Српска православна омладина Инзбрук

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна омладина Инзбрук
СкраћеницаСПОЈИ
Датум оснивања12. април 2009.
Типудружење
СедиштеИнзбрук
Подручје деловања Аустрија
Веб-сајтwww.spoji.org

Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ, нем. Serbisch Orthodoxer Jugenoverein) је српско омладинско културно и хуманитарно удружење које окупља младе вернике Српске православне цркве и једна је од најактивнијих организација српске заједнице у Аустрији.

Историјат[уреди | уреди извор]

Српска православна омладина Инзбрук је основана на празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети, 12. априла 2009. године у Инзбруку, од стране девет младих припадника српске заједнице, од којих је најмлађи имао 15, а најстарији 20 година.[1] Било је замишљено да СПОЈИ најпре делује у самом Инзбруку као седишту, потом покрајини Тирол, затим Аустрији и на крају читавој Европи.

У културном делу рада, постављени су циљеви у погледу очувања српског језика и ћириличког писма, српске историје и традиције, духовности, националног идентитета...

Прва реализована активност након само шест месеци од оснивања, јесте била хуманитарна акција за децу и народ на Косову и Метохији.

Активности[уреди | уреди извор]

Сећање на Диану Будисављевић[уреди | уреди извор]

СПОЈИ од 2010. године активно чува сећање на хуманитарку Диану Будисављевић, родом из Инзбрука, која је током Другог светског рата спасила 15.336 српске деце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској. Уз помоћ једног члана организације који је и члан Социјалдемократске партије, ступили су у контакт са Покретом ослобођења Тирола, како би пронашли њену родну кућу и на њој покренули постављање спомен-табле.[2] Наредне 2011. године су пред градском скупштином покренули поступак да постхумно буде одликована Орденом града Инзбрука, што се и догодило.

Септембра 2014. године су у Инзбруку угостили глумца и редитеља Тихомира Станића, који је намеравао да сними филм о логору Јасеновац, као и две жене које су преживеле логор Јасеновац захваљујући Диани Будисављевић, те су са њима обишли Дианин гроб.

Када су Сенат града Инзбрука и Одбор за културу одлучили да на њеној родној кући поставе спомен-таблу, појавио се проблем, јер у првобитној верзији натписа на табли није стајало да се радило о српској деци. На интервенцију Српске православне омладине Инзбрук, градски Сенат је 18. новембра 2020. године једногласно донео нову одлуку, да на спомен-табли буде јасно назначено да је реч о деци српске националности.[3][4] Пре покретања ове иницијативе, ступили су у контакт са др Миланом Кољанином, Јасмином Тутуновић из Музеја жртава геноцида, али и Наташом Матаушић, некадашњом директорком Спомен подручја Јасеновац.[2]

На иницијативу СПОЈИ, уз подршку амбасаде Србије у Бечу, генералног конзулата у Салцбургу и Српске православне цркве у Аустрији, један вртић у Инзбруку је 2021. године понео име Диане Будисављевић.[5]

Повезивање српских организација у дијаспори и матици[уреди | уреди извор]

Један од главних циљева СПОЈИ јесте да допринесе повезивању српских организација у дијаспори и матици. У Инзбруку су 15. децембра 2019. године организовали предавање "Који значај данас има српска дијаспора и како превазићи предрасуде и јаз између дијаспоре и матице Србије?", на којем су говорили историчари Борисав Челиковић, уредник едиције "Корени" у издању Службеног гласника и др и Немања Девић са Института за савремену историју.[6]

Трибине[уреди | уреди извор]

Организовали су у Инзбруку неколико десетина трибина на теме из српске историје. На трибини под називом „Ђенерал Драгољуб Михаиловић Дража и антифашистичка улога Србије у ослобађању Европе од фашизма“, 14. новембра 2015. године, говорили су епископ аустријско-швајцарски Андреј и мр Радован Калабић.[7] Такође, организовали су аустријску премијеру филма Бориса Малагурског о Београду.[8] Међу осталих гостима на њиховим трибинама били су академик Матија Бећковић[9] и Бора Ђорђевић.

Часопис[уреди | уреди извор]

Српска православна омладина Инзбрук издаје тематски часопис СПОЈИ.

Хуманитарне активности[уреди | уреди извор]

Српска православна омладина Инзбрук је организовала више акција прикупљања помоћи за децу и народ на Косову и Метохији[10], укључујући и хуманитарни турнир у малом фудбалу.[11]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Оснивачи”. СПОЈИ. Архивирано из оригинала 26. 05. 2021. г. Приступљено 26. 05. 2021. 
  2. ^ а б „Велика битка да Аустрија призна дело Диане Будисављевић: Да је од усташа спасавала – српску децу”. Спутњик. 28. 02. 2021. 
  3. ^ „Инзбрук: На спомен-плочи писаће да је Диана Будисављевић спасила углавном српску децу”. Радио телевизија Србије. 30. новембар 2020. 
  4. ^ „Na spomen-ploči pisaće "spasila uglavnom srpsku decu". B92. 30. 11. 2020. 
  5. ^ „Вртић у Инзбруку званично назван по Диани Будисављевић”. Радио телевизија Србије. 26. фебруар 2021. 
  6. ^ „Приближавање матице и дијаспоре тема предавања у Инзбруку”. Службени гласник. 9. јануар 2020. 
  7. ^ „Ђенерал Драгољуб Михаиловић Дража и антифашистичка улога Србије у ослобађању Европе од фашизма”. СПОЈИ. 16. новембар 2015. Архивирано из оригинала 26. мај 2021. г. Приступљено 26. мај 2021. 
  8. ^ „Са Борисом Малагурским о Београду у Инзбруку”. Радио телевизија Србије. 15. април 2014. 
  9. ^ „Гостовање Матије Бећковића и Радована Калабића у знаку подршке и солидарности са жртвама поплава”. СПОЈИ. 4. јун 2014. Архивирано из оригинала 26. мај 2021. г. Приступљено 26. мај 2021. 
  10. ^ „СПОЈИ испоручио помоћ Србима на Косову”. Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. 18. август 2015. Архивирано из оригинала 24. сеп 2017. г. Приступљено 26. мај 2021.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |archive-date= (помоћ)
  11. ^ „"Куп пријатељства" у Тиролу”. Радио телевизија Србије. 11. јул 2016.