Хоремхеб

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хоремхеб пред Атумом

Хоремхеб је оснивач египатске XIX династије за време Новог краљевства. Он је дефинитивни ликвидатор верске реформе Аменхотепа IV - Ехнатона.

Долазак на власт[уреди]

Каријеру је започео као командант војске, вероватно је за време Ехнатона покушавао да заведе пољуљани египатски ауторитет у Сирији и Палестини. За време Тутанкамона је вероватно у спрези са Амоновим свештенством утицао на младог фараона да се одрекне врере у Атона и врати се Амону. По Тутанкамоновој смрти постоји сумња да је утицао на смрт хетитског принца који је требало да дође у Египат и ожени Тутанкамонову удовицу. На престо је доведен Ај, а после њега је завладао Хоремхеб који своју узурпацију оправдава у натписима Амоновом вољом, али без теогамијских тенденција. Он је дошао на престо подржан Амоновим свештенством коме је било доста инфериорности и прогона за време Ехнатона и његове верске реформе. Ратничка странка, жељна освајања и богаћења је такође у њему видела свог човека, а он се није стидео да себе доведе у везу са славним освајачима осамнаесте династије Тутмесом I и Тутмесом III.

Прилике у Египту и околини[уреди]

Влада Хоремхеба била је са циљем поновног консолидовања царства ослабљеног пасивном освајачком политиком његових претходника и верским сукобима који су били последица економских диференцијација и борбе за моћ. Спољнополитичка ситуација није била нимало сјајна. Побуне у Кушу и Сирији и Палестини су ниле учестале. Хетити су јачали и све више утицали на сиријске кнежеве, а тај простор је потресало и досељавање Хабира (Јевреја). Либијци су такође почели да се истичу у области делте као интересна група.

Реформе[уреди]

Пре обнављања војне политике Хоремхеб је спровео низ реформи и учврстио царство. Административне реформе имале су циљ реорганизације пореског система, заведене су реформе против мародерства војника и корумпираности чиновништва. Војска је била реорганизована и подељена на два дела. Један део је био стациониран у делти, а други у Теби.

Војна политика[уреди]

Учврстивши државу спровео је неколико похода у Сирију и Нубију, као и једну експедицију у Пунт.

Спољашње везе[уреди]

Претходник:
Ај
Египатски фараон
Осамнаеста династија

Наследник:
Рамзес I