Риличари

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Hemiptera
Aphid-colored.jpg
биљне ваши
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Поткласа: Pterygota
Инфракласа: Neoptera
Paraneoptera
Надред: Condylognatha
Ред: Hemiptera
Linnaeus, 1758
подредови

Auchenorrhyncha
Coleorrhyncha
Heteroptera
Sternorrhyncha

Риличари (лат. Hemiptera) су ред крилатих инсеката са усним апаратом за сисање (пробосцисом, рилицом). Обухвата око 80.000 врста, а међу познатије спадају цврчци, стенице, биљне ваши и штитасте ваши.

Карактеристике[уреди]

Заједничка карактеристика свих инсеката из реда риличара је грађа усног апарата — максиле и мандибуле формирају цев (пробосцис, рилицу) унутар модификованог лабијума. Најчешће ова цев служи за сисање биљних сокова, али има представника који су се прилагодили на исхрану крвљу (паразитске стенице). Сем рилице, код већине представника предњи пар крила (хемелитре) је очврснуо при основи. Од овог изгледа полукрила потиче и име реду: грч. hemi — пола, грч. pteron — крило. Антене риличара су изграђене из пет сегмената, а тарзуси обично од три.

Систематика[уреди]

Представници реда риличара су често класификовани у два реда — Heteroptera (стенице) и Homoptera (цврчци и биљне ваши). Поједине класификационе схеме ова два реда сматрају подредима у оквиру риличара. Савремена истраживања филогенетских односа у реду упућују на поделу реда на четири подреда: