Пређи на садржај

Пастафрола

С Википедије, слободне енциклопедије

Пастафрола је занатски колач типичан за гастрономију Италије, Египта, Грчке,[1][2] Парагваја, Аргентине и Уругваја. [3][4] Његов међународни дан је 18. јул, састављен је од теста традиционално прекривеног слаткишима од батата или китникеса. Постоје варијанте са псидиумом које су карактеристичне за парагвајску гастрономију. [5] Поред класичног са желеом од дуња, у Аргентини и Уругвају може да се прави и са dulce de leche[6] и кремом за пециво. [7] Украшена је танким тракама од истог теста, формирајући на слатком слоју ромбоидни квадратни облик. Кува се у рерни и типичан је прилог уз грицкалице или мате, или у било које доба дана. [8]

Порекло[уреди | уреди извор]

Пастафрола са кокосом на ивицама.

Постоје верзије које указују на то да је италијанског порекла,[9] мада се такође каже да је то креолска верзија Линцер торте, сличног колача који се налази у аустријским посластичарницама, али је пуњен китникесом и њено тесто обично има зачине, посебно цимет.[8]

Италијанска верзија каже да је рецепт био познат у Венецији још пре 1000. године када је коришћен као неутрални препарат и за слану и за слатку храну. За први забележени опис се каже да датира из шестог века.

Ђеновски посластичари претворили су га у слатку посластицу када су додали шећерну трску. Припрема и стил потичу од италијанске кростате. Кростата је слатка торта која се прави од теста које Италијани називају паста фрола, а затим се пуни свежим воћем, слаткишима, кремом за пециво или рикотом и завршава типичном решетком теста.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Термин „пастафрола“ потиче од италијанскогпастафрола“,[10] врсте теста са којим се припрема кростата, типично италијанско слатко од којег се добија пастафрола.

Састојци[уреди | уреди извор]

Пастафрола са кокосом у квадратној посуди.

Састојци који се обично користе у пастафроли су: [5][11] [12]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Πάστα Φλώρα”. Argiro.gr (на језику: грчки). Приступљено 2024-05-04. 
 2. ^ „Πάστα φρόλα: έτσι λέγεται στην πραγματικότητα η πάστα…φλώρα”. iNewsgr.com. Приступљено 2024-05-04. 
 3. ^ „Pastafrola - RAE”. Приступљено 2023-10-11. 
 4. ^ Kijac, Maria Baez (2003). The South American table: the flavor and soul of authentic home cooking from Patagonia to Rio de Janeiro, with 450 recipes. Boston, Mass: Harvard Common Press. ISBN 978-1-55832-248-6. 
 5. ^ а б „Pasta Frola - Receta Tradicional Paraguaya” (на језику: шпански). 196flavors. 
 6. ^ Caminos Oría, Josephine (2017). Dulce de leche: recipes, stories & sweet traditions. Minneapolis, MN: Burgess Lea Press. ISBN 978-0-9972113-2-0. 
 7. ^ „La pastafrola: una compañera que tiene historia” (на језику: шпански). italiani.it. 
 8. ^ а б Pastafrola y sus ancestros - La Nación
 9. ^ Root, Waverley Lewis (1992). The food of Italy. New York: Vintage Books. ISBN 978-0-679-73896-1. 
 10. ^ „pastafrola - Diccionario de la lengua española”. 
 11. ^ „Pasta Frola” (на језику: шпански). Corazón de Caramelo. 
 12. ^ „Pastafrola de membrillo estilo clásico” (на језику: шпански). Cocineros Argentinos. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]