Капела Светог Јована Непомука у Сомбору

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Капела Светог Јована Непомука у Сомбору
Kapela Svetog Jovana Nepomuka u Somboru.jpg
Опште информације
МестоСомбор
ОпштинаСомбор
Држава Србија
Време настанка1751.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
СедиштеПетроварадин
АдресаШтросмајерова 22 21131
Званични веб-сајт

Капела Светог Јована Непомука у Сомбору, према Хроници Боне Михаловића из 1787. године, изграђена је 1751. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед капеле[уреди]

Капела је мала грађевина, складних пропорција, на којој се огледају доминантни утицаји рококоа. Основа је у облику неправилне елипсе са зарубљеном источном страном. Наткривена је куполом која при врху има лантерну са четири прозора. Фасадна декорација изведена у штуко малтеру, знатно је скромнија него декорација унутрашњег простора са јонским пиластрима, мермерним североисточним и југоисточним зидом, мермерним подом и сликаном рококо орнаментиком. Наглашеној полихромији доприносе и прозорски витражи. У олтарској ниши на издигнутом поду смештен је ковчег Св. Ивана Непомука.

Конзерваторски радови изведени су 1993. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.