Грашалковићева палата у Сомбору

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грашалковићева палата у Сомбору
Грашалковићева палата у Сомбору5.jpg
Грашалковићева палата
Опште информације
МестоСомбор
ОпштинаСомбор
Држава Србија
Време настанка1750-1761.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
СедиштеПетроварадин
АдресаШтросмајерова 22 21131
Званични веб-сајт
Грашалковићева палата у Сомбору.jpg

Грашалковићева палата у Сомбору подигнута је у периоду 17501763. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед зграде[уреди]

Зграда је подигнута је као угаона једноспратна грађевина на Тргу Св. Тројства (некада Трг братства и јединства) као канцеларија за колонизовање Немаца у Бачкој. Име је добила по грофу Антуну Грашалковићу (1693–1771) царском намеснику и управнику царских одбора. Од 1891. године у њој је била смештена пошта и тада је дозидан тракт у Змај Јовиној улици.

Основа је у облику слова „П“ са средишњим ризалитом и два бочна крака, по угледу на барокне административне зграде. Хоризонтални венац дели фуговану фасаду на приземље и спрат. Посебан акценат композицији даје засведен улаз и балкон на првом спрату са декоративно обрађеном оградом од кованог гвожђа. Отвори су правоугаони, у приземљу завршени плитко профилисаним тимпаноном, а на спрату архитравном гредом и потпрозорником на конзолама.

Конзерваторски радови су обављани 1994. и 1995. године

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.