Ана Тертер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ана Тертер
Датум рођења13. век
Место рођењаДруго бугарско царство
ДинастијаДинастија Тертер
ОтацЂорђе I Тертер
МајкаMaria Terter
СупружникСтефан Урош II Милутин, Димитрије Дука Комнин Кутрулис
ПотомствоСтефан Урош III Дечански, Ана Неда, Константин Немањић

Ана Тертер је била српска краљица у периоду од 1284. године до 1299. године, као супруга српског краља Стефана Уроша II Милутина. Била је мајка Константина Немањића и Ане Неде.

Порекло[уреди]

Четврта по реду Милутинова супруга, била је кћи бугарског цара Ђорђа I Тертера. У Србију је дошла 1284. године, након протеривања Јелисавете Арпад.

Брачни живот[уреди]

Уочи доласка Ане Тертер у Србију, поставило се питање легитимности будућег брака. Наиме, српском краљу би то био четврти брак, што се косило са канонским правилима православне Цркве. Да би се уклонила та “препрека”, претходни Милутинов брак, са Јелисаветом Арпад, проглашен је неважећим, што српској Цркви није тешко пало, с обзиром на то да је она, тј. Црква, од самог почетка, била против тог брака. Краљица Ана је у Србији провела знатно више времена, него све њене претходнице заједно. Можда би она, до краја свог живота и остала поред супруга, да на то нису утицале политичке прилике на Балкану. Наиме, српски краљ Милутин је, након дугог и успешног ратовања против Византије, био решен да дипломатским путем очува новоосвојене крајеве. Стога је решио да успостави мир и чвршћи савез са Византијом, прибегавши већ опробаном рецепту - склапањем брака. Византијски цар, Андроник II Палеолог, притешњен надирућом снагом српске државе, дао је Стефану Милутину руку своје петогодишње кћери, Симониде. Уочи Ускрса, 1299. године, на реци Вардару, недалеко од Солуна, дошло је до својеврсне “размене“. Наиме, византијски цар је своме новопеченом зету предао своју кћер, са њеном пратњом, а дотадашња српска краљица је, заједно са таоцима, предата Грцима. Овај поступак српског краља није наишао на одобравање чланова српске краљевске породице, што из личне саосећајности са бившом снахом, што из политичких разлога. Међутим, краљ Стефан Милутин се на то није превише обазирао, него је. чак, поново издејствовао поништење брака, чиме је његов син из брака са Аном Тертер, Стефан Константин, преко ноћи постао „незаконити син“. Некадашња бугарска принцеза, жртва политичке трговине, послата је у Солун, одакле јој се даљи животни пут обавија велом заборава.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Ђорђе I Тертер
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Ана Тертер
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Maria Terter