Константин Балшић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Константин Балшић
Место рођења Зета
Датум смрти 1402.
Место смрти Драч
Отац Ђурађ I Балшић
Мајка Теодора Дејановић Балшић
Супружник Јелена Топија
Потомство Стефан Балшић
Наследник Јелена Топија

Константин Балшић је био српски племић из династије Балшића и син Ђурђа I, из његовог другог брака, са Теодором Дејановић.

Остаци тврђаве у Кроји

После смрти његовог оца Ђурђа I (1378) и стрица Балше II (1385), власт над земљама Балшића преузео је Константинов брат од стрица Страцимира, Ђурађ II, док је Константин владао над малим простором између Бојане и Дрима[1]. Константин је настојао да преузме од њега власт, због чега је 1391. године посетио султана Бајазита I и признао његову врховну власт[2]. Поред тога, он се повезао са Вуком Бранковићем и својим сродником Мркшом Жарковићем[а].

Османлије су га, као свог присталицу, поставиле 1394. године за господара Кроје[2], уместо Марка Барбадига, чијом се супругом Јеленом, касније оженио. Он је одатле проширио своју власт на Дањ и околину, али га је Ђурађ II потиснуо са тих поседа. Учествовао је, као османски вазал, у бици на Ровинама 17.05. 1395. године, у којој је погинуо и његов ујак, Константин Драгаш, по коме је највероватније и добио име[1].

Иако је од 1391. године био одан османски вазал, Константин није учествовао у Ангорској бици (1402) и у то доба је под нејасним околностима[1], можда због покушаја заузећа Драча[2], погубљен (пре 22. октобра 1402[2]) по одлуци млетачког суда у Драчу[1].

Константин се женио два пута. Име његове прве супруге није сачувано, а други пут се оженио Јеленом (ћерком Карла Топије) која је претходно била удата за господара Кроје, Марка Барбарига[2][3]. Подаци о његовим потомцима нису познати, али се сматра да би Стефан Балшић (Стефан де Марамонте) могао да буде његов син[1].

Напомене[уреди]

  1. Мркша и Константин су били полубраћа, по мајци Теодори. Поред тога, Мркша је био ожењен Константиновом сестром од стрица Балше II, Руђином.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Balša I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Ђурађ I Балшић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Константин Балшић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Dejan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Теодора Драгаш
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Stephen Uroš II Milutin of Serbia
 
 
 
 
 
 
 
14. Stephen Uroš III Dečanski of Serbia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Ana Terter
 
 
 
 
 
 
 
7. Teodora-Evdokija
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. John Palaiologos (Caesar)
 
 
 
 
 
 
 
15. Maria Palaiologina, Queen of Serbia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Irene Metochitissa
 
 
 
 
 
 

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Литература[уреди]