Афричка златна мачка

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Profelis)

Caracal aurata
Афричка златна мачка
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
(Gray, 1843)
Врста:
C. aurata
Биномно име
Caracal aurata
(Temminck, 1827)
Подврсте
  • C. a. aurata
  • C. a. celidogaster
Распрострањеност афричке златне мачке
Синоними
  • Profelis aurata

Афричка златна мачка (лат. Caracal aurata), врста мачке (Felidae) средње величине, која живи у прашумама у екваторијалној Африци. У прошлости је била сврстана у род Profelis, а сада у род Caracal.[1]

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Афричка златна мачка живи у прашумама екваторијалне Африке: у Сенегалу, Нигерији, Нигеру, Конгу, Демократској Републици Конгу и Руанди, а најјужније живи у Анголи. Штети јој негативно деловање човека, нпр. смањивањем површина прашума.

Опис[уреди | уреди извор]

Коже афричке златне мачке

Има тежину од 11 до 14 кг. Дужина тела је од 60 до 102 цм, уз додатак 16-46 цм дужине репа. Висина је од 38 до 51 цм.

Афричка златна мачка је око два пута већа од домаће мачке. То је снажна мачка, дугих ногу. Јавља се у две основне боје: сивој и златној. Трбух, врат, брада и образи су увијек светлији од остатка тела. Могу бити и беле боје. Реп је тамнији и завршава црним врхом. Око 4% популације је потпуно црно. У западној Африци, могу имати мрље на цијелом телу или само на леђима, ногама и врату.

Размножавање[уреди | уреди извор]

У заточеништву, трудноћа траје 75-78 дана, окоти једног или два мачића, који расту брзо и већ су одбијени од сисе са 6 недеља старости. Сполно су зрели с око 18 месеци. Живе до 15 година.

Активни су ловци. Лако се могу попети. Лове глодаре и птице, такође могу ухватити мале антилопу, понекад лове мале мајмуне. Према неким изворима, чак нападају стоку и перад.

Постоје две подврсте:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Order Carnivora". In "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference". стр. 544.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Wozencraft, W.C. . "Order Carnivora". In Wilson, D.E.; Reeder, D.M. "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference" (3rd ed.). . Johns Hopkins University Press. 2005. pp. 544. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. .