Игра престола (2. сезона)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Игра престола (сезона 2))
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Игра престола (2. сезона)
Game of Thrones Season 2.jpg
Држава  САД
Мрежа HBO
Премијерно приказивање 1. април 2012. — 3. јун 2012.
Број епизода 10
Претходна сезона 1. сезона
Следећа сезона 3. сезона

Друга сезона фантазијске драме Игра престола (енгл. Game of Thrones) премијерно је приказана на ХБО-у 1. априла 2012. године у Сједињеним Америчким Државама, а задња 3. јуна 2012. Емитована је недјељом у 21.00 сат у 10 епизода, свака по приближно 55 минута. Ова сезона углавном покрива догађаје из другог романа Судар краљева, другог романа серијала Песма леда и ватре аутора Џорџа Р. Р. Мартина, адаптираног за телевизију од Дејвида Бениофа и Д. Б. Вајса. ХБО је наредну сезону наредио 19. априла 2011. године, која је почела снимати у јулу 2011., првенствено у Ирској, Северној Ирској, Хрватској и Исланду.

Прича се одвија у свету маште, првенствено на континенту званом Вестерос, и са једном која се одвија на другом континенту на истоку познатом као Есос. Као и роман, сезона прати драматичну смрт лорда Едарда "Неда" Старка, и осталима из куће Старк који су раздвојени по Вестеросу. Друга два периода углавном су се односила на рат пет краљева, који су се борили између вођа фракција Вестероса који су или тврдили да су на гвозденом престу или су тражили независност од њега.

Игра престола садржи велики број амблема, као и глумце као што су Питер Динклиџ, Николај Костер-Волдо, Лина Хиди, Мишел Ферли, Емилија Кларк, Ричард Маден, Кит Харингтон, Мејси Вилијамс, Софи Тернер и Алфи Ален. Сезона је увела бројне нове глумце, укључујући Стивена Дилејна, Натали Дормер, Карис ван Хоутен и Лијама Канингама .

Критичари су похвалили производне вредности серије и глумаца. Гледаност је порасла у односу на претходну сезону. Друга сезона освојила је шест од дванаест Еми награда за које је номинована. Добитник је номинације за најбољег споредног глумца у драмској серији (Питер Динклиџ) и најбољу драмску серију. Гледаност у Сједињеним Америчким Државама порасла је за око 8% током сезоне, са 3,9 милиона на 4,2 милиона до краја сезоне.

Епизоде[уреди | уреди извор]

Игра престола (епизоде сезоне 2)
Бр. еп.
(укупно)
Бр. еп.
(у сезони)
Наслов Режисер Сценариста Премијера Гледаност у САД
(милиони)
111Север памтиАлан ТајлорДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс1. април 2012. (2012-04-01)3.86[1]
За Серсијеву узнемиреност, Тирион преузима функцију Краљеве луке у своје руке. На Змајкамену, Станис проглашава оданост Мелисандрином новом Богу, полаже право јавности на Гвоздени престо и открива да је Џофри копиле. Џофри наређује војницима да убијају Робертову копилад, од којих један, по имену Гендри, успе да побегне из Краљеве луке заједно са Арјом. Освојивши три победе, Роб нуди Ланистерима мир у замену за неовисност Севера и Сансин повратак. Он шаље Тиона да добије подршку Бејлона Грејџоја, његовог оца и Кејтлин да се потруде за савез са Ренлијем Баратионом, који такође тврди да има право на престо. Иза зида, Ноћна стража проналази заклон са Крастером и његовим кћерима / женама. У Есосу, док њени људи полако умиру у Црвеном отпаду, Денерис шаље јахаче на извиђање.
122Земље ноћиАлан ТајлорДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс8. април 2012. (2012-04-08)3.76[2]
Враћајући се у свој дом након девет година као Старково копиле, Тион се поново ујединио са својом сестром, Јаром, и његовим оцем, Бејлоном, који презире Тиона због његових северњачких путева и намерава силом вратити своју круну. Серсеи одбацује Робове услове, а Тирион изгони Слинта, шефа Златних огртача, до Зида, и промовише Брона за команданта Страже. На путу до Зида, Арја открива свој прави идентитет Гендрију. Сјеверно од зида, Тарлију прилази једна од Крастерових кћери, Гили, која је трудна и страхује за свог нерођеног сина; Џон не жели да јој помогне упркос Тарлијевим молбама. У Црвеном отпаду, један од коња се враћа код Денерис са одсеченом главом јахача у врећи, порука од њеног непријатеља. У Змајкамену, Давос, Станисов пратилац, регрутује гусара Саладора Сана на Станисову страну, а Станис има секс са Мелисандром да добије сина којег му његова жена не може дати. Џон открива да Крастер жртвује своје синове Белим ходачима; Крастер га види како шпијунира и удара Џона који остаје без свести.
133Што је мртво не може умретиАлик СакаровБрајан Кугман15. април 2012. (2012-04-15)3.77[3]
Кејтлин стиже у Ренлијев логор да преговара о савезу, гледајући женску ратницу Бријену из Тарта која је освојила право да се придружи Ренлијевој стражи. Ренли се недавно оженио за Марџери, Лорасову сестру, али нема секс са њом због његових осећаја према Лорасу. На Жељезним острвима, Бејлон планира да нападне Север, на челу са Јаром. Након што је запалио писмо упозоравајући Роба на Бејлонов предстојећи напад, Тион се поново придружио Грејџовима на церемонији заснованој на води. У Краљевој луци, Тирион израђује план да пронађе ко је у Серсеијевом повјерењу; налази да је то Пајсел и затвара га. Тирион додељује своју љубавницу, Шеј, службеници Санси. Иза зида, Крастер захтева да ноћни стражари оду. Џон сазнаје да је Џеор већ знао за Крастерове злочине. На путу према зиду, регрута Ноћне страже нападају ланистерски војници. Џорен је убијен, а Арја је заробљена. Арја каже да је Гендри био дечак којег су војници убили.
144Башта костијуДејвид ПетраркаВанеса Тајлор22. април 2012. (2012-04-22)3.65[4]
Кејтлин покушава да убеди браћу Баратион да се престану свађати и да се уједине против Ланистера, али Станис захтева од Ренлија да се подвргне својој команди. Бејлиш је посећује и нуди замену Џејмија за своје кћери. Мелисандра рађа створење из сенке. Сансу злоупотребљава Џофри у освети за Робове победе. Тирион интервенише и заузврат, Џофрију шаље проституке као поклоне али је Џофри окрутан према њима. Тирион ослобађа Пајсела, али га избацује из Малог савета. Тирион такође сазна за инцестуозан однос између Серсеија и њиховог рођака, Лансела, и присили га да је шпијунира, претећи да ће је открити Џофрију. Арја и Гендри су одведени као заробљеници у дворац Харендвор, где су затвореници мучени до смрти. Тајвин стиже, зауставља мучење и бира Арју као свог слугу не знајући њен прави идентитет. Након свог исцрпљујућег путовања кроз пустињу, Денерис стиже на капије просперитетног града Карт, гдје Даксос, члан тринаестог вијећа, уверава остале да пусте караван у град.
155Дух ХарендвораДејвид ПетраркаДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс29. април 2012. (2012-04-29).3.90[5]
Х'гар, један од тројице затворених заробљеника, којег је Арја спасила, обећава да ће убити троје људи по њеном избору да би вратио свој дуг према њој. Она прихвата и прво бира Тиклера, човека који је смртно мучио заробљенике. Након Ренлијеве смрти у рукама Мелисандриног сеновитог убојице, Кејтлин и Бријена, који су оптужени за убиство, присиљени су побећи из логора. Искључујући Тајрела, Ренлијеве снаге се предају Станису. Бријена се куне на оданост Кејтлин. Тион плови спреман да докаже да је он прави Гвозденрођени, са плановима да освоји Зимоврел док Роб није присутан. Тирион сазнаје од Лансела о дивљој ватри, супстанцу произведену да уништи Станисову флоту и војску током предстојеће опсаде. Тирион преузима контролу над шемом. Ноћна стража стиже у древну тврђаву под називом Песница Првих људи, где Џеор дозвољава Џону да се придружи тиму на челу са ветераном по имену Полушака, како би убио непријатељског вођу. У Карту, Даксос предлаже брак са Денерис у замену за обезбеђивање богатства за освајање Седам краљевстава. Џора је убеђује да добије подршку људи Вестероса.
166Стари богови и новиДејвид НутерВанеса Тајлор6. мај 2012. (2012-05-06)3.88[6]
Мирсела, Серсијева кћерка, је послата далеко од Краљеве луке. Тион успева да заузме Зимоврел и убије Касела, зато што га је увредио. Оша, заробљена Дивљанка, помаже Брандону и Рикону да побегну. Роб се поново уједињује са исцелитељем Мејџиром. На Песници Првих људи, Џон хвата Дивљанку по имену Јигрит, али се одвоји од патроле када покуша да побегне и он је принуђен да је јури. Џофри подстиче побуну на Краљевој луци, у којем је скоро убијен, а Санса је скоро силована. Тајвин дозвољава Бејлишу да тражи верност Тајрела. Један официр сумња на Арју, а њега убија Х'гар. Роб прима вести о Тионовим плановима и шаље људе да поново преузму Зимоврел. У Карту, Денерис покушава набавити брод како би одвела своје људе у Вестерос, све док држи Дакоса у заљеву. Денерисини змајеви су украдени.
177Човек без частиДејвид НутерДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс13. мај 2012. (2012-05-13)3.69[7]
Тион почиње да прати Брандона и Рикона. Тајвин почиње да истражује Харендвор за убицу његовог официра. Јигрит наставља своје покушаје да заведе Џона и, након тренутног застоја у Џоновој концентрацији, она бежи и води га у замку. Још увек потресена од нереда, Санса је ужаснута када се пробуди и открије да је почела менструација и да тако може да поднесе Џофријеву децу. Серсеи је упозорава да не воли никога осим своје дјеце, чак ни Џофрија. У Робовом логору, неуспели покушај бега Џејмија који оставља мртвог стражара, неки војници траже одмазду. У Карту, чаробњак При открива Денерису да јој је украо змајеве, али јој даје прилику да се поново уједини са њима пре него што закоље Тринаести савет и успостави Даксоса као краља. Тион представља Лувину и његовим поданицима запаљена тела два дечака, тврдећи да је пронашао и убио Брандона и Рикона.
188Принц ЗимоврелаАлан ТајлорДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс20. мај 2012. (2012-05-20)3.86[8]
Роб сазнаје да је Кејтлин тајно ослободила Џејмија, сада у пратњи Бријене, да би откупила Сансу и Арју; Роб је закључа у шатор и шаље људе да их пронађу. Он такође улази у романтичну везу са Талисом. Јара стиже у Зимоврел да би Тиона вратила, критикујући га због његових поступака. Тајвин напушта Харендвор да нападне Роба, што доводи Арју, Гендрија и њиховог пријатеља да покушају да побегну уз помоћ Х'гара, који се слаже да се Арја уздржи од именовања Х'гара као трећег човека којег ће убити. На путу до Краљеве луке, Станис обећава Давосу да ће му он бити десница. Изнад Зида, вођа Дивљана води заробљеног Џона и Полушаку свом краљу, Рејдеру. На Песници Првих људи, браћа Ноћне страже проналазе скривено змајстакло. У Карту, Џора пристаје да прати Денерис у Кућу Бесмртног како би повратила своје змајеве. Брандон и Рикон су открили да су живи и скривају се у Зимоврелу.
199Црна водаНил МаршалЏорџ Р. Р. Мартин27. мај 2012. (2012-05-27)3.38[9]
Станисова флота напада Краљеву луку. Водећи одбрану, Тирион уништава многе нападачке бродове експлозивним бродом пуним дивље ватре, присиљавајући га да нападне на копно. Сандор води одбрану испред капије, али је поражен и враћа се унутра, осуђујући Џофрија и одлази. Џофри такође бежи. Тирион увјерава Златне огртаче да се боре с њим. Станисове снаге стигну у дворац, али Тирион води своје људе иза Станисових сила преко подземних тунела и поставља стражњи напад. Серсеи одлази у гвоздену собу са Томеном, намеравајући га убити. Шај убеди Сансу да оде у њену одају, где Сандор понуди да је врати у Зимоврел, али она одлучи да остане. Како је Тирион рањен и Серсеи намерава отровати Томена, Тајвинове снаге, којима се придружио Лорас, стижу и поражавају Станисове снаге, присиљавајући их да се повуку.
2010Валар моргулисАлан ТајлорДејвид Бениоф и Д. Б. Вајс3. јун 2012. (2012-06-03)4.20[10]
Џофри оставља Сансу на страну, да би се оженио за Марџери. Тирион се боји за његову и Шејину сигурност сада када га је Тајвин заменио као десницу и ослободио Брона из његове команде. Мелисандра даје Станису нову наду. Бријена и Џејми уочавају три Старкова војника, које Бријена убија. Кејтлин не успијева одвратити Роба од венчања с Талисом. У Карту, Денерис улази у Дом Бесмртног и успешно враћа своје змајеве, који убијају Прија. Потом је запечатила Даксоса у свом сефу и потражила своје богатство за себе. У Зимоврелу, Тион покушава да убеди своје људе да се боре против Робове војске, али га онесвешћују и оду. Арја, која је побегла из Харендвора са Гендријем, добија дар вредног новчића од Х'гара, који магично мења своје лице. Северно од зида, Полушака присиљава Џона да га убије како би доказао своју оданост Дивљанима. Војска Белих ходача окружује Песницу Првих људи.

Списак глумаца[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]