Губар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Губар
Lymantria dispar MHNT Chenille.jpg
Гусеница губара
Таксономија
Царство: Animalia
Одељак: Macrolepidoptera
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Lepidoptera
Подред: Ditrysia
Натпородица: Noctuoidea
Породица: Lymantriidae
Потпородица: Lymantrinae
Племе: Lymantrini
Род: Lymantria
Биномијална номенклатура
Lymantria dispar
Linnaeus, 1758

Губар (лат. Lymantria dispar) је највећа штеточина лишћарских шума и воћњака, која се јавља периодично у великом броју (пренамножење или градација губара) када изазива голобрсте на стотинама и хиљадама хектара шумских површина и милионима воћних стабала.

Штете у шумарству су сушење дрвећа, смањење прираста и поремећај у газдовању шумама. Штете у пољопривреди су брст на разним пољопривредним културама посебно у воћарству због смањења урода и сушења стабала. Поред ових директних (економских) штета далеко веће су еколошке штете које је понекад и тешко израчунати.

Губар је полифагна штеточина, чије су гусенице могу хранити лишћем преко 100 врста биљака, али у појединим подручјима свог распрострањења он преферира одређене биљне врсте. У континенталном делу то су, пре свега, храстови, затим граб, буква, брестови и друго, а од воћака јабуке и шљиве. Губар, у недостатку хране, може обрстити и четинаре (смрчу, јелу и борове). Значај ове штеточине је и у томе што представља једног од првих биотских узрочника у процесу сушења храстових шума у Србији, као примарна штеточина.

Мере сузбијања губара[уреди]

Губар се може сузбијати применом механичких и хемијских мера у стадијуму јајета и применом авиосузбијања у стадијуму гусенице.

  • Сузбијање губара у стадијуму јајета спроводи се применом: механичких мера - које подразумевају скидање (стругање) губаревих легала заједно са делом мртве коре оштрим предметом, сакупљање у посуде или џакове и спаљивање на за то одређеним местима и хемијских мера - које подразумевају натапање губаревих легала петролејом, (прије препаратима на бази ди-нитро-орто-креозола-ДНОЦ-а, који је сад забрањен за употребу због отровности по човјека и топлокрвне животиње) или нафтом којој се додаје мало битулита ради појачања боје, сунђером причвршћеним на штап дужине два или више метара зависно од места полагања јаја - легала.
  • Сузбијање губара у стадијуму гусенице спроводи се применом авиометоде, односно авиотретирањем коришћењем биолошких препарата. Авиотретирање као метод сузбијања спроводи се у пролеће када се из јаја развију гусенице и третирање се врши у млађим ларвеним ступњевима (најбољи ефекти су кад се третира други ступањ).

Које ће се методе сузбијања применити зависи од интензитета напада, висине положених легала и пре свега здравственог стања популације губара.

Спољашње везе[уреди]