Странка Руса Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Странка Руса Србије
РУС
Stranka Rusa Srbije.jpg
Вођа Драган Цветковић
Оснивач Драган Цветковић
Први потпредседник Анатолиј Стогов
Председница покрајинског одбора Маја Стогов Дамјановић
Основана 10. април 2012.
Претходник Демократска странка
Седиште Варваринска 7, Београд
 Србија
Млади огранак Омладина Руса Србије
Број чланова  (фебруар 2014) 5.000
Идеологија Русофилство,
Социјалдемократија,
Европеизам,
Социјални либерализам,
Регионализам,
Социјализам
Политичка позиција Леви центар
Боје црвена, плава, бела
Народна скупштина Републике Србије
0 / 250
Скупштина АП Војводине
0 / 120

Локалне скупштине
5 / 6.612
Веб-сајт
http://strankarusasrbije.rs/

Странка Руса Србије (скраћено РУС) основана је 10. априла 2012. године у Београду под називом Странка Руса Србије. Руска странка је регистрована мањинска партија руске националне мањине, Срба такозваних русофила и свих других грађана Републике Србије она је ванпарламентара мањинска партија.

Њен први председник и оснивач и садашњи председник странке је Драган Цветковић који је раније био члан Демократске странке, који је по мајци рус и руског порекла, изабран на изборној Скупштини 2012. године. На вандредним парламентарним изборима у Републици Србији 2014. године највила је учествовање и предају листе на Београдским локалним изборима заказаних кад и парламентарни, за 16. март 2014. године.

Њени политички ставови заснивају на пуноправно чланство Републике Србије у Европској унији као и јачање сарадње са Руском Федерацијом и русофилству, европеизму, антиглобализму и српском социјализму, партија се залаже за очување српске и руске национале културне баштине и националних интереса у Републици Србији, Републици Српској и Црној Гори. Странка је против уласка Републике Србије у НАТО пакт али је за сарадњу са истим кроз Партнерство за мир.

Многи Странку Руса Србије од грађана и медија мешају са Руском странком чије је седиште у Шапцу, обадве странке су странке руске националне мањине али имају различите политичке ставове и различиту политичку идеологију.

Контроверзе[уреди]

Александра Буквић одборница у скупштини града Суботице која је руског порекла и бивша чланица и председница општинског одбора Странке Руса Србије у Суботици, како је изјавила за медије смењена је од стране председника Странке Руса Србије Драгана Цветковића, због њеног иницирања у јавности за поновно увођење руског језика у Суботичке школе и школе у Републици Србији. Председника Страбнке Руса Србије Драгана Цветковића, Александра Буквић је оптужила преко медија за нелегитимно смењивање са дужности председника општинског одбора Странке Руса Србије и да он незаступа националне интересе руске националне мањине у Републици Србији, као да је и нелегитимни изабрани председник Странке Руса Србије.

Спољашње везе[уреди]