору (данас Галерија Милана Коњовића) подигнута је 1838. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед зграде[уреди]

Зграда је подигнута као једноспратна грађевина на Тргу Св. Тројства 2, првобитно наменски грађена за апотеку. Једноставна у својој архитектонској концепцији, симетрична је у основи и изгледу. Главна фасада је плитко разуђена вертикалном и хоризонталном поделом. Централни ризалит је извучен из равни чиме је наглашен улаз у зграду. Плитки пиластри полазе од сокла до хоризонталног венца, а на угловима зграде и ризалитима допиру до кровног венца једноставне обраде. Само се на ризалиту на спрату у правцу изнад каменом уоквиреног полукружног једноставног портала пиластри појављују од венца до венца и тиме деле истурени део фасаде на три дела. У приземљу и на спрату прозори су правоугаони са оквирима и потпрозорницима. У приземљу су бочни прозори шири. У згради је галерија Милана Коњовића.

Обимнијим радовима је претворена у галерију 1961. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.