Неџмедин Саћипи

С Википедије, слободне енциклопедије
Неџмедин Саћипи
Лични подаци
Датум рођења(1968-11-28)28. новембар 1968.(55 год.)
Место рођењаВелики Трновац, Бујановац,
Прешевски муфтија
Године2007 —
Заменик реис-ул-улеме Исламске заједнице Србије
Године2016 —

Неџмедин Саћипи (алб. Nexhmedin Saqipi; Велики Трновац 16. август 1965) је муфтија прешевски и в.д. реис-ул-улеме Исламске заједнице Србије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родио се у Великом Трновцу код Бујановца. Средњу медресу звршио је у Сирији, а затим је студирао теологију и новинарство у Сарајеву и Дамаску. Магистарске студије је уписао 1996. године у Сирији, али се убрзо врати у земљу због ситуације на Косову и Метохији. Дао је велики доринос решавању сукоба на југу Србије и био једна врста медијатора између грађана албанске националности и војском и полицијом Србије.

Верски је постао активан 1990. године, а члан Сабора Исламске заједнице Приштине био је у периоду од 1992 до 1996. године. Запослен је од 1994. године у одбору Исламске заједнице Бујановац као главни имам Нове џамије у Великом Трновцу. Изабран за предсеника одбора Исламске заједнице Бујановца. Иницијатор и један од оснивача Исламске заједнице Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Увођењем верске наставе у школама у Србији постао је 2007. године координатор за верску наставу на територији општина Прешево, Медвеђе и Бујановца. Главни је уредник часописа на албанском језику “Јехона “.

На изборној седници Врховног Сабора Исламске заједнице Србије, која је одржана 2. јула 2016. године, именован је за заменика реис-ул-улеме.[1]

Томислав Николић је поводом Дана државности 2017. године, одликовао Саћипија сребрном медаљом за заслуге „за постигнуте резултате у јавном раду од значаја за грађане Србије”.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]