Мунгоси

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Мунгоси
Meerkat (Suricata suricatta) Tswalu.jpg
Меркат
(Suricata suricatta)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Herpestidae

Bonaparte, 1845
Потпородице

Herpestinae
Mungotinae

Herpestidae.png
Ареал распрострањености

Мунгоси (лат. Herpestidae) су породица из подреда мачколиких животиња. Насељавају континенталну Африку и јужну Евроазију. Мадагаскарски мунгоси из потпородице Galidiinae, која је ендемит Мадагаскара, су се са афроазијским мунгосима налазили у истој породици. Међутим, након анализа ДНК су смештени у породицу Eupleridae.

Претпоставља се да постоји блиска сродност између цибетки и мунгоса.

На острва јужног Јадрана мунгос је насељен почетком 20. века.

Једна од боље проучених врста из ове породице су меркати (лат. Suricata suricatta). Они су настањени у Јужној Африци и у полупустињским пределима. Домороци их називају „човечуљцима”. Живе у подземним стаништима, у већим групама.[1][2]

Опис[уреди]

Мунгос је дугачак 1 метар (заједно са репом). Хитар је и неумољив: упоран је и никада не оставља свој плен. Мунгос је најпознатији непријатељ страшне и опасне кобре. Без страха јој се супроставља и из двобоја са њом обично излази као победник. Мунгос вешто и хитро избегава отровне зубе змије све док она не скочи на њега. Тада мунгос успева да је зграби за потиљак. Заштићен је својом дебелом кожом и крзном. Египатски мунгос је био света животиња у доба фараона, па су у пирамидама пронађене и мумије мунгоса. Многе врсте мунгоса живе поред човека, како корисне кућне животиње које уништавају пацове и змије, иако понекад нападају и домаће животиње — куниће и живину.

Класификација[уреди]

Породица Herpestidae:

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Vaughan, Terry A.; James M. Ryan; Nicholas J. Czaplewski (2010). Mammalogy. Jones & Bartlett Learning. ISBN 978-0-7637-6299-5. стр. 300.
  2. ^ Forsyth, Mark (2. 10. 2012). The Etymologicon: A Circular Stroll Through the Hidden Connections of the English Language. Penguin Publishing Group. стр. 77—. ISBN 978-1-101-61176-0. 

Спољашње везе[уреди]