Таџикистан

С Википедије, слободне енциклопедије
Република Таџикистан
Ҷумҳурии Тоҷикистон  (таџички)
Республика Таджикистан  (руски)
Химна: Национална химна Републике Таџикистан
(таџ. Суруди миллии Ҷумҳурии Тоҷикистон)
(рус. Национальный гимн Республики Таджикистан)
Положај Таџикистана
Главни градДушанбе
Службени језик
Владавина
Облик државеУнитарна једнопартијска председничка уставна република
 — ПредседникЕмомали Рахмон
 — Председник ВладеКохир Расулзада
 — Председавајући Врховне скупштинеМахмадсајед Убајдулојев
Историја
НезависностОд Совјетског Савеза
9. септембра 1991.
Географија
Површина
 — укупно143.100 km2(94)
 — вода (%)1.8
Становништво
 — 2016.[1]8.734.951(97)
 — густина61,04 ст./km2
Економија
ВалутаТаџикистански сомони
Остале информације
Временска зонаUTC UTC +5
Интернет домен.tj
Позивни број+992

Таџикистан (таџ. Тоҷикистон, рус. Таджикиста́н), или званично Република Таџикистан (таџ. Ҷумҳурии Тоҷикистон, рус. Респу́блика Таджикиста́н), држава је у централној Азији.[2] Граничи се са Авганистаном на југу, Кином на истоку, Киргистаном на северу, и Узбекистаном на западу. Таџикистан значи „Земља Таџика“. Таџички језик је дијалекат персијског језика (фарси). Члан је ОДКБ, Шангајске организације за сарадњу и земља посматрач у Евроазијској економској унији.

Географија[уреди | уреди извор]

Положај[уреди | уреди извор]

Државе са којима се Таџикистан граничи су: Узбекистан, Киргистан, Кина и Авганистан. Површина државе износи 143.100 km².

Геологија и рељеф[уреди | уреди извор]

Воде[уреди | уреди извор]

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Клима[уреди | уреди извор]

Историја[уреди | уреди извор]

Планински венци у Таџикистану

Људи живе на територији која данас чини Таџикистан непрекидно од 4000. п. н. е. Земља је била под влашћу разних царстава током историје, највише под Персијским царством. Пре нове ере, Таџикистан је био део Грчко-бактријског краљевства. Арапи су донели ислам у 7. веку. Саманиди су заменили Арапе, али су их на крају избацили туркијски народи. Монголи су касније преузели контролу над територијом, и Таџикистан је постао део емирата Бухара.

У 19. веку, Руско царство је почело да се шири у Централној Азији, током борбе за доминацију са Великом Британијом, и преузело је контролу над Таџикистаном. Након што је руски цар свргнут 1917, таџичка герила је почела рат против бољшевичких армија у узалудном покушају да одржи независност. Бољшевици су победили у четворогодишњем рату, у коме су џамије и села спаљивана, а становништво трпело репресије.

Као део Совјетског Савеза, Таџикистан је првобитно био сврстан са територијом која данас чини Узбекистан у Таџичку Аутономну Совјетску Социјалистичку Републику , али је 1929. постао одвојена конститутивна република. Москва није чинила пуно на развоју Таџикистана, и он је релативно каскао за осталим републикама Совјетског Савеза у условима за живот, образовању и индустрији. Током 1970-их, исламске илегалне партије су почеле да се формирају, и оне су окупљале Таџике против Совјетског Савеза, али прави немири нису почели до 1990. Наредне године, Совјетски Савез се распао, и Таџикистан је прогласио независност.

У земљи је у мају 1992. букнуо Таџикистанског грађанског рата, у коме су учествовале разне фракције које су се међусобно бориле. Емомали Рахмон је био први вођа Таџикистана, и он је задржао власт до данас. Међутим, он је оптужен за етничко чишћење других етничких група током Таџикистанског грађанског рата. Године 1997. успостављено је примирје између Рахмонова и опозиционих партија. Мирни избори су одржани 1999, али се опозиција жалила да су били непоштени. На овим изборима, Рахмонов је имао само једног противкандидата којем је дозвољено да се региструје, и реизабран је готово једногласно. Руске трупе су и даље стациониране у јужном Таџикистану, како би чувале границу са Авганистаном. Након терористичких напада 11. септембра, америчке и француске трупе су такође стациониране у овој земљи.

Политика[уреди | уреди извор]

Главни чланак: Политика Таџикистана

Граница између Таџикистана и Авганистана

Готово одмах након пошто је стекао независност, Таџикистан је запао у грађански рат у коме су учествовале разне фракције, наводно подржаване од Русије и Ирана. Од 400.000 Руса, само је 25.000 остало у Таџикистану. Остали су пребегли у Русију. До 1997. рат се смирио, а централна власт је почела да се формира, са мирним изборима 1999.

Језеро Каракул

Таџикистан је званично република, и има изборе за председника (мандат од седам година) и парламент (мандат од пет година). Последњи председнички избори одржани су 6. новембра 2006, и као и код свих претходних, међународни посматрачи верују да су избори имали много мана, што побуђује оптужбе опозиционих партија да председник Емомали Рахмонов манипулише изборним процесом. Током последњих парламентарних избора 2005, Народна демократска партија Таџикистана Емомали Рахмонова освојила је већину посланичких места.

У парламенту, опозиционе групе су се често сукобљавале са владајућом партијом, али ово није довело до већих нестабилности.

Најважније политичке партије у Таџикистану су: Народна демократска партија Таџикистана (владајућа), Таџикистанска комунистичка партија, Таџикистанска партија исламског повратка, Демократска партија Таџикистана (две фракције), Социјалистичка партија Таџикистана (две фракције), Таџикистанска социјалдемократска партија, Партија економске реформе Таџикистана, Таџикистанска аграрна партија.

Административна подела[уреди | уреди извор]

Административна подела Таџикистана

Главни чланак: Покрајине Таџикистана

Таџикистан је подељен у регионе, покрајине или вилајете (главни градови у заградама)

и једну аутономну покрајину-

Област у којој се налази престоница, Душанбе, не улази у покрајинску административну поделу.

Етнички састав[уреди | уреди извор]

Жене у традиционалној ношњи
Популација 2000–2010.
Етничка
група
попис 2000 попис 2010
Број % Број %
Таџици 4,898,400 79.9% 6,373,834 84.3%
Узбеци 1,012.500 16.5% 1,046,647 13,8%
Киргизи 65,550 1.1% 60,715 0,8%
Руси 68,200 1.1% 34,838 0.5%
Туркмени 20,300 0.3% 15,171 0.2%
Татари 19,000 0.3% 6,495 0.1%
Арапи 14,500 0.2% 4,184 0.1%
Остали 29,100 0.5% 22,618 0.3%

Привреда[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]


Спољашње везе[уреди | уреди извор]