Електронска индустрија Ниш

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са ЕИ Ниш)
Jump to navigation Jump to search
Ei
Изворни назив
Електронска индустрија Ниш
Ранији назив
РР заводи Ниш
државна
Делатност телекомуникације
Основано 21. јун 1991. год.; пре 27 година (1991-06-21)
(у првом облику: 1948)
Оснивач Влада СФР Југославије
Седиште Ниш,
 Србија
Руководиоци
Александар Поповић (генерални директор)
Производи
Приход Пад 1,28 мил. евра (2013)[1]
Укупна актива Раст 40,55 мил. евра (2013)[1]
Укупан капитал Стагнација 0 (2013)[1]
Број запослених
0.126 (2013)[1]
1.333 (2009)
Веб-сајт www.eicorp.rs (ЕИ)
www.tehnicominformatika.rs (Техником информатика)

Електронска индустрија Ниш (ЕИ Ниш), или само стил. Ei, српска је холдинг компанија чије је седиште у Нишу. Формирањем Института за производњу радио-опреме и рендгенских апарата 1948. настаје и ова компанија. У саставу компаније налази се више зависних предузећа из Ниша, Београда и других градова Србије. Електронска индустрија Ниш је у поступку реструктрурисања и приватизације (2006—2008. године), тако да је један број предузећа приватизован а један број је у поступку приватизације; неколико их је већ у стечају или у поступку ликвидације.

До скоро је ова фирма била једна од ретких у свету која је производила електронске цеви. Више их не производи.

Историја[уреди]

Компанија је настала 1948. године под именом РР заводи Ниш и прославила се производњом рендген апарата, електронских цеви, радио-апарата и ТВ апарата.

Године 1950. на основу тадашњих закона предузеће „Заводи РР” предато је на управљање радницима и о томе сведочи табла на згради холдинга „Ei”.

Први радио уређај је произведен 1951. године.[2]

Електронска цев, произв. ЕИ
Улаз у дирекцију ЕИ (холдинг)
Табла из 1950. године на улазу у ЕИ „Фабрике радницима”

Најуспешнији период пословања је био од 1965. до 1980. године. У то време је ЕИ имала погоне у Нишу, Београду, Сврљигу, Житорађи, Алексинцу, Ђевђелији (Македонија), Србу (Хрватска), око 50 фабрика са 28.000 радника и годишњи бруто производ од око 700 милиона долара. Електронска индустрија је у то време имала велики асортиман производа широке потрошње за домаће потребе, војску и извоз. Производили су се апарати и уређаји у великим серијама: радио-апарати, звучници, појачала, системи за озвучење, рачунари, електрична бројила, машине за прање веша, машине за прање судова, обичне пегле, „роло” пегле, црно-бели и телевизори у боји, телефони, телефонске централе, ВФ уређаји, радио-станице, железничка сигнализација, семафори и пратећа опрема, уређаји специјалне намене за потребе војске и милиције, штампана електронска кола, индустријска електроника, ауто-електроника, рендген апарати, медицински уређаји, колор катодне цеви, електронске цеви, клима уређаји, картонска амбалажа, пластична галантерија, феромагнетни материјали, отпорници, кондензатори, механички делови уређаја, полупроводнички елементи...

Од 1991. године почиње пад Електронске индустрије Ниш; од тада се губици почињу нагомилавати, броја радника смањивати а производња опадати. Од 2000. године када је у предузећима (друштвени капитал) било око 10.000 радника, почиње приватизација перспективних предузећа и стечај оних нерентабилних.

Већ 2009. године број радника у неприватизованим предузећима (и оним која су била пред стечајем) био је око 1000. Средином 2010. године је остало око 100 радника у предузећима са већинским друштвеним (државним) капиталом.

Кроз приватизацију и стечајни поступак у кругу ЕИ 2010. године је пословало преко 30 предузећа разних профила.

У периоду 2009—2010. године руководство ЕИ покушава са органима власти (град и република) да у кругу бивше Електронске индустрије оживи производњу и зачме нова предузећа („Технолошки парк”, „Бесцаринска зона” итд.).

Делови проспекта из 2012. године

Дана 13. септембра 2013. године, због блокираног рачуна Привредни суд у Нишу покренуо је претходни стечајни поступак за корпорацију „Ei”. Октобра месеца 2013. године, уплаћена су потребна средства а стечајни поступак тиме обустављен.

Зависна предузећа[уреди]

Од оснивања компанија је преживела разне реформе, реорганизације, поделе, реструктуисања, интеграције и усаглашавања са законом. Тако су унутар компаније настајала и нестајала зависна предузећа: основне организације (ООУР), сложене организације (СОУР) и организације удруженог рада (ОУР), АД, ДД, ДОО, ЈВ, подружнице...

Предузећа су током година реструктуисана, приватизована или послата у стечај.

Предузећа која су у појединим тренуцима пословала унутар холдинг компаније „Ei” под разним називима и у разним организационим облицима (да би нека пропала отишла у стечај а нека опстала односно била приватизована и сада успешно послују) су:

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Ранђеловић, Новица С. (2003). „Пола века у корак са светом 1948—1998.”. Монографија о електронској индустрији. Корпорација „Ei”.

Спољашње везе[уреди]