Урош Тошковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Урош Тошковић
Пуно име Урош Тошковић
Датум рођења 1932.
Место рођења Пелев Бријег
Краљевина Југославија

Урош Тошковић, (рођен 1932. године на Пелевом Бријегу, Братоножићи, Црна Гора) је српско-црногорски сликар.

Завршио је Средњу умјетничку школу у Херцег Новом, а дипломирао је 1956. године Академију ликовних уметности у Београду, у класи професора Марка Челебоновића.

Године 1956. одлази, као стипендиста француске Владе у Паризу, где завршава Школу лепих уметности код Мориса Бријаншона. У Паризу остаје све до 1976. године и један је од родоначелник колоније YU сликара у Паризу. Његов боравак у Француској обавијен је велом мистике[тражи се извор] и боемскохипијевском животном филозофијом[тражи се извор]. Друговао са Беллмондом, Де Сиком, Сартром, Попом, Бо­ром Пекићем, а радио са Пикасом, Далијем, Јонеском и другима.


Урош Тошковић је, 1957. године један од оснивача друштва пријатеља Балтазар, које сачињавају Леонид Шејка, Синиша Вуковић, Миро Главуртић, Дадо Ђурић, Мишел Контић, Вукота Вукотић, Пеђа Ристић и Оља Ивањицки, а које касније, 1958. године постаје друштво Медиала.

По мишљењу многих европских ликовних критичара један је од најбољих цртача у свету свих времена[тражи се извор]. Од 1976. године живи и ради у Београду, а од 1996. године у Бару.Самосталне изложбе[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]