Герхард Геземан

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Герхард Геземан
Пуно имеГерхард Фридрих Франц Геземан
Датум рођења16. децембар 1888.
Место рођењаЛихтенберг, Елзас-Лотарингијa
Датум смрти31. март 1948.(1948-03-31) (59/60 год.)
Место смртиБад Телц,  Западна Немачка
Утицаји одСрпска народна поезија, Јован Рајић, Андрија Качић Миошић, Александар Сандић[1]
Најважнија дела
СачуваниЕрлангенски рукопис
СРПСКО-НАРОДНЕ VIТЕШКЕ ПЈЕСМЕ
НАЈЛЕПШЕ ПЕСМЕ О ЦАРЕVIМА, КРАЉЕVIМА И ЈУНАЦИМА
УСКОЦИ И СЛАВНИ ЈУНАЦИ СРПСКИ ПО ДАЛМАЦИЈИ И ПРИМОРЈУ

Герхард Геземан (нем. Gerhard Friedrich Franz Gesemann), Лихтенберг, 16. децембар 1888Бад Телц, 31. март 1948) је био њемачки cлависта, фолклориста, књижевни критичар и професор универзитета у Прагу.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1888. год. у Лихтенбергу у учитељској породици.По завршетку доктората германистике 1913. год. игнорисао је могућност да оде за професора универзитета у Лајпциг. У августу исте године умјесто тога отишао је у Београд и примио се за професора њемачког језика у Зрењанину, у циљу својих студија славистике.

Први свјетски рат[уреди | уреди извор]

После избијању Првог свјетског рата, професор Геземан се у пратњи медицинског особља прикључује српској војсци у повлачењу преко Албаније на Крф. Hа неутралној територији у Албанији, одлучује се на бјекство. Ову незгоду у његовом животу описао у својој књизи (нем. Die Flucht: Aus einem serbischen Tagebuch 1915 und 1916. München, Albert Langen/Georg Müller 1935) [2] Бијег која се појавила на тржишту књига 1935. године.

Научни рад[уреди | уреди извор]

У периоду од 1922. до 1944. г. Герхард Геземан је предавао cлавистику на немачком универзитету у Прагу, прво као сарадник и 1924. као редовни професор.[3] Професор Геземан 22 године посвећује већину својих студија и радова Српскохрватском језику фокусирајући се на дијалектологију пречана.Током Другог светског рата, велики дио личне библиотеке професора Геземана је уништено, изгубљени вриједни рукописи, што онемогућава истраживања отворениx питања у вези изношења вриједниx књижевниx материјала из Србије и пронађених Ерлангенскиx рукописаПрагу се налазе сачувани примјерци првих словенских новина на њемачкогом језику ,Исток и Запад (новине).Дио очуване личне архиве налази се у Минхену.

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Био је муж Маге Магазиновић.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [http://www.sss-makarska.hr/spisi/velikani/kacic/izdanja/cirilica.htm,1[мртва веза]. РАЗЛИЧИТЕ песни ради забавленија и утјешенија с славонскаго на србскије преписане. В Будине, Писмени Всеучилишта, 1807, Аутор према запису Александра Сандића
  2. ^ [ http://trove.nla.gov.au/work/19187237?q=+&versionId=22541972,Са српском војском кроз Албанију, 1915-1916 / Герхард Геземан]
  3. ^ ((језик: немачки) Годишњак за историју Европе

Спољашње везе[уреди | уреди извор]