Травунија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кнежевина Травунија
Dalmatian principalities, 9th century.png
Травунија у 9. веку
Географија
Континент Европа
Регија Југоисточна Европа
Политика
Облик државе Кнежевина
 — Кнез
Историја
Историјско доба Средњи век
 — Оснивање 9. век
 — Укидање 12. век
Земље претходнице и наследнице
Претходнице: Наследнице:
Simple Labarum.svg Византија Дукља Serbian Kingdom under King Constantine Bodin-sr.svg
Central and Eastern Europe around 950 AD.png Кнежевина Србија Рашка Serbia under Stefan Nemanja and Stefan the First-Crowned.jpg
Српске земље у 9. веку
Српске области и градови у 9. и 10. веку
Српске земље у 10. веку

Травунија (лат. Tribunia, српсл. Травоуниа) је средњовековна српска држава која је обухватала делове јужне Далмације и данашње Херцеговине. У њеном саставу налазили су се и Конавле.

Научници се споре око тога ко је основао ову државу. Један од каснијих допуњених преписа Летописа попа Дукљанина је сврстава под Црвену Хрватску, док је Константин VII Порфирогенит назива српском регионом.

„Травунија и Конавле су једно. Њено становништво потиче од некрштених Срба, који тамо живе од када су са архонтом који је побегао из некрштене Србије дошли цару Ираклију. Архонти Травуније су увек били потчињени архонтима Србије.”

Константин VII Порфирогенит, De Administrando Imperio: Глава 34 (955.)

Границе и градови у Травунији[уреди]

Травунија се простирала од Дубровника до Бока Которске. На северозападу се граничила са Захумљем, на југоистоку са Дукљом, док јој је северни сусед била главна српска област Србија. У њој су се налазили утврђени градови:

Прошлост Травуније[уреди]

Од свог самог настанка владари Травуније били су потчињени врховном кнезу (архонту) свих Срба на Балкану кнезу Србије из породице Властимировића. Смрћу Часлава Клонимировића нестаје јединствене српске државе, а српске области, међу којима је и Травунија, подпадају под византијску власт и постају њени вазали. Дукљански владар Стефан Војислав након победе над Византијом у бици код Бара 1042. године, проширује своју власт на Травунију и Захумље. Када је Дукља 1077. године постала прва српска краљевина, у њеном саставу се налазила и Травунија, која након распада Дукље улази у састав Србије под Немањићима.

Владари Травуније[уреди]

Литература[уреди]