PayPal

Из Википедије, слободне енциклопедије
PayPal
Трговачко друштво
Основано 1998.
Седиште Сједињене Америчке Државе Сан Хозе, Калифорнија САД
Руководиоци
Max Levchin, Peter Thiel
Веб-страница www.paypal.com

PayPal је интернет оријентисана компанија која омогућава да се уплате и новчани преноси обављају у потпуности преко Интернета. PayPal је започео као алтернатива традиционалним „папирним“ методама као што су чекови и новчани уговори.

Како ради PayPal[уреди]

PayPal је врста „клијент-клијенту (персон-то-персон, П2П)“ услуге. П2П начин плаћања омогућава било коме ко има имејл адресу да пошаље новац неком другом ко такође има имејл-адресу. Иницијализатор трансакције преко PayPalа се мора прво регистровати на PayPal страницама, те затим пребацити одређену своту новца на свој кориснички рачун. Новчани износ се може пребацити директно са текућег рачуна банке или користећи кредитне/дебитне картице. Приматељ PayPal трансфера може затражити чек од PayPal –а, може отворити свој кориснички рачун, или може затражити пренос средстава на свој рачун у банци. PayPal је пример посредника у плаћању који олакшава и омогућава светску интернет економију.

PayPal омогућава и плаћања између добављача, аукцијских страница и осталих комерцијалних корисника, за шта наплаћује одређени износ. Исто тако, зависно о околностима, наплаћује (постотак износа плус одређени фиксни трошак) се и пренос односно пријем новчаних средстава. Ово зависи о коришћеној валути, врсти одабраног преноса, земљи пошиљаоца, земљи примаоца, износу који је послат, те о врсти корисничког рачуна на који се шаљу средства.

Историја и пословнице[уреди]

3. октобра, 2002., PayPal је прешао у потпуно власништво eBay–а. Управа корпорације се данас налази у Сан Хозеу, Калифорнија, САД. Такође компанија има веће пословнице у Омахи, Небраска; Скотсдејлу, Аризона и Остину, Тексас, у САД–у; те у Индији, Ирској, Немачкој и Израелу након аквизиције израелске фирме FraudSciences. Од јула 2007., широм Европе PayPal делује као банка са седиштем у Луксембургу.

Како ради PayPal[уреди]

PayPal кориснички рачун се најлакше упоређује са текућим или жиро рачуном било које друге банке. Најчешће се уз такав рачун веже одређена дебитна или кредитна картица (ВИЗА, Мастеркард, Виза електрон, Американ Експрес). При отварању PayPal рачуна, корисник уноси број своје кредитне картице. Ако се касније одлучи на брисање те картице, његов рачун ће бити строго ограничених могућности. Сам PayPal разликује три врсте рачуна:

  • Лични рачун

Користи се за личну некомерцијалну употребу. Овоме рачуну главна функционалност је слање новца. Упркос томе лични рачун може и примити новац, али у посебним и ограниченим условима.

  • Премиер рачун

Користи се у приватне сврхе, али за примање и слање новаца. Врло је сличан приватном, али може примате веће износе, те се у складу са тиме и одређене накнаде вежу уз њега.

  • Пословни рачун

Овај је рачун намењен за пословне кориснике. Ако занемаримо то, врло је сличан Премиер рачуну, са одређеним правним разликама.

У правилу за све подружнице PayPal –а слање новаца је бесплатно и не подлеже никаквим накнадама. Примање новца се наплаћује од неких 1% до 3% уз фиксну накнаду. Зависно о земљама од куда се шаље на ово се може додати такса за интернационалну трансакцију. Изузетак је приватни рачун који може примати новчане износе бесплатно уколико су они послати директно са PayPal рачуна не користећи кредитне картице. Како приматељ не може знати дали ће му износ бити пребачен са картице или са PayPal рачуна можемо слободно рећи да је за примање неопходан премиер рачун.

PayPal у Србији[уреди]

Од 09. априла 2013. године, PayPal је доступан и за становнике Републике Србије. У првој фази укључивања Србије у PayPal систем, корисници који су регистровани из Србије, могли су да користе само услуге слања новца и интернет куповине (за физичка лица). Опција пријема новца је уведена 14. априла 2015.

Земље[уреди]

ПаиПал је доступан у следећих 58 земаља:

Извори[уреди]

  • Robert Nitschke, Jürgen Weiß: PayPal - The new world currency?, Novosec.com, 2002

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]