Ризинијум

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ризинијум (илирски: Рхизон(или Rhizon), грчки: Ριζων, латински: Risinium) је стара насеобина која се налази у близини данашњег Рисна у Боки Которској, у Црној Гори. Првобитно илирско насеље, које је касније је било римски град.

Историја[уреди]

Најранији помен места датира из 4. века пре нове ере. Ризинијим је био главна тврђава у Илирској држави у којој је краљица Теута избегла током илирског рата. Током кратке владавине илирске краљице Теуте, Ризинијим је постао престоница њеног царства. Током ових периода донето је неколико кованица:

  • кованица града, у бронзи,
  • краљевска кованица краља Баллаиос, у сребру и бронзи,
  • највероватније, кованица са ознаком "кованица из Рхизониан залива", која се сматра као кованица од савеза у којем је Ризинијум одиграо улогу, у сребру и бронзи.

Хронологија ових кованица још увек није прецизно дефинисана, пре свега зато што о историјској позадини њиховог издавања и даље мало зна. Готово да нема помена у књижевним изворима града Ризинијума. Међутим, неколико одлика ових кованица - као што су обележја стила, елементи натписа и иконографије , метрологија, избор скованог метала, итд.