Пређи на садржај

Купрешки сир

С Википедије, слободне енциклопедије
Купрешки сир
Разне врсте Купрешког сира на сајму у Београду 2024.
Врста јеласир
Место пореклаКупрешко поље
Регије или државаБалканско полуострво
Део националне кухињеСрпска кухиња
Температура сервирањахладно
Главни састојцикравље, овче и козје млеко, со, сириште
  Медији: Купрешки сир

Купрешки сир је врста аутохтоног млечног производа који се производи од млака стоке која се узгаја на ширем простору Купрешке висоравни.[1] Веома је цењен на тржишту, посебног је укуса и прави се од крављег, овчијег и козјег млека стоке која већи део године проводи на пашњацима високе нутритивне вредности, без додатака у савремена средства која се користе у исхрани стоке, као што су силажа или концентрат.[1]

Карактеристике подручја

[уреди | уреди извор]
Купрешка висораван на којој се узгаја стока од чијег мека се прави Купрешки сир

Карактеристике подручја са кога се добија млеко од ког се производи Купрешки сир су:

  • географске одлике - надморска висина (просечно 1.130 метара) и утицај морских струја на квалитет испаше
  • флористички састав и вегетацијска композиција биљног покривача - разноврстан биодиверзитет (са укупно 92 биљних врста, од којих је 25 ендемских). Поред своjе улоге у производњи крмива, пашњаци Купрешког поља су станиште великог броjа различитих врста биљака и животиња, што резултује високом стопом биодиверзитета коjи се односи на живе организме коjи своjим постоjањем ступаjу у интеракциjу са овим екосистемом.
  • пасмински састав стоке (који је као и у целој Босни и Херцеговини) базиран већином на соjевима аутохтоне пасмине без организованог селекциjског рада.

Географија подручја

[уреди | уреди извор]

Купрешко поље на коме се гаји стока од чијег млека се добиија Купрешки сир је велико крашко поље у југозападном делу Босне, Босна и Херцеговина. Смештено је источно од два суседна крашка поља: Ливањског и Гламочког, те северно од Дувањског поља. Пружа се од северозапада ка југоистоку, у дужину од 24 км, ширину 10 км, на површини од 93 км².

Свака пасмина има своj историjат настанка, почетак, развоj и подручjе распрострањености, те намену, па се то односи и на пасмину стоке која се узгаја на ширем подручку Купрешког поља. Многе пасмине су аутохтоне, годинама су се развиjале и прилагођавале локалном подручjу и променама без системског деловања човека. Из тих разлога развиле су особине прилагодљивости на климу Купрешког поља, храну и отпорност на болести које ту владају, што поред испаше има нарочити значаj на укус и квалитет млека од кога се израђују све врсте Купрешког сира.

У основи Купрешки сир се производи у шест врста и то као:

  • Купрешки тврди пуномасни сир од необраног крављег млека,
  • Купрешки димљени сир,
  • Купрешки сир са зачинима (коприва, бели лук, лук, першун и босиљак),
  • Башка сир са зачинима (бибер, парадајз, чили и оригано),
  • Купрешки козји сир (комбинација козјег и крављег млека),
  • Купрешки планински сир (комбинација овчијег и крављег млека, у односу 30% крављег и 70% овчијег, као и у комбинацији 50% – 50%).
  1. ^ а б „Kupreški sir osvaja priznanja, u planu proboj na tržište Srbije”. www.ekapija.com (на језику: српски). Приступљено 2024-07-25. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]