Кртице

Из Википедије, слободне енциклопедије
Talpidae
Временски распон:
Late Eocene—Recent
Talpa europaea MHNT Tete.jpg
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Soricomorpha
Породица: Talpidae
G. Fischer, 1814
Родови

17 родова, погледати текст

Talpidae (кртице) је назив породице сисара из групе бубоједа (Insectivora). Ова породица обухвата углавном фосоријалне врсте (воде подземан начин живота) које насељавају Азију, Европу и Северну Америку. Спадају у примитивније сисаре.

Особине[уреди]

Кртице су животиње тамне боје и цилиндричног облика тела. Величина им варира од веома малих врста, као што је Neurotrichus gibbsii (северноамеричка кртица) дугачка само 2,4 cm и масе 12 грама до знатно већих, као што је Desmana moschata (руски дезман) дугачка 18–22 cm и масе 550 грама. Крзно варира од врсте до врсте, али је увек густо и кратко.

Задњи екстремитети кртица су прилагођени за копање, а на прстима се налазе канџе. Код дезмана су прсти спојени и прилагођени пливању. Већина врста има кратак врат, међутим код дезмана је издужен[1].

Већина врста има мале очи које су редуковане, али само неколико врста је потпуно слепо. Очи се могу налазити испод коже и тада је врста слепа, али и даље остаје очувана очна јабучица и очни нерв (лат. nervus opticus). Talpidae имају добро развијено чуло додира, али плен проналазе и користећи чуло мириса и слуха.

Ово су инсективорни организми и углавном се хране глистама из земље и ларвама инсеката. Имају релативно неспецијализован зубни систем са следећом зубном формулом:

Зубна формула
2-3.1.3-4.3
1-3.0-1.3-4.3

Референце[уреди]

  1. Gorman, Martyn (1984). Macdonald, D., ур. The Encyclopedia of Mammals. New York: Facts on File. стр. 766—769. ISBN 0-87196-871-1. 

Литература[уреди]

  • Gorman, Martyn (1984). Macdonald, D., ур. The Encyclopedia of Mammals. New York: Facts on File. стр. 766—769. ISBN 0-87196-871-1.