Бора Ђорђевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Борисав „Бора“ Ђорђевић

Бора Ђорђевић 2009. године
Бора Ђорђевић 2009. године

Подаци
Пуно име Борисав Ђорђевић
Датум рођења 1. новембар 1952.
Место рођења Чачак (Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНРЈ)
Друга имена Бора Чорба
Активан период 1974 — садашњост
Инструмент вокал, акустична гитара, усна хармоника, удараљке
Жанр рок
Занимање музичар
Издавачка кућа Југотон, Сити рекордс
Везани чланци Рани мраз, Рибља чорба

Борисав „Бора“ Ђорђевић (рођен 1. новембра 1952. у Чачку), познат и као Бора Чорба, је певач рок групе Рибља чорба од њеног оснивања 1978.

Биографија[уреди]

На Сајму књига 2013. године

Био је члан бројних чачанских и београдских поп и рок група током 1970их као што су Заједно, Сунцокрет и Рани мраз (са Ђорђем Балашевићем).

15. септембра 1978. основао је групу Рибља чорба, која је постала врло популарна током следећих неколико месеци. Популарност групе се такође почела манифестовати у Борином алкохолизму, што је, заједно са провокативним друштвено-оријентисаним песмама, проузроковало да он постане један од најконтроверзнијих музичара у Југославији. По издању албума „Коза ностра“, 1990. године, био је оптужен за „вређање радничке класе Југославије“, али су оптужбе одбачене.

Након почетка грађанског рата у бившој Југославији, Ђорђевић је био присталица српских војника у Републици Српској и Републици Српској Крајини. Био је и велики противник власти Слободана Милошевића, и тај свој став је изразио албумом Њихови дани који је издао само под својим именом, без етикете „Рибља чорба“.

Члан је Градског одбора ДСС-а у Београду. Након политичких промена у Србији, био је неко време на позицији саветника министра културе у Влади Србије 2004, али је већ следеће године био принуђен да поднесе оставку, након што је новинаре телевизије Б92 оптужио и назвао „издајничком стоком“[1].

Био је ожењен Драганом Ђорђевић са којом је имао сина Бориса, а са њима је живела и Тамара, Драганина кћерка из претходног брака. Борисав и Драгана су се споразумно развели 5. фебруара 2007, а Борисав јој је оставио стан у којем су живели. Драгана Ђорђевић је извршила самоубиство 23. марта 2007[2].

У четвртак 27. септембра 2012. добио је титулу четничког војводе.[3]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :