Нинечер

С Википедије, слободне енциклопедије
Нинечер
Лични подаци
Датум смрти2845. п. н. е.
Породица
РодитељиРанеб
ДинастијаДруга египатска династија
ПретходникРанеб
НаследникНесигурно; Вађенес или Венег

Нинечер је био трећи краљ из друге египатске династије. Владао је од 2810. или 2790. п. н. е. Постоје теорије да је владао 40 или 47 година. Спомиње се на Камену из Палерма, као и на печатима пронађеним у подземној галерији Сакаре.[1] Постоје бројни предмети из времена његове владавине која је била дуга и просперитетна. Зна се да се суочавао са привредним и унутрашњополитичким проблемима.

Нинечеров гроб је пронађен у галерији у Сакари. Означен је као „гроб Б“, и налази се око 150 метара од гроба Хотепсехемуија.[2] Подземна гробница се састоји из великог лавиринта са ходницима, собама и нишама. Сам гроб је на југозападу комплекса, али му се кров урушио. И остали ходници и собе у опасности су од рушења.[3] Величина гробнице је 94 x 106 метара.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Francesco Raffaele - EGYPTOLOGY: Seal Impressions, Приступљено 8. 4. 2013.
  2. ^ S.B. Hassan: ASAE 38. Ausgabe;1938; стр. 521
  3. ^ Van Wetering, J. (2004). „The royal cemetery of Early Dynasty Period at Saqqara and the Second Dynasty Royal Tombs”. Ур.: Hendrickx. Egypt at its Origins. стр. 1065. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Van Wetering, J. (2004). „The royal cemetery of Early Dynasty Period at Saqqara and the Second Dynasty Royal Tombs”. Ур.: Hendrickx. Egypt at its Origins. стр. 1065. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]