Галеова кућа у Сомбору (Галерија Милана Коњовића)

С Википедије, слободне енциклопедије
Галеова кућа у Сомбору
Опште информације
МестоСомбор
ОпштинаСомбор
Држава Србија
Време настанка1838.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Галеова кућа у Сомбору (данас Галерија Милана Коњовића) подигнута је 1838. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Дворишна фасада

Зграда је подигнута као једноспратна грађевина на Тргу Св. Тројства 2, првобитно наменски грађена за апотеку. Једноставна у својој архитектонској концепцији, симетрична је у основи и изгледу. Главна фасада је плитко разуђена вертикалном и хоризонталном поделом. Централни ризалит је извучен из равни чиме је наглашен улаз у зграду. Плитки пиластри полазе од сокла до хоризонталног венца, а на угловима зграде и ризалитима допиру до кровног венца једноставне обраде. Само се на ризалиту на спрату у правцу изнад каменом уоквиреног полукружног једноставног портала пиластри појављују од венца до венца и тиме деле истурени део фасаде на три дела. У приземљу и на спрату прозори су правоугаони са оквирима и потпрозорницима. У приземљу су бочни прозори шири. У згради је галерија Милана Коњовића.[1]

Обимнијим радовима је претворена у галерију 1961. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „GALERIJA "MILAN KONJOVIĆ". Udruženje građana „Moj Sombor”. Приступљено 21. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.