Синиша Вуковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Синиша Вуковић
Siniša Vuković.jpg
Синиша Вуковић сликар
Датум рођења(1932-10-07)7. октобар 1932.
Место рођењаКуманово
 Краљевина Југославија
Датум смрти25. октобар 2011.(2011-10-25) (79 год.)
Место смртиБеоград
 Србија

Синиша Вуковић (Куманово, 7. октобар 1932Београд, 25. октобар 2011) био је српски сликар, ликовни педагог и архитекта.

Биографија[уреди | уреди извор]

Синиша Вуковић: Предео у пределу (1991)


Рођен 07.10.1932. у Куманову. Од своје шесте године живи и реди у Београду. Завршио је Архитектонски факултет у Београду 1957. године, на коме је одмах по дипломирању био изабран за асистента. Педагошку каријеру наставио је на Факултету примењених уметности у Београду. Сликарству, којим се бави од 1952. године до данас, посветио се као свом основном животном опредељењу.

Своје слике први пут је излагао марта 1953. године, заједно са Леонидом Шејком и Миодрагом Ђурићем Дадом, у Галерији Дома омладине у Београду. Афирмативне критике о овој изложби објавили су Јован Ћирилов и Јован Христић у часопису Млада култура.

Прву самопсталну изложбу приредио је у Галерији Графичког колектива у Београду 1960. године, коју је отворио сликар Пеђа Милосављевић. Приредио је укупно 18 самосталних изложби, а излагао је и на многим колективним изложбама, у земљи и иностранству (Октобарски салон, Тријенале југословенске уметности, изложбе Ладе, изложбе УЛУС-а, изложбе многих уметничких колонија, изложбе у многим градовима у земљи и иностранству). Излагао је на свим изложбама групе Медиала осим прве, на којој су учествовали Миро Главуртић, Леонид Шејка, Оља Ивањицки и Владан Радовановић. Био је члан групе Медиала коју чини 12 сталних чланова, и то сликари: Леонид Трофимович Шејка, Синиша Вуковић, Миодраг Ђурић-Дадо, Урош Тошковић, Коста Брадић, Оља Ивањицки, Миро Главуртић, Светозар Самуровић, Милован Видак, Љуба Поповић, Владимир Величковић и Милић Станковић-Милић од Мачве. Теоријске основе Медиале поставили су Леонид Трофимович Шејка и Миро Главуртић. О начелима Медиале, вредностима и значењима које она има, Синиша Вуковић је годинама писао и објављивао велики број текстова у низу листова и часописа (Видици, Политика, Уметност, НИН, Градац, Мозаик идр.).

Као стални ликовни критичар НИН-а у периоду 1966. до 1971. године објавио је велики број ликовних критика о уметницима који су излагали у београдским галеријама у том периоду. Народном музеју у Београду направио је легат поклонивши 35 својих слика. Објавио је књигу „Ликовни живот“. Био је члан Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС), УЛУПУДС-а, Ладе и АICA (Међународно удружење уметничких критичара). До пензионисања био је редовни је професор Факултета примењених уметности у Београду.

Преминуо је 25. октобра 2011. године, у Београду, у 79-ој години живота.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Протић, Миодраг Б. (1970). Српско сликарство ХХ века, Том 1. - Библиотека Синтезе (на ((sr))). YU-Београд: Нолит, 596 страна.
  • Aleksa Čelebonović, Savremeno slikarstvo u Jugoslaviji, Jugoslavija, Beograd, 1965.,
  • Žarko Domljan, Likovna enciklopedija Jugoslavije, Volume 1, Jugoslavenski leksikografski zavod "Miroslav Krleža", Zagreb, (1984.)
  • Siniša Vuković, Sinisa Vukovic: stare i nove slike 1953-2000, Likovna Galerija Kulturnog Centra, Beograd, (2000.)

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]