Демократска странка (Србија)

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Не поистовећивати са Демократском странком Србије.
Демократска странка
Logo of the Democratic Party (Serbia).svg
Лого Демократске странке
ПредседникЗоран Лутовац
ОснивачОснивање 1919. године:
Љубомир Давидовић,
Милан Грол

Обнова 1989. године:
Коста Чавошки,
Милован Данојлић,
Зоран Ђинђић,
Гојко Ђого,
Владимир Глигоров,
Слободан Инић,
Марко Јанковић,
Војислав Коштуница,
Драгољуб Мићуновић,
Борислав Пекић,
Миодраг Перишић,
Радослав Стојановић,
Душан Вукајловић
Заменик председникаДрагана Ракић
ПотпредседникДејан Николић
Председник политичког саветаМирјана Рашевић
КоалицијаУдружена опозиција Србије (од 2020)
Основана16. фебруар 1919.
Обновљена 3. фебруарa 1990. (након гашења 1948)
СедиштеНушићева 6/II, Београд
 Србија
Млади огранакДемократска омладина
Број чланова 18.459 [1]
Идеологијасоцијалдемократија,[2]
проевропеизам,
социјални либерализам.
Политичка позицијаЛеви центар
Међународно чланствоСоцијалистичка интернационала,
Прогресивна алијанса
Европска странкаПартија европских социјалиста
Бојежута, плава
Народна скупштина Републике Србије
0 / 250
Скупштина АП Војводине
0 / 120
Застава странке
Flag of the Democratic Party (Serbia).svg
Веб-сајт
www.ds.org.rs

Демократска странка (скраћено ДС) је опозициона политичка странка у Србији социјалдемократске[2] оријентације. Њен председник је Зоран Лутовац, изабран на унутарстраначким изборима 2018. године.

Историја

Оснивање

Председници Демократске странке од 1919 до 1948. године

Демократска странка основана је 16. фебруара 1919. године у Сарајеву уједињењем странака самосталних радикала, напредњака, либерала и српског дела Хрватско-српске коалиције. Њен први лидер био је Љубомир Давидовић. У политичком животу Краљевине Југославије, ДС је имала велики утицај. На изборима је увек била у врху по добијеним гласовима, али је на власти била само 1919. и 1924. године, укупно мање од године дана.

Након Давидовићеве смрти, 1940. године, лидер ДС постаје Милан Грол.

Забрана

После Другог светског рата, 1945, и формирања нове, социјалистичке, државе: Федеративне Народне Републике Југославије у којој је власт била КПЈ, за ДС и остале странке није било места, иако је Милан Грол, тадашњи лидер демократа, био потпредседник у привременој југословенској Влади под вођством лидера КПЈ, Јосипа Броза Тита. Након што су комунисти победили на изборима новембра 1945. године, забранили су рад свим странкама. Руководство странке у емиграцији се противи власти у Југославији све до 1948. године када се практично фактички и гаси са политичке сцене.

Од 1948. до 1990. године чланови и симпатизери махом емигрантске демократе окупљају се у Демократској алтернативи са иницијативом обнављања.

Обнављање рада и Драгољуб Мићуновић

Дана 11. децембра 1989. група интелектуалаца је одржала конференцију за новинаре и најавила обнављање рада Демократске странке. Још није била формирана законска основа за вишепартијски систем, али је атмосфера пред распад тадашње СФРЈ најављивала крај једнопартијског режима. Са конференције је упућен позив за прикључење првој опозиционој странци у Србији. Скупштина која је обновила рад одржана је 3. фебруара 1990. године. За њеног председника је изабран Драгољуб Мићуновић а за председника извршног одбора Коста Чавошки. 12. маја, у малом позоришту "Душко Радовић" у Београду одржана скупштина Демократске Омладине. За председника изабран студент Александар Тодоровић. 13. јуна, странка узима учешће на првом антивладином протестном митингу.

На другој изборној скупштини странке 29. септембра 1990. године, Коста Чавошки бива побеђен од стране актуелног председника Драгољуба Мићуновића и подноси оставку на место председника извршног одбора. За потпредседнике су изабрани Десимир Тошић и Војислав Коштуница. 9. децембра, одржавају први вишестраначки избори у Србији на којима странка има кандидате у 176 од 250 изборних јединица на којима странка осваја 7 мандата. ДС није имао кандидата на изборима за председника. Кампања за ове изборе је носила назив Преломите паметно.

Страначке промене, СЛС и ДСС

Неколико дана после избора 1990. године, 28. јануара 1991. године из странке иступа група чланова у којој су били Никола Милошевић, Коста Чавошки, Александар Илић, Милан Божић, Владан Василијевић, Љубомир Јацић и Александар Саша Петровић са још десетак угледних личности пошто су сматрали да нису створени услови за поштене изборе, и 12. априла 1991. оснивају Српску либералну странку. Странка је постојала до 2010.[3] Странка се по свом политичком програму сврставала у конзервативне и либералне странке, а по свом опредељењу била је монархистичка. Захтевала је рехабилитацију свих политичких осуђеника, обележавање имена свих погинулих Срба у прошлом веку као и подизања споменика страдалим Србима, као и отварање канцеларије при Влади Србије која ће се бавити страдањем Срба у прошлим ратовима.

Дана 13. јуна 1992. године унутар странке се јавља озбиљна тензија, а због идеје о стварању коалиције са СПО-ом и независним интелектуалцима под именом ДЕПОС. Главни одбор ДС-а је одлучио да подржи ДЕПОС али не и да приступи. Тим поводом у ДС-у формира се „Група Демократске странке за Демократски покрет Србије“. У тој групи су: народни посланици, Војислав Коштуница, Мирко Петровић, Михајло Ковач, академици Борислав Пекић и Младен Србиновић, проф. Радослав Стојановић, Марко Јанковић и Душан Вукајловић, председник градског одбора Владан Батић, Драшко Петровић, Ђурђе Нинковић, Владета Јанковић и др.; које је за ДЕПОС. 26. јула 1992. ова група без Борислава Пекића (преминуо 2. јула), оснива Демократску странку Србије, на чије је чело дошао Војислав Коштуница.

Дана 25. октобра, пред превремене изборе за републички парламент ДС је наступио у коалицији са Реформистичком демократском странком Војводине. Слоган кампање је гласио: Хоћемо, можемо, боље. 20. децембра, одржани су превремени савезни, републички у обе републике, покрајински парламентарни, локални и председнички избори у Србији и Црној Гори због проглашења Савезне Републике Југославије. ДС ни на овим изборима није имала кадидата за председника, на парламентарним републичким изборима је освојила 6 мандата а на савезним 5.

Дана 13. марта 1993. на седници главног одбора изабрани су нови потпредседници странке Вида Огњеновић и Драган Домазет. За секретара главног одбора изабран је Борис Тадић. Уведен је политички савет. За председника извршног одбора изабран је Зоран Ђинђић. 11. маја, одржана је седница председништва ДО и за председницу изабрана студентикња Драгана Лазић. 29. маја је орджана конститутивна седница градског одбора. За председника је изабран проф. Милан Гале Мушкатировић а за потпредседника проф. Радомир Шапер. Неколико месеци после избора Мушкатировић се тешко разболео и преминуо а њега је на месту председника наследио Шапер дотадашњи потпредседник. 15. септембра, на конститутивној седници политичког савета за председника је изабран Слободан Вучковић.

Нови лидер Зоран Ђинђић и победа за промене

16. и 30. октобра 1993. одржане су седнице главног одбора Демократске странке и за носиоца кампање изабран је Зоран Ђинђић на републичким изборима. Слоган кампање је био: Поштено — Ђинђић, Демократска странка. Под његовим вођством кампања је остала запажена јер је са Ђинђићем на челу, Демократска странка обишла током предизборне кампање око 100 места у Србији. Резултат на изборима је био да је ДС освојио 29 мандата у скупштини Србије, што је касније условило и промену на месту председника странке.

На ванредној скупштини Демократске странке одржаној 5. јануара 1994. у Београду др Драгољуб Мићуновић поднео је оставку. Оставке су поднели Вида Огњеновић дотадашња потпредседница и Предраг Здравковић председник статутарне комисије. За новог председника изабран је др Зоран Ђинђић а за потпредседнике су изабрани Мирољуб Лабус и Милорад Перишић. За председника надзорног одбора изабран је Иван Вујачић.

Дана 12. маја на седници главног одбора распраљало се о самосталним одлукама чланова ДС-а Слободана Радуловића и Радоја Ђукића (искључени су 16. маја) да уђу у владу са владајућом странком СПС-ом. Поднео је оставку председник политичког савета Слободан Вучковић. За председника Извршног одбора изабрана је Љиљана Лучић а за председника ДО Срђа Поповић. 25. јуна одржана је нова ванредна скупштина за у Новом Саду. Изабран је нови политички савет. За председника политичког савета изабран је Радомир Шапер.

Дана 15. априла 1995. одржана је редовна скупштина ДС-а. За председника је реизабран Зоран Ђинђић. За потпредседник су изабрани Слободан Гавриловић и Зоран Живковић а реизабрани Мирољуб Лабус и Миодраг Перишић. После ове скупштине Драгољуб Мићуновић и још неки чланови напуштају ДС.

Демократски центар

Почетком 1996. године, др Драгољуб Мићуновић је основао невладину организацију под именом „Фондација Центар за демократију“ да би после неколико месеци (2. фебруар) та фондација прерасла у нову странку — Демократски центар. У Демократски центар прелазе неколико истакнутих руководилаца странке као што су: Вида Огњеновић, Десимир Тошић и многи други. 2004. године Демократски центар се ујединио са Демократском странком.

Протести 1996/97.

У лето 1996. године, пред савезне и локалне изборе, ДС је формирала коалицију ЗАЈЕДНО са СПО, ГСС и ДСС, који је учествовао у овој коалицији само на савезним изборима. Трочлана коалиција Заједно освојила је на локалним изборима победу у више градова Србије. Наступиле су тромесечне демонстрације на улицама Београда и других градова Србије, пошто актуелна влада није признала пораз. Коначно је режим, почетком 1997, признао опозицији победу, делимично и под притиском мисије Фелипеа Гонзалеза, западног посредника.

Дана 21. фебруара 1997. године, Зоран Ђинђић је изабран за градоначелника Београда, али његов мандат није потрајао дуго јер је смењен 30. септембра, седам месеци након избора гласовима Социјалистичке партије Србије, Српске радикалне странке и Српског покрета обнове. 24. маја 1997. на Скупштини странке Ђинђићу је поново потврђено место председника. Потпредседник је постао Слободан Вуксановић а Миодраг Перишић, Зоран Живковић и Слободан Гавриловић су реизабрани. За председника политичког савета изабран је Мирољуб Лабус. Пред крај године Лабус је поднео оставку и напустио ДС.

Дана 18. јула 1998. одржана је ванредна скупштина ДС-а под слоганом Да Србији крене. Ђинђић је поново реизабран за председника ДС-а. На место једног од потпредседника изабрана је Љиљана Лучић, док су Перишић, Вуксановић и Живковић поново реизабрани. Седнице главног одбора Демократске странке одржане су 7. и 8. фебруара 1999. у Новом Саду. Потпредседник странке Миодраг Перишић је поднео оставку, али остао члан главног одбора и савезни посланик у већу грађана. 16. фебруара портпарол Чедомир Антић је поднео оставку на ту функцију.

У септембру 1999. председник Демократског центра Драгољуб Мићуновић је позвао све опозиционе странке у Србији на уједињење организујући Округли сто опозиционих странака у Србији, на коме се формулишу захтеви опозиције за расписивање ванредних избора и који је резултовао стварањем коалиције ДОС.

Дана 21. октобра основана је коалиција Савез за промене а у њу су ушле: Демократска странка, Демохришћанска странка Србије, Грађански савез Србије, Нова Србија, Социјалдемократија а подржали су је и Драгослав Аврамовић и Милан Панић.

Победа ДОС-а

На страначкој изборној скупштини 27. фебруара 2000. Зоран Ђинђић је победио пети пут у трци за председника странке. Против кандидат за председника странке му је био дотадашњи потпредседник Слободан Вуксановић. За потпредседнике су изабрани Предраг Филипов и Борис Тадић а реизабрани Слободан Гавриловић и Зоран Живковић. После ове скупштине Вуксановић напушта ДС и 2001. оснива Народну демократску странку а крајем 2004. је ујединио са Демократском странком Србије. 20. и 21. јуна 2000. одржане су седнице главног одбора Демократске странке у Великој Плани. На овој седници се одлучило да се одлучније иде на изборе а представљен је и план акције под називом Милион сигурних гласова. За шефа Изборног штаба ДС-а постављен је Чедомир Јовановић.

Дана 21. јула 2000. године, створена је коалиција Демократска опозиција Србије (ДОС) уједињавањем Савеза за промене и још 10 опозиционих странака; коалиција је обухватала 18 странака. У ДОС-у су најјачи били Српски покрет обнове и ДС. Међутим, СПО је током те године напустио ову коалицију.

ДОС је за кандидата на ванредним изборима за председника СРЈ 24. септембра 2000. изабрао Војислава Коштуницу, који је и победио у првом кругу избора. Актуелна власт СПСа и ЈУЛа није желела да призна победу већ је имала намеру да спроведе други круг избора. Незадовољни грађани организовали су масовне протесте и коначно 5. октобра власт је признала победу Војислава Коштунице, коју је потврдио и Уставни суд.

Влада Зорана Ђинђића

Демократска опозиција Србије је на изборима за Скупштину Србије, 23. децембра 2000. освојила већину од чак 176 народних посланика у парламенту (ДС-у је припало 47 места). За председника нове Владе Србије изабран је Зоран Ђинђић.

Странка југословенског председника Коштунице, ДСС је августа 2001. године напустила ДОС и републичку Владу. То је означило велику кризу у владајућој коалицији, али премијер је ипак успео да сачува коалицију и већину у Скупштини. 5. октобра 2001. године, одржана је скупштина ДС-а на којој је шести пут за председника изабран Зоран Ђинђић а за потпредседнике изабрани су Чедомир Јовановић и Гордана Чомић а реизабрани Зоран Живковић и Борис Тадић.

На изборима за председника Србије 2002. Демократска странка је подржала бившег потпредседника и бившег члана, кандидата са листе <<Група грађана — „Најбоље за Србију — Мирољуб Лабус">> Мирољуба Лабуса, који је био и председник је Управног одбора Г17 плус, експертске групе 17 економиста из Србије и Црне Горе. Републичка изборна комисија је ове изборе поништила и они су били неуспешни јер је важио стари закон по коме излазност морала бити већа од 50%. 15. децембра 2002. Мирољуб Лабус постаје председник нове странке Г17 плус.

Убиство Ђинђића и крај ДОС-а

Зоран Живковић је вршио дужност председника до избора новог председника.

Дана 12. марта 2003. године убијен је премијер Србије и лидер демократа Зоран Ђинђић. Сахрањен је 15. марта у Београду. Главни одбор партије одлучио је да странку води, до избора новог председника, Зоран Живковић. Он је постао и председник Владе Републике Србије.

ДОС се распао у јесен 2003. године, када је и Влада изгубила већину у Скупштини. Расписани су ванредни парламентарни избори за 28. децембар. Демократска странка наступила је самостално и освојила 37 посланичких места, иза СРС-а и ДСС-а. Међутим, она није ушла у нову Владу, коју су формирали ДСС, Г17+ и коалиција СПОНС, уз помоћ СПС.

Руководство Бориса Тадића и период власти у држави

На децембарским изборима 2003. године, Борис Тадић, тадашњи потпредседник демократа и тадашњи министар одбране СЦГ, предводио је листу ДС и тада је постао шеф Посланичке групе партије у републичком парламенту.

На изборима за председника ДС, 22. фебруара 2004, Скупштина странке изабрала је убедљивом већином гласова Бориса Тадића за новог лидера, против кандидат му је био дотадашњи заменик Зоран Живковић. Четири потпредседника изабрана су са Тадићеве листе. То су били Ненад Богдановић, Бојан Пајтић, Душан Петровић и Слободан Гавриловић.

Тадић је постао кандидат ДС на изборима за председника Србије јуна 2004. Победио је у другом кругу, 27. јуна, кандидата Српске радикалне странке Томислава Николића.

ЛДП и опозиција

У децембру 2004. године на иницијативу 11 чланова ДС-а из странке је искључен бивши потпредседник Чедомир Јовановић. Заједно са њим из странке иступају Ненад Прокић, Никола Самарџић, Бранислав Лечић и Ђорђе Ђукић. Новембра 2005. године још 16 чланова ДС иступа из странке и заједно са Јовановићем оснивају нову странку Либерално-демократску партију.

Пре изласка ЛДП фракције, Демократска странка се спојила с Демократским центром и Отпором и привукла је известан број чланова Грађанског савеза Србије.

Посланици Демократске странке одлучили су да напусте републичку Скупштину, октобра 2005. године, због тога што су сматрали да су им незаконито одузета два мандата.

На XII страначкој Скупштини, 18. фебруара 2006, Борис Тадић је реизабран на функцију председника. За потпредседнике су изабрани Драган Шутановац и Вида Огњеновић а реизабрани Ненад Богдановић, Бојан Пајтић и Душан Петровић.

Повратак на власт

Референдум којим је потврђен нови Устав Србије, а чије усвајање је подржао ДС, је одржан 28. и 29. октобра 2006. године. Доношењем Уставног закона су избори морали бити одржани 60 до 120 дана од дана његовог ступања на снагу.

На изборима за Народну скупштину одржаним 21. јануара 2007. године, Демократска странка је учествовала у коалицији са странком Расима Љајића и освојила је 64 посланичка места и 37 представника у Скупштини Аутономне покрајине Војводине. Народна скупштина је изгласала поверење новој Влади коју чине ДС, ДСС, НС и Г17+, чији је председник Војислав Коштуница (ДСС), потпредседник Божидар Ђелић (ДС) и која има 22 министарства и једног министра без портфеља. За председника Народне скупштине изабран је Оливер Дулић из ДС-а.

На председничких избора одржаним почетком 2008. године, Борис Тадић је још једном победио у другом кругу Томислава Николића. Јаз у владајућој коалицији је наговестило одсуство подршке коалиције ДСС-НС Тадићу у другом кругу избора.[4] Узроци несугласица су били политичка криза након декларације о независности Косова и питање европске перспективе. ДС је инсистирао на потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), док се ДСС изјаснио за поништавање ССП-а.[4] Народна скупштина је на вандредној седници донела одлуку да председнику републике упути предлог за распуштање Народне скупштине, тек 10 месеци након формирања владајуће коалиције.[5]

На изборима 2008. Демократска странка је, заједно са Г17+, СПО-ом, СДП-ом и ЛСВ-ом, у оквиру коалиције За европску Србију, освојила 102 мандата у Скупштини Републике Србије (ДС је добила 64) и 57 у Скупштини АП Војводине. Ово је било по први пут од 2000. да је коалиција предвођена ДС-ом однела победу на изборима испред радикала, али ипак није освојила довољан број посланика да самостално формира владу. Због свог оствареног резултата, оцењено је да најбољу преговарачку позицију има Социјалистичке партије Србије, која је својом одлуком могла да одлучи ко ће формирати владајућу коалицију.[4] Након неуспелих преговора са ДСС-ом и СРС-ом око формирања коалиције због неслагања са евроскептичним ставовима, коалицја предвођена СПС-ом се крећу у преговоре са листом За европску Србију, са којима су се за кратко време договорили око пет принципа – „очување Србије, социјална правда, наставак европских интеграција Србије, борба против корупције и криминала”. Такође, из ЕУ је стизала подршка формирању проевропске владе, док је постојао наговештај предсеника Социјалистичке интернационале за пријем СПС-а у ту организацију уколико би омогућила формирање европски оријентисане владе.[4] Председници ДС-а и СПС-а, Борис Тадић и Ивица Дачић су потписали Декларацију о политичком помирењу тих странака.[6] Нова влада ступила је на дужност 7. јула. За њеног председника изабран је Мирко Цветковић као нестраначка личност на предлог ДС-а, а за његовог заменика, првог потпредседника, и министра полиције изабран је лидер СПС-а, Ивица Дачић, док је функционер ДС-а Божидар Ђелић добио потпредседничко место.

На XIV страначкој Скупштини, 18. децембра 2010, Тадић је поново реизабран за председника странке.

Пораз на изборима

На изборима 2012. ДС је направила коалицију са СДПС, ЛСВ, ДХСС и још неким малим странкама под називом Избор за бољи живот — Борис Тадић. Ова коалција је освојила 22,07% и 67 посланика од којих 49 је добила ДС (касније је задржала 48).

Међутим на председничким изборима кандидат ДС-а Борис Тадић је у првом кругу стигао први са 25,31% али је побеђен у другом кругу од напредњачког кандидата Томислава Николића. ДС након безуспешног покушаја формирања Владе прелази у опозицију.

После седнице Главног одбора 4. новембра 2012, дотадашњи председник Борис Тадић одлучио је да се не кандидује поново на функцију председника.[7]

Драган Ђилас и нова подела странке

На XV ванредној изборној Скупштини Демократске странке 25. новембра 2012, за новог председника изабран је Драган Ђилас, градоначелник Београда и дотадашњи заменик председника странке. Први пут у историји странке проширен је број потпредседника са 5 на 7 и уведена функција почасног председника. За потпредседнике су изабрани Миодраг Ракић, Наташа Вучковић, Дејан Николић, Весна Мартиновић, Јован Марковић и Горан Ћирић а реизабран је Бојан Пајтић док је за почасног председника акламацијом је именован Борис Тадић. Драгољуб Мићуновић је поново изабран за председника Политичког савета ДС.[8]

Дана 27. децембра 2012. године. главни одбор странке је одлучио да сви министри из бивше владе врате мандате странци.[9] Од бивших министара већина је понудила мандате странци. За разлику од других бившим министрима Горану Богдановићу, Божидару Ђелићу и Драгану Шутановцу дозвољено је да задрже мандате под тврдњом да су потребни странци у парламенту. Горан Богдановић задржао је свој мандат по тврдњи странке јер је једини од бивших министара са Косова и Метохије и због решавања косовског питања којим се бавио као бивши министар за Косово и Метохију. Драган Шутановац задржао је свој мандат по тврдњи странке јер се бавио безбедносним питањима као бивши министар одбране. Божидар Ђелић задржао је свој мандат по тврдњи странке јер се бавио европским интеграцијама. Бивши министар Милан Марковић је напустио странку након враћања мандата. Мандате странци одбили су да врате Душан Петровић и Вук Јеремић.[10]

Због противљења одлуци странке Извршни одбор је искључио Душана Петровића 31. јануара[11] a Вука Јеремића 14. фебруара 2013. године.[12] Вук Јеремић је због те одлуке поднео тужбу Уставном суду сматрајући да одлука странке није уставна.[13] Након одбијања те жалбе од стране Уставног суда Јеремић је испоштовао одлуку и напустио ДС али је задржао мандат посланика.[14]

У том периоду руководство странке је сматрало да странка треба да пружи подршку актуелној власти у решавањима косовског питања.[15]

Дана 30. јануара 2014. године почасни председник Демократске странке, бивши председник Србије и странке Борис Тадић, напустио је странку у којој је био од обнављања рада 1990. године.[16] Уз Тадића, странку су напустиле Јелена Триван и Снежана Маловић, потпредседник Миодраг Ракић, један број некадашњих посланика и бивших министра који су оснивали нову странку под називом Нова демократска странка.[17]

На изборима 2014. ДС је направила коалицију са Новом странком, Демократским савезом Хрвата у Војводини, Богатом Србијом и Удруженим синдикатима Србије „Слога” под називом Са Демократском странком за Демократску Србију.[18][19] Ова коалција је освојила 6,03% и 19 посланика од којих 14 је добила ДС. Након завршетка парламентарних избора, Драган Ђилас је расписао ванредну скупштину и кандидовао се за реизбор на функцију председника странке. Против кандидат му је био заменик председника Бојан Пајтић.[20]

Покушај повратка под руководством Бојана Пајтића

На XVIII ванредној изборној Скупштини Демократске странке, делегати странке су изабрали Бојана Пајтића за новог председника ДС-а. За потпредседнике су изабрани Борислав Стефановић, Наташа Вучковић, Горан Јешић, Маја Виденовић и Гордана Чомић а за председника Политичког савета је реизабран Драгољуб Мићуновић.[21]

Дана 10. децембра 2015. године, шеф посланичке групе у скупштини Србије и потпредседник ДС, Борислав Стефановић напустио је странку.[22] 29. јуна 2016. године, бивши председник и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас напустио је ДС чији је био председник од 2012. до 2014. године.[23]

Изнуђено ново решење Драган Шутановац

Драган Шутановац — Председник ДС-а од 2016. до 2018. године

На првим директним изборима 2016. године, преостали чланови Демократске странке изабрали су за новог председника Драгана Шутановца.[24]

Зоран Лутовац и покушај уједињена некадашњих делова ДС

После изузетно лошег резултата ДС-а на локалним изборима у Београду у марту 2018. године (првих на којима ова странка није успела да уђе у градску скупштину), одржани су нови унутарстраначки избори, на којима је победио Зоран Лутовац. Нови председник је одмах приступио коалиционим преговорима о формирању Савеза за Србију, чији је оснивач ДС формално постао 2. септембра исте године.

ДС је потписао Споразум са народом заједно са другим опозиционим странкама у јеку грађанских протеста. Овим се ДС обавезао да ће бојкотовати Народну скупштину, локалне скупштине и све будуће изборе до испуњења захтева опозиције и протеста.

Током марта 2019. покренута је иницијатива за поновно уједињење ДС-а. Иницијативу су покренули лидер Демократа Зоран Лутовац, СДСБорис Тадић и ЗЗС Небојша Зеленовић. Формирање Велике Демократске странке најављено је за 19. мај 2019. Руководство странке чинили би Лутовац, Зеленовић и Александар Ивановић испред СДС, иначе рођак убијеног лидера ИСДП Оливера Ивановића. Спекулисало се и о повратку Зорана Живковића, то јест Нове странке, међутим ова информација није потврђена. Овим би уједињени ДС имао 17 мандата у НСРС, за разлику од садашњих 12 освојених на изборима 2016.

На јесен 2020. године, дошло је до озбиљних сукоба по питању лидерске позиције у странци. За новог председника се кандидовао Бранислав Лечић и на изборима које је одржао са делом својих присталица 26. септембра 2020. године је прогласио победу.[25] Зоран Лутовац је оптужио Лечића да је организовао "лажне изборе" и да је фалсификовао страначки печат.[26]

Резултати на парламентарним и председничким изборима

Народна скупштина Републике Србије
Избори Коалиција # гласова % од важећих # посланика Влада Лидер
1990 374.887 7,45%
7 / 250
опозиција Драгољуб Мићуновић
1992 196.347 4,13%
6 / 250
опозиција
1993 497.582 11,57%
29 / 250
опозиција
1997 Коалиција Заједно бојкот
0 / 250
ван парламента Зоран Ђинђић
2000 ДОС 2.404.758 64,09%
45 / 250
владајући
2003 ГСС-ДЦ-СДУ-ЛЗС 481.249 12,58%
32 / 250
опозиција Борис Тадић
2007 СДП-ДСХВ-НССМН-БНС 915.854 22,71%
60 / 250
владајући
2008 За европску Србију 1.590.200 38,42%
64 / 250
владајући
2012 Избор за бољи живот 863.294 22,07%
49 / 250
опозиција
2014 НС-ДСХВ-БС 216.634 6,03%
17 / 250
опозиција Драган Ђилас
2016 НС-ДСХВ-ЗЗС-ЗЗШ 227.589 6,02%
12 / 250
опозиција Бојан Пајтић
2020 Савез за Србију бојкот
0 / 250
ван парламента Зоран Лутовац
Председник Републике Србије
Избори Кандидат # 1. круг — гласови % # 2. круг — гласови % Резултат Детаљи
1992 Милан Панић 2. 1.516.693 32,11% без другог круга није изабран подршка независном кандидату
1997 бојкот
2002 Мирољуб Лабус Стагнација 2. 995.200 27,96% Стагнација 2. 1.516.693 31,62% није изабран[а] подршка ДОС-а независном кандидату
2003 Драгољуб Мићуновић Стагнација 2. 893,906 35,42% без другог круга није изабран[б] кандидат коалиције ДОС
2004 Борис Тадић Стагнација 2. 853.584 27,38% Раст 1. 1.681.528 53,97% изабран
2008 Борис Тадић Пад 2. 1.457.030 35,39% Раст 1. 2.304.467 50,31% изабран
2012 Борис Тадић Стагнација 1. 989.45 25,31% Пад 2. 1.481.952 47,31% није изабран кандидат коалиције ИБЖ
2017 Саша Јанковић Стагнација 2. 597.728 16,35% без другог круга није изабран подршка независном кандидату
Председник СР Југославије
Избори Кандидат # 1. круг — гласови % # 2. круг — гласови % Резултат Детаљи
2000 Војислав Коштуница 1. 2.470.304 50,24 без другог круга изабран кандидат коалиције ДОС;
увод у петооктобарску револуцију

Демографске карактеристике присталица

Према резултатима истраживања ЦеСИД-а из 2014. и НСПМ-а из 2016. године о демографској структури присталица странака у Србији, ДС има приближно равномерно распоређене симпатизере у свим старосним групама.[27][28] У 2014. години су жене чиниле убедљиву већину (80%) међу гласачима. ДС је међу странкама са највећим уделом високообразованих бирача.[27][28] Присталице су доминатно проевропски настројене, најчешће уз толерантне ставове према различитостима и отколоном од ауторитарности и национализма.[27][29][30]

Досадашњи председници

Од 1919. до 1945.
Фотографија Име и презиме Мандат
Ljubimir davidovic.jpg
Љубомир Давидовић 1919−1940
Milan Grol.jpg
Милан Грол 1940−1945
од 1990.
Бр. Председник Рођен-Умро Почетак функције Крај функције
1 Драгољуб Мићуновић Dragoljub Mićunović profile photo.jpg 1930– 3. фебруар 1990 25. јануар 1994
2 Зоран Ђинђић Zoran Djindjic Cropped.jpg 1952–2003 25. јануар 1994 12. март 2003

(убијен)

3 Борис Тадић Boris Tadic 2010.jpg 1958– 22. фебруар 2004 25. новембар 2012
4 Драган Ђилас Dragan Đilas 2013.jpg 1967– 25. новембар 2012 31. мај 2014
5 Бојан Пајтић Bojan Pajtić (2014).jpg 1970– 31. мај 2014 24. септембар 2016
6 Драган Шутановац Dragan Sutanovac.jpg 1968– 24. септембар 2016 2. јун 2018
7 Зоран Лутовац Zoran Lutovac 1.jpg 1964– 2. јун 2018 тренутно

Истакнути чланови

 • Зоран ЛутовацПредседник ДС. Бивши амбасадор Србије у Црној Гори.
 • Ружица ЂинђићПочасна председница Форума жена ДС.
 • Драган Шутановац Председник ДС 2016—2018. Потпредседник ДС 2006—2012. Министар одбране Србије 2007—2012.
 • Драгољуб МићуновићПосланик у Народној скупштини Републике Србије. Члан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Председник ДС 1990—1994.
 • Бојан ПајтићПредседник ДС 2014—2016. и Председник Владе АП Војводине 2004—2014.
 • Божидар ЂелићПотпредседник Владе Републике Србије 2007—2011.
 • Дејан НиколићПотпредседник ДС. Посланик у Народној скупштини Републике Србије.
 • Весна МартиновићПотпредседница ДС 2012—2014.
 • Јован МарковићПотпредседник ДС 2012—2014.
 • Горан ЋирићШеф посланичког клуба ДС у скупштини Србије. Потпредседник ДС 2012—2014. Градоначелник Ниша 2000—2004.
 • Оливер ДулићПредседник Скуптштине Републике Србије 2007—2008.
 • Љиљана ЛучићПотпредседница ДС 1998—2000.
 • Мирослав ВасинПредседник Покрајинског одбора ДС за Војводину. Посланик у скупштини АП Војводине
 • Балша БожовићПосланик у скупштини Србије. Председник Демократске Омладине 2009—2013.
 • Зоран АлимпићЗаменик председника Скупштине града Београда 2008—2013. и вршилац дужности градоначелника Београда 2007—2008.
 • Александра ЈерковПотпредседница ДС и посланик у скупштини Србије.
 • Иван ВујачићЧлан Политичког савета. Члан Председништва ДС 2008—2012. и Амбасадор Србије у САД 2002—2009.
 • Драган ДомазетЧлан Политичког савета. Потпредседник ДС 1992—1993.
 • Слободан ГавриловићПотпредседник ДС 1995—1998, 1999—2001 и 2004—2006.
 • Вида ОгњеновићЧланица Политичког савета. Амбасадор Србије у Данској 2011—2013. и потпредседница ДС 2004—2006. Придружени члан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989.
 • Радмила ХрустановићАмбасадор Србије у Словачкој, Заменица градоначелника 2004—2008. и Градоначелница Београда 2001—2004.
 • Звездана ПоповићПридружени члан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989.
 • Бранислав ЛечићМинистар за културу 2001—2004. Напустио странку 2005 a 2014 поново приступио странци.

Бивши чланови

1919—1948.

 • Љубомир ДавидовићЈедан од оснивача ДС 1919. Председник ДС 1919—1940, градоначелник Београда 1910—1914 и председник владе Краљевине СХС 1919—1920, 1924. Преминуо 19. фебруара 1940. године.
 • Милан ГролПредседник ДС 1940—1946. и Министар просвете Краљевине СХС 1927—1929.
 • Јаша ПродановићЈедан од оснивача ДС 1919. Напустио странку 1919.
 • Љубомир СтојановићЈедан од оснивача ДС 1919. Напустио странку 1919.
 • Милорад ДрашковићМинистар унутрашњих послова Краљевине СХС 1920—1921. Убијен у атентату 21. јула 1921. године.
 • Иван ТавчарГрадоначелник Љубљане 1911–1921. Преминуо 19. фебруара 1923. године.
 • Светозар ПрибићевићЈедан од оснивача ДС 1919. Министар унутрашњих послова 1920—1921. и министар просвете 1920—1922. Краљевине СХС. Напустио странку 1924.
 • Грегор ЖерјавМинистар социјалне политике Краљевине СХС 1921—1922. Напустио странку 1924.
 • Милко БрезигарПосланик у скупштини Краљевине СХС 1919—1924. Напустио странку 1924.
 • Иван РибарПредседник Уставотворне скупштине Краљевине СХС 1920—1922. Искључен из странке 1938.
 • Војислав ВељковићЈедан од оснивача ДС 1919. Преминуо 28. јануара 1931. године.
 • Иван ХрибарГрадоначелник Љубљане 1896–1910. Преминуо 18. априла 1941. године.
 • др Драгић Јоксимовићадвокат, заступник генерала Драгољуба Михаиловића у Београдском процесу.
 • др Коста Куманудиминистар финансија Краљевине СХС (1921-1922), председник Београдске општине (1926-1929), председник Народне скупштине Краљевине Југославије (1931-1935.

1989—

 • Десимир ТошићПредседник предратне Демократске омладине 1940—1948. Потпредседник ДС 1990—1993. Преминуо 8. фебруара 2008.
 • Борислав ПекићЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Преминуо 2. јула 1992.
 • Никола МилошевићПридружени члан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1991. Премниуо 24. јануара 2007.
 • Коста ЧавошкиЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Председник Извршног одбора ДС 1990. Напустио ДС 1991.
 • Владан ВасилијевићПридружени члан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1991. Премниуо 29. априла 1997.
 • Гојко ЂогоЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1991.
 • Слободан ИнићЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1991.
 • Владимир ГлигоровЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1991.
 • Милован ДанојлићЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1991.
 • Војислав КоштуницаЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Потпредседник ДС 1990—1992. Напустио ДС 1992.
 • Душан ВукајловићЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1992. Преминуо 1994.
 • Радослав СтојановићЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1992. Преминуо 31. августа 2011.
 • Марко ЈанковићЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1992.
 • Мирко ПетровићПридружени члан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1992.
 • Ђурђе НинковићПридружени члан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Секретар Извршног одбора ДС 1990. Напустио ДС 1992.
 • Александар Саша ПетровићПридружени члан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1992. Преминуо 20. августа 1994.
 • Александар ИлићПридружени члан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Напустио ДС 1992.
 • Љубомир ТадићПридружени члан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Преминуо 31. децембра 2013.
 • Владан БатићПредседник градског одбора Београд ДС 1990—1992. Напустио странку 1992. Преминуо 29. децембра 2010. године.
 • Милан Гале МушкатировићПредседник градског одбора ДС Београд 1993. Преминуо 27. септембра 1993. године.
 • Радомир ШаперПредседник градског одбора ДС Београд 1993—1994. Преминуо 6. децембра 1998. године.
 • Мирољуб ЛабусПотпредседник ДС 1994—1997. Напустио странку 1997.
 • Слободан ВуксановићПотпредседник ДС 1997—2000. Напустио странку 2000.
 • Зоран ЂинђићЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Председник ДС 1994—2003. Убијен у атентату 12. марта 2003. године.
 • Милорад ПеришићЧлан иницијативног одбора за обнављање рада ДС 1989. Амбасадор Србије у Канади 2001—2003. и потпредседник ДС 1994—1999. Преминуо 6. маја 2003. године.
 • Чедомир ЈовановићПотпредседник ДС 2001—2004. Искључен из странке 2004.
 • Ненад БогдановићПотпредседник ДС 2004—2007. Градоначелник Београда 2004—2007. Преминуо 27. септембра 2007. године.
 • Горан КнежевићГрадоначелник Зрењанина у два мандата. Искључен из странке 2009.
 • Зоран ЖивковићЗаменик председника ДС 2001—2004, вршилац дужности председника 2003—2004. и Председник Владе Републике Србије 2003—2004. Напустио странку 2012.
 • Милан МарковићМинистар за државну управу и локалну самоуправу 2007—2012. Напустио странку 2012.
 • Душан ПетровићПосланик у Народној скупштини Републике Србије. Искључен из странке 2013.
 • Вук ЈеремићПредседник Генералне Скупштине УН 2012—2013. Искључен из странке 2013.
 • Предраг ФилиповАмбасадор Србије у Словенији 2007—2012, Амбасадор Србије у Јапану 2001—2006. и потпредседник ДС 2000—2001. Напустио странку 2013.
 • Борис ТадићПредседник Републике Србије 2004—2012, Председник ДС 2004—2012., потпредседник ДС 2000—2004. и почасни председник ДС 2012—2014. Напустио странку 2014.
 • Јелена ТриванПотпредседница ДС 2010—2012. Напустила странку 2014.
 • Миодраг РакићПотпредседник ДС 2012—2014. Напустио странку 2014. Преминуо 13. маја 2014. године.
 • Александар ШапићПредседник општине Нови Београд. Напустио странку 2014.
 • Борислав СтефановићПотпредседник ДС 2014—2015. Бивши шеф Преговарачког тима за Косово и Метохију. Напустио странку 2015.
 • Драган ЂиласПредседник ДС 2012—2014. и Градоначелник Београда 2008—2013. Напустио странку 2016.
 • Бранислав БелићВршилац дужности Градоначелника Београда 2008. Преминуо 17. јула 2016. године.

Странке настале из ДС-а

Чести сукоби унутар странке и смене страначких лидера, довеле су до тога да из Демократске странке настане велики број других политичких странака:

Галерија

Види још

Напомене

 1. ^ резултати проглашени неважећим због ниске излазности
 2. ^ резултати проглашени неважећим због ниске излазности

Референце

 1. ^ „DS у бројкама”. 
 2. ^ а б Parties and Elections in Europe
 3. ^ Politichka scena bez Liberala, SDP-a, SLS-a
 4. ^ а б в г Oko izbora 17. CeSID. 2008. 
 5. ^ Б92. Вести: Предложено распуштање скупштине. 10. март 2008. 16:10 ч.
 6. ^ „Помирење ДС-а и СПС-а”. Блиц. 19. 10. 2018. 
 7. ^ Tadić odustao od kandidature
 8. ^ Dragan Đilas novi predsednik DS
 9. ^ Đilas:Jedna stranka, jedna politika
 10. ^ Marković napustio DS
 11. ^ "Dušan Petrović isključen iz DS"
 12. ^ I Vuk Jeremić isključen iz DS-a
 13. ^ "Odluka DS o mandatima krši Ustav"
 14. ^ USS nenadležan za mandat Jeremića
 15. ^ Đilas: Podrška Vladi oko Kosova
 16. ^ Boris Tadić izašao iz DS
 17. ^ Đilas: Demokratija je na staroj adresi
 18. ^ Narodna skupština Republike Srbije | Aktuelni saziv
 19. ^ RIK proglasio listu DS-a
 20. ^ Pajtić ipak ide protiv Đilasa?
 21. ^ Bojan Pajtić novi predsednik DS
 22. ^ Борислав Стефановић напустио ДС
 23. ^ Ђилас напустио ДС
 24. ^ Шутановац победио на изборима за председника ДС
 25. ^ „ФРАКЦИЈА ДС: Избори су успешни гласало 70 одсто чланова, резултати у 21 час”. Новости. 26. септембар 2020. 
 26. ^ „Лажни избори оверени фалсификованим печатом”. ДС. 29. септембар 2020. 
 27. ^ а б в Oko izbora 19 (PDF). CeSID. 2014. стр. 104, 106. 
 28. ^ а б „Србија пред изборима”. Приступљено 9. 1. 2019. 
 29. ^ Oko izbora 17 (PDF). CeSID. 2008. стр. 13, 14. 
 30. ^ Stanje demokratije u Srbiji (PDF). CeSID, National Democratic Institute. 2014. стр. 86-107. 

Литература

 • Мојовић, Горица (2011). Србија и Демократска странка — Хронологија 1990—2010. Београд: Демократска странка. ISBN 978-86-7856-115-3. 

Спољашње везе