Кртице

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Talpidae)

Talpidae
Временски распон: горњи еоценданашњост
Talpa europaea MHNT Tete.jpg
Европска кртица (Talpa europaea)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Talpidae

Потпородице

Talpinae
Scalopinae
Uropsilinae

Кртице (лат. Talpidae) су породица сисара из групе бубоједа (Insectivora). Ова породица обухвата углавном фосоријалне врсте (воде подземан начин живота) које насељавају Азију, Европу и Северну Америку. Спадају у примитивније сисаре.

Особине[уреди | уреди извор]

Кртице су животиње тамне боје и цилиндричног облика тела. Величина им варира од веома малих врста, као што је Neurotrichus gibbsii (северноамеричка кртица) дугачка само 2,4 cm и масе 12 грама до знатно већих, као што је Desmana moschata (руски дезман) дугачка 18–22 cm и масе 550 грама. Крзно варира од врсте до врсте, али је увек густо и кратко.

Задњи екстремитети кртица су прилагођени за копање, а на прстима се налазе канџе. Код дезмана су прсти спојени и прилагођени пливању. Већина врста има кратак врат, међутим код дезмана је издужен[1].

Већина врста има мале очи које су редуковане, али само неколико врста је потпуно слепо. Очи се могу налазити испод коже и тада је врста слепа, али и даље остаје очувана очна јабучица и очни нерв (лат. nervus opticus). Talpidae имају добро развијено чуло додира, али плен проналазе и користећи чуло мириса и слуха.

Ово су инсективорни организми и углавном се хране глистама из земље и ларвама инсеката. Имају релативно неспецијализован зубни систем са следећом зубном формулом:

Зубна формула
2-3.1.3-4.3
1-3.0-1.3-4.3

Класификација[уреди | уреди извор]

Породица кртице (Talpidae) се састоји из три потпородице, 17 родова и 51 врсте.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gorman, Martyn (1984). Macdonald, D., ур. The Encyclopedia of Mammals. New York: Facts on File. стр. 766–769. ISBN 978-0-87196-871-5. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]