Сабор српског јединства

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Странка српског јединства
Сабор српског јединства
SSJ.jpg
Лого Сабора српског јединства
ПредседникБорислав Пелевић
ОснивачЖељко Ражнатовић Аркан
Основана1993. (обновљена 2013)
ПретходникГрупа грађана — Жељко Ражнатовић
СедиштеВлајковићева 7, Београд од 2012 године.
Раније:
Јагодина (Београд до 1998)
 Србија
Број чланова  (2013)4.123
Идеологијасрпски национализам
великосрпска идеја
Политичка позицијаДесница
Бојецрвена, плава, бела, жута
Народна скупштина Републике Србије
0 / 250
Скупштина Аутономне Покрајине Војводине
0 / 120
Веб-сајт
http://www.ssj.rs/

Сабор српског јединства (скраћено ССЈ, раније Странка српског јединства) ванпарламентарна је политичка странка у Србији. Основана је новембра 1993. године, а њен оснивач и први председник био је Жељко Ражнатовић Аркан.

Године 1998. седиште странке је премештено из Београда у Јагодину. Након убиства Жељка Ражнатовића, у јануару 2000. године, вођа странке је постао Борислав Пелевић. Децембра те године, на ванредним изборима за Скупштину Србије, коалиција око ССЈ осваја 14 посланичких места (самој странци је припало 11), што је представљало велико изненађење. Међутим, на ванредним парламентарним изборима у децембру 2003. године, ССЈ у коалицији не успева да освоји ниједно посланичко место, странка није имала свога представника у парламенту у периоду од 2007—2008.

Почетком 2008. године, странка се утопила у Српску радикалну странку.

Услед превирања у Српској радикалној странци у периоду од августа до септембра 2008. године, Пелевић је приступио новоформираном посланичком клубу „Напред Србијо“, на чијем се челу налазио некадашњи заменик председника СРС Томислав Николић. Убрзо затим, Пелевић је постао члан и високи функционер Српске напредне странке, коју је формирао Томислав Николић.

Недуго после преласка Александра Мартиновића, некадашњег потпредседника Српске радикалне странке, у Српску напредну странку, Борислав Пелевић је иступио из Српске напредне странке и најавио реактивирање Странке српског јединства.

Избори 2014. године[уреди | уреди извор]

На републичким ванредним парламентарним изборима 2014. године, странка je наступила заједно у коалицији под називом "Патриотски фронт" са удружењима грађана Српским сабором Заветници, НП — Препородом Србије и Слободном Србијом — Ниш; Сабор српског јединства не прелази изборни цензус и не улази у Скупштину Србије.

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]