Разговор о Википедији:Википедијанац стажиста/Музеј Југославије 2017

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Примедбе и сугестије за рад Википедијанца стажисте[уреди извор]

@Ivana Guslarevic:, @Security 'n' Roses: Ускоро се навршава месец дана од почетка рада Википедијанца стажисте у Музеју Југославије и желим овде да изнесем одређене примедбе на његов рад. Пошто се бави писањем биографских чланак личности из периода СФРЈ, а то је тема на којој сам активан од самог почетка мог једанаестогодишњег рада на Википедији на српском језику, више пута сам му слао одређене примедбе и сугестије за рад. С обзиром да је одређени део тих примедби прихватио, желим да му овде укажем на неке грешке које и даље прави приликом писања чланака. Приликом писања биографског чланка изнад категорија се мора ставити {{DEFAULTSORT:Презиме, Име}} како би чланак био сортиран у оквиру категорија које су убачене. Такође, требао би да посветиш већу пажњеу на граматичке грешке које су честа појава у чланцима. Знам да оне најчешће настају због брзине писања чланака, али овде није реч о такмичењу већ о писању енциклопедије! Често у чланцима наводиш да је неко постао члан СКЈ, током 1930-их или 1940-их година, иако тада СКЈ није постојао већ КПЈ, па би требало тако и да ставиш. СКЈ постоји од 1952. године. Такође нпр Осми конгрес се пише великим словом, а не малим како стално стављаш. У чланку Милосав Гоња [1] ставио си и да је рођен у Чешкој 1922 и да је рођен у Новом Саду 1913. године!?

Желео би и да скренем пажњу да је добар део чланак о градоначеницима Новог Сада прекопиран са сајта Града Новог Сада [2], што илуструје пример чланка Душан Илијевић [3]. А ово представља грубо кршење правила Википедије. Стажисту је очигледно мрзело да барем мало измени текст. Још доста тога би могао да напишем на тему примедби на рад, али да резимирам — ако је циљ или задатак да Википедијанца стажисте да само натрпа на Википедију гомилу лоше написаних чланака, онда га нисте требали тамо ни слати!

Од почетка његовог рада сугерисао сам му, пошто добро познајем ову тему, о којим личностима из периода СФРЈ недостају чланци, али се он базирао на листу са Уређивачког маратона, која можда јесте написана од стране стручних људи, али је очигледно написана на брзину. Чланци као што су — Перка Виторовић, Гојко Жарковић, Ivo Pelicon су чланци о личностима на ивици значаја и на њих не води ниједан други чланак на Википедији. Ево шта Википедија:Значај (људи) каже о овоме — Праг сто година (спекулација о будућности): За сто година, хоће ли овај чланак бити од користи икоме без непосредне везе са овом особом?. Много је боље и корисније да се базирао на личности које су на списку генерала ЈНА, списку сахрањених у Алеји заслужних грађана, списку народних хероја и списку чланова ЦК СКЈ, јер ту заиста има значајних личности из тог периода које још немају чланак.

Такође хтео бих да похвалим неке чланке које је започео или написао — Нијаз Диздаревић, Томислав Бадовинац (само га мало уредити), Нинко Петровић, Мирослав Печујлић (уколико није преписан) и др. Похвале и за избор личности иако су кратки чланци — Здравко Печар, Стана Томашевић, Милан Вукос. Ово су заиста чланци о значајним личностима и они обогаћују садржај Википедији, док ови други смао утичу на бројност.

На крају бих дао предлог да Википедијанац стажиста од Музеја Југославије добије дозову за донацију фотографија личности из периода СФРЈ чије су биографије раније написане, а немају фотографије. Овде се ради о чланцима о водећим личностима СФРЈ (члановима Председништва СФРЈ, председницима СИВ и републичких извршних већа, председницима и секретарима републичких СК) који су још раније написани па би било добро и да буду илустровани.

Неке од личности без фотографија:

Надам се да ће моје примедбе бити схваћене као добронамерне, а сугестије као конструктивне. Поздрав --Pinki (разговор) 15:12, 24. децембар 2017. (CET)[одговори]

Драги @Pinki, хвала на свим сугестијама и предлозима изнетим током програма стажирања. Иако можда делује тако, овај програм није лако реализовати а да буду задовољене све сране. Главни циљ програма је двосмерна сарадња са институцијама културе, које су и даље неповерљиве према Википедији, тако да је Музеј Југославије једна од ретких институција која је схватила значај доприноса Википедији на прави начин. Сматрам да смо тамо за сада урадили прилично добар посао, али и да ту није крај, односно да је ово стажирање тек почетак сарадње. Свакако ћу их замолити да нам уступе и друге фотографије потребне за илустрацију чланака и хвала ти много што си направио овај списак. Поздрав!--Ivana Guslarevic (разговор) 12:23, 3. јануар 2018. (CET)[одговори]