Губар

С Википедије, слободне енциклопедије

Губар
Гусеница губара
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Lepidoptera
Натпородица: Noctuoidea
Породица: Erebidae
Род: Lymantria
Врста:
L. dispar
Биномно име
Lymantria dispar
Синоними
  • Phalaena dispar Linnaeus, 1758
  • Ocneria dispar (Linnaeus, 1758)
  • Porthetria dispar (Linnaeus, 1758)

Губар (лат. Lymantria dispar) је врста лептира (Lepidoptera) из породице Erebidae и највећа је штеточина лишћарских шума и воћњака, која се јавља периодично у великом броју (пренамножење или градација губара) када изазива голобрсте на стотинама и хиљадама хектара шумских површина и милионима воћних стабала.

Животни циклус[уреди | уреди извор]

Губар има једну генерацију годишње. Женке полажу јаја у касним летњим месецима и врста презимљава у овом стадијуму. Јаја су положена у већим групама и заштићена сетама. Са порастом температуре еклодирају младе гусенице, и у првом ступњу су прводиног интегумента, а изражене су црне, крупне папилозне основе сета. У зависности од пола и спољашњих услова, губар се пресвлачи до 7 пута.[1] Како гусеница расте, задобија своје препознатљиве карактеристике. На средини развојног пута медиодорзално су најуочљивија жута поља. У каснијим ступњевима, интегументом дорзално доминирају крупне јарке папиле: предњи парови плаве и задњи парови црвене боје. Латерално од главене капсуле, изражене су и папиле првог торакалног сегмента које носе дуге сете сакупљене у репиће. Главена капсула је маркирана и двема крупним пругама налик на очи.[2]

Штеточина[уреди | уреди извор]

Штете у шумарству су сушење дрвећа, смањење прираста и поремећај у газдовању шумама. Штете у пољопривреди су брст на разним пољопривредним културама посебно у воћарству због смањења урода и сушења стабала. Поред ових директних (економских) штета далеко веће су еколошке штете које је понекад и тешко израчунати.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Губар је полифагна штеточина, чије су гусенице могу хранити лишћем преко 100 врста биљака, али у појединим подручјима свог распрострањења он преферира одређене биљне врсте. У континенталном делу то су, пре свега, храстови, затим граб, буква, брестови и друго, а од воћака јабуке и шљиве. Губар, у недостатку хране, може обрстити и четинаре (смрчу, јелу и борове). Значај ове штеточине је и у томе што представља једног од првих биотских узрочника у процесу сушења храстових шума у Србији, као примарна штеточина.

Галерија[уреди | уреди извор]

Мере сузбијања губара[уреди | уреди извор]

Губар се може сузбијати применом механичких и хемијских мера у стадијуму јајета и применом авиосузбијања у стадијуму гусенице.

  • Сузбијање губара у стадијуму јајета спроводи се применом: механичких мера - које подразумевају скидање (стругање) губаревих легала заједно са делом мртве коре оштрим предметом, сакупљање у посуде или џакове и спаљивање на за то одређеним местима и хемијских мера - које подразумевају натапање губаревих легала петролејом, (прије препаратима на бази ди-нитро-орто-креозола (ДНОЦ-а), који је сад забрањен за употребу због отровности по човјека и топлокрвне животиње) или нафтом којој се додаје мало битулита ради појачања боје, сунђером причвршћеним на штап дужине два или више метара зависно од места полагања јаја - легала.
  • Сузбијање губара у стадијуму гусенице спроводи се применом авиометоде, односно авиотретирањем коришћењем биолошких препарата. Авиотретирање као метод сузбијања спроводи се у пролеће када се из јаја развију гусенице и третирање се врши у млађим ларвеним ступњевима (најбољи ефекти су кад се третира други стадијум).

Које ће се методе сузбијања применити зависи од интензитета напада, висине положених легала и пре свега здравственог стања популације губара.

Подврсте[уреди | уреди извор]

Подврста Латинско име Распрострањеност Карактеристике
Европски губар Lymantria dispar dispar Европа, Југозападна Азија и Северна Африка[3] Женке имају крила али не могу да лете[3]
Азијски губар Lymantria dispar asiatica Источна Азија,[3] западна Северна Америка[4] Женке могу да лете; привлачи их светлост[3]
Јапански губар Lymantria dispar japonica Јапан[3] Мужјаци су велики, тамносмеђе су боје[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gypsy Moth, Lymantria dispar Linnaeus (Lepidoptera: Lymantriidae), Springer-Verlag, Приступљено 2020-12-12 
  2. ^ „Bestimmungshilfe des Lepiforums: Lymantria Dispar”. www.lepiforum.de. Приступљено 2020-12-12. 
  3. ^ а б в г д ђ Pogue, Michael. „A review of selected species of Lymantria Huber [1819]” (PDF). Forest Health Technology Enterprise Team. Приступљено 14. 9. 2012. 
  4. ^ „Asian Gypsy Moth Lymantria dispar asiatica”. Pest Tracker National Agricultural Pest Information System. Приступљено 14. 9. 2012. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]