Netflix — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
м HoneymoonAve27 преместио је страницу Нетфликс на Netflix преко преусмерења
(нема разлике)

Верзија на датум 14. март 2020. у 15:58

Netflix
ВрстаЈавна компанија
Основана1997. године
СедиштеСједињене Америчке Државе Лос Гатос
Калифорнија, САД
Оснивач(и)Рид Хејстингс и Марк Рендолф
РуководиоциРид Хејстингс
ДелатностИздавање видеозаписа и стриминг
Производ(и)Видео стриминг, издавање блу-рејева и DVD-јева
Оперативни приходРаст $ 402 милиона (Фискална година 2014)[1]
ПрофитРаст $ 226 милиона (Фискална година 2014)[1]
Запослени2.189 (Фискална година 2014)[1]
Веб-сајтwww.netflix.com
Алекса рангРаст 20 (март 2020)[2]
РегистрацијаОбавезна
СтатусАктивна

Нетфликс (енгл. Netflix) је компанија која пружа услуге стримовања мултимедијалног садржаја преко интернета или слањем штампаних DVD издања. Услуга је доступна широм света осим у Кини, Сирији, Северној Кореји и на Криму.[3] Компанија је основана 1997. године, са средиштем у Лос Анђелесу, у Калифорнији. 2009. године имала је 10 милиона регистрованих корисника. Број DVD пошиљки већ је прерастао милијарду.[4] Априла 2011. године, компанија је имала преко 26 милиона корисника, од чега је већина (23,6 милиона или 91%) била из Сједињених Америчких Држава. Марта 2013. године, број корисника био је 33 милиона, а априла исте године — 36,3 милиона. Септембра 2013, број корисника достигао је 40,4 милиона. Тренд да је већина корисника из Сједињених Америчких Држава (31,2 милиона) и даље је настављен.

Историјат

Нетфликс је основан 1997. године у Скотс Валију у области Санта Круз у Калифорнији. Некадашњи сарадници у фирми Пјур Софтвер, Марк Рандолф[5][6] и Рид Хејстингс били су његови оснивачи. Идејни покретач био је Рид Хејстингс, у тренутку када је морао да плати казну од 40 долара због кашњења са враћањем филма Аполо 13. Хејстингс је претходно био власник Пјур Софтвера који је продао за 700 милиона долара, од којих је 2,5 милиона уложио у покретање Нетфликса. Рандолф, са друге стране, био је један од оснивача фирме Мајкроверхаус, намењене продаји рачунара. Такође је био и потпредседник за маркетинг у фирми Борленд Интернашонал.

Нетфликс је покренут 29. августа 1997. године,[7] са 30 запослених и 925 остварења спремних за изнајмљивање. Исплата се у почетку вршила на традиционалан начин, али 1999. године уведен је систем месечне претплате. Компанија је изградила углед пословања по „флет-фи” (енгл. flat-fee) моделу неограниченог изнајмљивања, без рокова и са другим погодностима.

Компанија је у почетку имала губитке и два пута је на берзи продавала деонице. 2000. године понуђена је компанији Блокбастер за 50 милиона долара, али понуда је одбијена.

Први добици забележени су 2003. године.

Продаја дискова је расла, а 2005. забележена је просечна испорука од милион DVD издања дневно. 2007. године испоручено је милијардито DVD издање. Након тога, Нетфликс прелази на VOD (енгл. video-on-demand (VOD)) систем преко интернета и продаја штампаних издања опада.

Компанија има запажену улогу и у филмском издаваштву. Преко продукцијске куће Ред Енвелоуп Ентертејнмент, компанија је објавила 16 независних филмова. 2008. године, продукцијска кућа је угашена због избегавања конкуренције Нетфликса са својим пословним партнерима.

2011. најављена је нова промена. 18. септембра те године, извршни директор Рид Хејстингс објавио је на свом блогу да ће се служба штампаних издања у потпуности одовијити од интернет стримовања и да ће јој се додати нова опција пошиљки видео-игара. Овако одвојена служба за испоруку штампаних издања добила би свој веб-сајт и ново име Квикстер (енгл. Qwikster). Октобра исте године ова промена је опозвана.

Године 2012. Нетфликс је ушао у сарадњу са Федералном изборном комисијом (енгл. Federal Election Commission (FEC)). Из ових разлога, компанија је доведена у везу са сузбијањем пиратерије на интернету. Стручњаци за односе са јавношћу и извршни директори негирали су ове тврдње. Њихов став је да интернет пиратерија подстиче потражњу и да корисници након што се заинтересују преко пиратских копија пожеле да добију пуну легалну услугу.

Почетком 2013. године објављено је да ће Нетфликс одржавати сопствену доделу награда под именом The Flixies. Сем тога, Нетфликс је на свом интерфејсу додао дугме за дељење садржаја на Фејсбуку. Новембра те године најављено је да ће Дизни и Марвел обезбедити Нетфликсу премијерно емитовање акционе серије са почетком 2015. године. Ове године, такође је додан садржај емитован на Америчком каналу 4, ITV-у и Би-Би-Сију.

Нетфликс ван САД

Први искорак ван граница Сједињених Америчких Држава, Нетфликс је имао септембра 2010. године.[8] Прва држава на коју је компанија проширила поље свог деловања је Канада, омогућивши приказивање садржаја преко интернета. 2011. године, поље деловања проширено је и на Централну и Јужну Америку. Следеће године (2012), Нетфликс добијају Велика Британија и Ирска.[9][10] Октобра 2012. године земље северне Европе (Норвешка, Данска, Шведска, Финска) добиле су могућност коришћења услуга ове компаније. Холандија је добила своје право на Нетфликс септембра 2013. Затим се Нетфликс проширио на Француску и Немачку. До сада, Нетфликс је присутан свуда у свету, осим Кине, Сирије и Крима.

Нетфликс и играчке конзоле

Новембра 2008. године, Нетфликс је ушао у сарадњу са Мајкрософтом, чиме је омогућена повезаност са Xbox лајвом. Власници конзоле Xbox 360 са неограниченим Нетфликс налогом и Xbox Лајв Голд (енгл. Xbox Live Gold) налогом могли су да пуштају садржај Нетфликса директно преко конзоле.[11] Посебна погодност Xboxа је Party Mode, могућност да корисници умрежени у окружењу виртуелног биоскопа заједно прате садржај Нетфликса. Новембра 2013, у продају је пуштен Xbox One, а Нетфликс је недуго након тога био расположив за преузимање.

Октобра 2009, најављено је да ће ове погодности имати и корисници PlayStation 3 конзоле. Ова сарадња је изнедрила сличне могућности са Мајкрософтовом конзолом, али је довела до тога да је Сони PlayStation 3 2012. године постао уређај који се највише користио за праћење садржаја са Нетфликса. До октобра 2010. године, Нетфликс апликација се користила преко Блу-реј диска, али од тог тренутка омогућено је да се преузме са PlayStation мреже.[12] PlayStation Vita такође је добила могућност Нетфликс апликације од фебруара 2012. Истог дана када је у продају пуштен PlayStation 4, Нетфликс је био расположив за преузимање са PlayStation продавнице.

Године 2010., Нетфликс почиње сарадњу и са Нинтендом. Јануара те године најављено је да ће садржај Нетфликса бити доступан на Wii конзоли, што се остварило неколико месеци касније. Као и за претходне две конзоле, ова услуга није додатно наплаћивана. Са друге стране, Wii конзола није у могућности да пушта садржај HD резолуција. У почетку, пуштање Нетфликса захтевало је убачен посебан диск, али од октобра 2010, диск је замењен Нетфликс апликацијом која се преузимала са Wii Shop канала. Године 2011. Нетфликс је омогућен и на Nintendo 3DS конзоли. Без Нетфликса није остао ни Wii U, а од марта 2013, Нетфликс је постао уграђена апликација.

Конкуренција

Успех Нетфликса условио је појаву сличних компанија како у Америци, тако и ван граница Сједнињених Држава. Блокбастер видео укључио се у Америчко интернет-тржиште 2004, што је отпочело рат ценама са Нетфликсом. Раније поскупеле опције на Нетфликсу сада су додатно појефтиниле, а Блокбастер је пратио спустивши цену месечне претплате са 19,95 америчких долара на 14,99. Већ 2005. компаније су договориле истоветне цене. Конкуренција је коначно прекинута најавом Dish Network-а да излази из конкуренције са Нетфликсом.[13] Компанија Коинстар, власница Редбокса, једна је од конкурентских фирми Нетфликсу. Редбокс користи популарни киоск-приступ, који подразумева продавнице штампаних DVD издања. Коинстар је најавио да ће се удружити са Веризоном ради стварања заједничког пројекта. Овај пројекат се није показао као такмац Нетфликсу због мањкавости у раду.

Такође се показало да конкуренцију Нетфликсу може да представља и Амазон.[14] Амазон је нудио изнајмљивање садржаја у Великој Британији и Немачкој, све док ову услугу није купио LoveFilm. Амазон је касније купио LoveFilm, а садржај сада стримује омогућује преко Амазон инстант видеа.

Награде

Јула 2013, Нетфликс је номинован на 65. додели Емија. Област у којој је номинован односи се на садржај који се емитује само преко интернета. Три његове серије укупно су зарадиле 14 номинација. Од укупно три номиноване серије (House of Cards, Arrested Development, Hemlock Grove) које су имале 14 номинација, три Еми награде однела је прва сезона серије House of Cards (Кућа од карата).

Децембра 2014, Нетфликс је зарадио шест номинација за Златни глобус, од којих је House of Cards заслужила четири. Робин Врајт је добила награду за најбољу женску улогу и то је прва награда коју је компанија добила за глуму.

Телевизија

Сарадња Нетфликса са LG-јем и Визиом најављена је 2009. године. Објављено је да ће садржај са Нетфликса бити доступан преко ових HD телевизора.

Нетфликс је исте године ушао у сарадњу и са Сонијем, како би се омогућио приступ Нетфликсу са Sony Bravia HD телевизора.

Након тога, у сарадњу са Нетфликсом ступио је и Панасоник. Омогућено је да Панасоник HD телевизори директно пуштају садржај Нетфликса на својим екранима.

Нетфликс је омогућен и на Гугл ТВ-у, као и на Самсунговим телевизорима, као апликација спремна за преузимање.

Укидање профила

Нетфликс је 2008. године најавио укидање интернет профила. Корисници са једним налогом могли су да имају више профила на основу различитих особа. Ти профили су пружали више могућности, јер је сваки од њих имао своје пријатеље, препоруке... Челници Нетфликса укидање ове опције објаснили су као олакшавање коришћења њихових услуга.

Складишта

Своје наслове Нетфликс чува на Amazon EC2 клауд систему. Главне копије се чувају на Amazon S3 веб-сервису. Сваки филм постоји у 50 верзија са различитим квалитетом и резолуцијама. Све у свему, Нетфликс поседује преко један петабајт података, који се чувају на Амазону.

Види још

Референце

  1. ^ а б в Hastings, Reed; Wells, David (29. 1. 2015). „Netflix, Inc. – Annual Report 2014”. ir.netflix.com. Netflix. Архивирано из оригинала 8. 3. 2014. г. Приступљено 6. 4. 2015. 
  2. ^ „Netflix.com”. Alexa Internet. Приступљено 6. 3. 2020. 
  3. ^ „Netflix launches in 130 new countries, including India and Russia”. VentureBeat. Приступљено 1. 7. 2016. 
  4. ^ „Netflix delivers 1 billionth DVD”. MSNBC. 25. 2. 2007. 
  5. ^ „Marc Randolph LinkedIn Profile”. Приступљено 31. 10. 2011. 
  6. ^ Вотерс, Робин. „Marc Randolph Techcrunch”. Приступљено 31. 10. 2011. 
  7. ^ Кар, Дејвид (3. 10. 2013). „Netflix Inc.”. The New York Times. Приступљено 3. 10. 2013. 
  8. ^ Новак, Питер (22. 9. 2010). „Netflix launches Canadian movie service”. CBC News. Приступљено 2. 7. 2012. 
  9. ^ Netflix to provide service to the UK, Ireland. Примљено 25. 10. 2011.
  10. ^ Виторович, Лили (20. 8. 2012). „Netflix Reaches 1 Million Membership Milestone in UK, Ireland”. The Wall Street Journal. Приступљено 18. 10. 2012. 
  11. ^ „Netflix Online Movie Rentals — Rent DVDs, Classic Films to DVD New Releases”. Netflix.com. Приступљено 21. 11. 2008. 
  12. ^ „Netflix on PS3 without disc”. Hexus.net. 19. 10. 2010. Приступљено 29. 6. 2011. 
  13. ^ „Blockbuster Abandons Plans for Netflix-Like Streaming Service”. PC Magazine. Приступљено 6. 10. 2012. 
  14. ^ Фишер, Кен (19. 6. 2005). „Netflix sees a bright future, sans Amazon competition”. arstechnica.com. Condé Nast. Приступљено 25. 4. 2014. 

Литература

Спољашње везе