Хоремхеб

С Википедије, слободне енциклопедије
Хоремхеб пред Атумом

Хоремхеб је оснивач египатске XIX династије за време Новог краљевства. Он је дефинитивни ликвидатор верске реформе Аменхотепа IV - Ехнатона.

Долазак на власт[уреди | уреди извор]

Каријеру је започео као командант војске, вероватно је за време Ехнатона покушавао да заведе пољуљани египатски ауторитет у Сирији и Палестини. За време Тутанкамона је вероватно у спрези са Амоновим свештенством утицао на младог фараона да се одрекне врере у Атона и врати се Амону. По Тутанкамоновој смрти постоји сумња да је утицао на смрт хетитског принца који је требало да дође у Египат и ожени Тутанкамонову удовицу. На престо је доведен Ај, а после њега је завладао Хоремхеб који своју узурпацију оправдава у натписима Амоновом вољом, али без теогамијских тенденција. Он је дошао на престо подржан Амоновим свештенством коме је било доста инфериорности и прогона за време Ехнатона и његове верске реформе. Ратничка странка, жељна освајања и богаћења је такође у њему видела свог човека, а он се није стидео да себе доведе у везу са славним освајачима осамнаесте династије Тутмесом I и Тутмесом III.

Прилике у Египту и околини[уреди | уреди извор]

Влада Хоремхеба била је са циљем поновног консолидовања царства ослабљеног пасивном освајачком политиком његових претходника и верским сукобима који су били последица економских диференцијација и борбе за моћ. Спољнополитичка ситуација није била нимало сјајна. Побуне у Кушу и Сирији и Палестини су ниле учестале. Хетити су јачали и све више утицали на сиријске кнежеве, а тај простор је потресало и досељавање Хабира (Јевреја). Либијци су такође почели да се истичу у области делте као интересна група.

Реформе[уреди | уреди извор]

Пре обнављања војне политике Хоремхеб је спровео низ реформи и учврстио царство. Административне реформе имале су циљ реорганизације пореског система, заведене су реформе против мародерства војника и корумпираности чиновништва. Војска је била реорганизована и подељена на два дела. Један део је био стациониран у делти, а други у Теби.

Војна политика[уреди | уреди извор]

Учврстивши државу спровео је неколико похода у Сирију и Нубију, као и једну експедицију у Пунт.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Претходник: Египатски фараон
Осамнаеста династија
Наследник: