Ристо Тошовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Ристо Тошовић
Датум рођења23. март 1923.
Место рођењаФоча
Датум смрти1986.

Ристо Тошовић био је члан СКОЈ-а,борац, комесар чете, члан Покрајинског комитета СКОЈ-а за БиХ, члан централног вијећа Народне омладине Југославије, есејиста, носилац Споменице, пјесник.

Рођен је 23. марта 1923. године у Фочи. Школовао се у Фочи и Сарајеву. Ту приступа напредном омладиском покрету. Члан СКОЈ-а од 1938, Тошовић с првим данима рата одлази у партизане. Његове ратне фукције су: борац, затим комесар чете, па члан Покрајинског комитета СКОЈ-а за Босну и Херцеговину и члан Централног вијећа Народне омладине Југославије.

У рату почиње и да пише. Прве стихове објављује у зидним новинама и бригадним и омладиским листовима. 1949. године, с преласком у Београд долази на чело књижевног часописа Младост који је одиграо видну улогу у афирмацији нове генерације Југословенских писаца, чији је Тошовић један од најистакнутијих припадника. Једно вријеме је и генерални секретар Савеза књижевника Југославије, као и главни уредник Књижевних новина, да би затим уређивао Политику, односно НИН, на чијем челу је стајао од 1963. до 1968. године.

Штампане у више антологија и зборника, поједине пјесме Ристе Тошовића преведене су на више страних језика: енглески, француски, њемачки, италијански, мађарски, пољски, руски, румунски и албански. Поред других одликовања, Ристо Тошовић је и носилац Споменице 1941.

Умро је 1986. године и сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Извори[уреди | уреди извор]