Микерен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Микерен

Микеренова статуа у Бостонском музеју
Микеренова статуа у Бостонском музеју

Датум смрти: 2504. п. н. е.

Период владавине 2532. п. н. е. до 2504. п. н. е.[1]
Претходник Кефрен
Наследник Шепсекаф
Отац Кефрен
Мајка Хамеренебти I
Супружник Хамеренебти II
Династија Четврта династија
Хијероглифско име
G39 N5
<
N5 Y5 D28 D28 D28
>
Тронско име
M23 L2
<
N5 Y5 D28 D28 D28
>

Мен-кау-ре
Вечан као душе Раа

Микерен или Мен-кау-ре (старогрч.Mykerinos, лат. Mycerinus) био је египатски фараон из четврте династије који је започео изградњу треће и најмње пирамиде на Гизном платоу. Његова главна краљица била је Хамеренебти II. Његово име Men-Kau-Re значи Дуго живели (људи) виталне моћи (Кау) Раа.“ Микерен је наследник Кефрена.

Микеринова владавина[уреди]

Неки аутори сматрају да је Микеренова владавина трајала од 2532. до 2504. године п. н. е, односно 28 година. Међутим, по Торинском попису краљева он је владао 18 година јер је неколико његових статуа остало незавршено после његове смрти што указује на много краћу владавину.

Према Херодоту, Менкаура је био син Кеопса. Наследивши свога оца знатно је побољшао положај становника древног Египта. Херодот у својим списима наводи да је Мен-Кау-Ре доживео велике несреће: једина кћи му је умрла пре њега, а тело јој је закопано у дрвеном бику (за кога Херодот тврди да је очуван до његових дана), као и да је у пророчишту код Бутоа предсказано да ће владати само шест година, али је Менкауфра својим лукавством успео да задржи престо укупно 12 година и тако изигра предсказање (Херодот, Историја, 2.129-133). Остали извори тврде да заправо Менкаура није био син Кеопса, него Кефрена, који је у ствари прави Кеопсовов син.

Пирамида[уреди]

Микеринова пирамида је најјужнија пирамида из Гизе. Има улаз са северне стране. Улазни пут и храм у долини су очувани у рушевинама. У односу на друге пирамиде из Гизе, долази до промене, јер изгледа да је прво направљен хоризонтални ходник. Од пода одаје пружа се ходник са одајама и основни прилаз, али у једном тренутку у поду одаје почиње коси ходник, који прави два нивоа. Сматра се да је ову пирамиду завршио Шепсескаф.

Налази[уреди]

У веома битне налазе спада и скровиште за статуе, такозване Микеринове тријаде. Сматра се да је било 42 статуе (симболишу номе у горњем и доњем Египту, будући да је нома било 42). Десно од краља је богиња Хатор, а лево нека од богиња нома.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Clayton, op. cit., стр. 56

Галерија слика[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Бихерис
Египатски фараон
Четврта династија
Наследник:
Шепсескаф
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}