Народна библиотека „Просвјета” у Рудом

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Народна библиотека „Просвјета“ у Рудом
ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо
ЛокацијаРудо
Општина Рудо
 Република Српска
ВрстаНародна библиотека
ДиректорПредраг Остојић
АдресаТрг Слободе бр. 1

Народна библиотека „Просвјета“ у Рудом представља културну установу са дугодишњом традицијом на простору општине Рудо као значајн фактор у култури и образовању на овим просторима. Библиотека се налази у улици Трг Слободе бр. 1 и представља стуб културе на овим просторима који почињу још давне 1939. године кроз постојање читаонице и књижнице. Дјелује у оквиру библиотечке мреже, на подручју које покрива матична библиотека у Фочи.

Историјат[уреди | уреди извор]

Почетак организованог рада са књигама на овом простору се везује за рад „Читаоница и књижница Соколске чете Соколовићи“ у првим годинама двадесетог вијека. У низу година свог постојања, Библиотека је често мијењала статус и просторије рада, а садашњи назив и статус самосталне установе званично је добила 2011. године.

Библиотека у Рудом има релативно дугу традицију, а њено постојање забиљежено је у документима 1939. године, као „Читаоница и књижница Соколске чете Соколовићи“ у Рудом. Велику заслугу за њено отварање и рад, између осталих имао је прота Славко Поповић, тадашњи руђански парох.

Рад библиотеке и читаонице обновљен је 1960. године у оквиру Дома културе у Рудом. Тадашња библиотека била је смјештена у бившем Соколском дому „Свети Сава“, који је срушен 1971. године, када је на његовим темељима саграђен садашњи Дом културе у којем је смјештена и библиотека са читаоницом.У том периоду изузетан допринос у раду библиотеке дала је библиотекарка Жарка Мићовић.

ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ регистрована је 2011. године, а под именом Народна библиотека „Просвјета“ , издвојена је из бившег „Дома културе, сада Центра за културно-просвјетну дјелатност јула мјесеца 1998. ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ данас располаже са књижним фондом од око 24 000 књига, али нажалост нема адекватан читаонички простор.[1]

У Народној библиотеци „Просвјета“ у Рудом одржана је креативна радионица поводом Дана књиге за дјецу предшколског узраста и ученике нижих разреда Основне школе „Рудо“. На креативној радионици, коју су организовали заједно Народна библиотека „Просвјета“ и Драмска секција Центра за културно просвјетну дјелатност „Просвјета“ поводом Дана књиге, дјеца су упозната о књигама намијењеним њиховом узрасту, уз мноштво других садржаја, као што су цртање, читање и гледање анимираних филмова..[2]

Посебну вриједност у књижном фонду библиотеке представља завичајна збирка књига, која је и дигитализована.[3] Неки од наслова су: Рудо кроз вјекове коју је припремио Предраг Кастратовић, у издаваштву НБ „Просвјета“,[4] Записи старог руђанина 5 коју је припремио Драгољуб Мићовић,[5] Записи старог руђанина 4,[6] Кад Рудо лиром заруди коју је припремио Драган М. Папоњак,[7] и многи други наслови.

Поред завичајне збирке може се наћи и часопис „Видици“, и то у више бројева.[8]


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Народна библиотека „Просвјета“ у Рудом”. ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо. Приступљено 07. 05. 2017. 
  2. ^ „Одржана креативна радионица поводом Дана књиге”. Општина Рудо. Приступљено 07. 05. 2017. [мртва веза]
  3. ^ „Електронске књиге”. ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо. Приступљено 07. 05. 2017. 
  4. ^ „Рудо кроз вјекове”. ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо. Приступљено 07. 05. 2017. 
  5. ^ „Записи старог руђанина 5”. ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо. Приступљено 07. 05. 2017. 
  6. ^ „Записи старог руђанина 4”. ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо. Приступљено 07. 05. 2017. 
  7. ^ „Кад Рудо лиром заруди”. ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо. Приступљено 07. 05. 2017. 
  8. ^ „Часопис Видици”. ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо. Приступљено 07. 05. 2017. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]