Српска православна општа гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић“

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна општа гимназија
Кантакузина Катарина Бранковић
Српска православна општа гимназија.png
Srpska gimnazija.jpg
зграда гимназије
Типгимназија
Основана2005.
ЛокацијаСвети Дух 122
Загреб
ДржаваХрватска
ДиректорСлободан Лалић
Веб-сајтsrpskagimnazija-zg.org

Српска православна општа гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић“ је приватна средња школа у Загребу. Гимназија је једина средња школа Српске православне цркве на простору бивше Југославије.[1]

Школа је основана 2005. године као наставак 200 година дуге традиције православног мањинског орбазовања у граду.[2] Настава у школи се одвија на српском и хрватском језику, а обавезни наставни предмети су српски, хрватски, енглески, немачки, латински, историја, географија, политика и економија, музички, ликовни, православна веронаука, социологија, психологија, хемија, физика, биологија, математика, физички, екологија, информатика и филозофија.

Образовање у Српској православној гимназији је бесплатно[3], а школу похађају ученици из разних делова Хрватске, из Србије, Босне и Херцеговине и Молдавије те је отворена за све заинтересоване ученике без обзира на националну или верску припадност.

Школа је акредитована од стране хрватског Министарства знаности, образовања и спорта, а будући да се настава одвија и на српском и хрватском, те се дипломе и сведочанства издају на два писма, пракса је показала да се дипломе признају и у региону без додатних административних процедура. Бивши ученици студирају у Хрватској, Босни и Херцеговини, Србији, Аустрији, Турској и Русији.

Назив школе[уреди]

Школа носи име по Катарини Бранковић, ћерки српског депота Ђурађа Бранковића и Јерине Бранковић. Катарина Бранковић је део свог живота провела у Загребу и данашњој северној Хрватској и у том је периоду између осталога настао и Вараждински апостол, најстарија сачувана књига на ћирилици са простора данашње Хрватске.

Историја[уреди]

Иницијативу за оснивање школе дао је митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Јован. Министарство науке, образовања и спорта Владе Републике Хрватске одобрило је рад гимназији 10. маја 2005. године те је школа почела с радом у школској години 2005/06.

Програм школе[уреди]

Школа функционише по програму опште гимназије са правом јавности и по њезином завршетку ученици могу уписати било који факултет у Хрватској, Србији или у другим земљама. Ученици уз редовну наставу похађају и обавезни српски језик, православну веронауку и по 30 одсто садржаја из српске културе из предмета географије, историје, ликовне културе и музичке културе. Ученици у првом и другом разреду као факултативни предмет који им не улази у просек похађају и црквенословенски језик.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „РТС-Српска гимназија у Загребу”. Приступљено 04. 04. 2015. 
  2. ^ Srbi u Zagrebu, Djean Medaković, Prometej, Novi Sad, 2004.
  3. ^ Duško Spasojević, Srpska pravoslavna opća gimnazija Kantakuzina Katarina Branković, Eparhijski upravni odbor Eparhije zagrebačko-ljubljanske, Zagreb, 2010

Спољашње везе[уреди]