ЕИ Ниш

Из Википедије, слободне енциклопедије
Еи Ниш
државна
Делатност телекомуникације,
бела техника
електронски машински елементи
Основано 1948.
Седиште Ниш,
 Србија
Руководиоци
Александар Поповић , генерални директор
Број запослених
1.333 (2009. г.)
Веб-сајт http://www.eicorp.rs/

ЕИ Ниш (Електронска индустрија Ниш) је српска холдинг компанија чије је седиште у Нишу. Формирањем Института за производњу радио опреме и рендгенских апарата 1948. настаје и ова компанија. У саставу компаније налази се више зависних предузећа из Ниша, Београда и других градова Србије. Електронска индустрија Ниш је у поступку реструктрурирања и приватизације (2006 – 2008. године), тако да је један број предузећа приватизован један број је у поступку приватизације, а неколико их је већ у стечају или у поступку ликвидације.

До скоро је ова фирма била једна од ретких у свету која је производила електронске цеви. Више их не производи.

Улаз у дирекцију Еи Ниш (холдинг)


Историја[уреди]

Компанија је настала 1948. године под именом РР заводи Ниш и прославила се производњом: рендген апарата, електронских цеви, радио-апарата и ТВ апарата.

Табла из 1950. године на улазу у Еи Ниш „Фабрике радницима“
Електронска цев производња Еи Ниш
Део проспекта из 2012.г.
Део проспекта из 2012.г.


Године 1950. на основу тадашњих закона предузеће „Заводи РР“ предато је на управљање радницим и о томе сведочи табла на згради „Еи холдинга“.

Најуспешнији период пословања је био од 1965. до 1980. године. У то време је Еи имала погоне у Нишу, Београду, Сврљигу, Житорађи, Алексинцу, Ђевђелији (Македонија), Србу (Хрватска), око 50 фабрика са 28.000 радника и бруто производом око 700 милиона долара годишње. Електронска индустрија је у то време имала велики асортиман производа широке потрошње за домаће потребе, војску и извоз. Производили су се апарати и уређаји у великим серијама: радио апарати, звучници, појачала, системи за озвучење, рачунари, електрична бројила, машине за прање веша, машине за прање судова, обичне пегле, „роло“ пегле, Црно бели телевизори, Колор телевизори, телефони, телефонске централе, вф уређаји, радио станице, уређаји железничке сигнализације, семафори и пратећа опрема, уређаји специјалне намене за потребе војске и милиције, штампана електронска кола, производи индустријске електронике, ауто-електроника, рендген апарати, медицински уређаји, колор катодне цеви, електронске цеви, клима уређаји, картонска амбалажа, пластична галантерија, феромагнетни материјали, отпорници, кондензатори, механички делови уређаја, полупроводнички елементи...

Од 1991. године почиње пад Електронске индустрије Ниш и од тада почиње повећање губитака, смањење броја радника и смањење производње. Од 2000. године када је у предузећима (друштвени капитал) било око 10.000 радника почиње приватизација перспективних предузећа и стечај нерентабилних предузећа.

Већ 2009. године број радника у неприватизованим предузећима (и оним која су била пред стечајем) био је око 1000. Средином 2010. године је остало око 100 радника у предузећима са већинским друштвеним (државним) капиталом.

Кроз приватизацију и стечајни поступак у кругу ЕИ сада (2010) послује преко 30 предузећа разних профила.

У периоду 2009—2010. г. руководство Еи покушава са органима власти (град и република) да у кругу бивше Електронске индустрије оживи производњу и стварање нових предузећа ("Технолошки парк", "Бесцаринска зона" ...).

Дана 13.09.2013. године због блокираног рачуна Привредни суд у Нишу покренуо је претходни стечајни поступак за Еи корпорацију. Октобра месеца 2013. г. уплаћена су потребна средства тако да је обустављен стечајни поступак.

Зависна предузећа[уреди]

Од оснивања компанија је преживела разне: реформе, реорганизације, поделе, реструктуирања, интеграције и усаглашавања са законом. Тако су унутар компаније настајала и нестајала зависна предузећа: Сложене организације, ОУР-и, СОУР-и, АД, ДД, ДОО, „џоинт венчер компаније“, „ћерке фирме“...

Предузећа су током година: реструктуирана, приватизована или отишла у стечај.

Наводимо предузећа која су у појединим тренуцима пословала унутар Еи холдинг компаније под разним називима у разним организационим облицима да би нека пропала отишла у стечај а нека опстала била приватизована и сада успешно послују:

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Мр. Новице С. Рандјеловић, 2003. , „Еи Пола века у корак са светом 1948—1998.“, (Монографија о електронској индустрији) издавач Еи КОРПОРАЦИЈА

Спољашње везе[уреди]