Сундски гавијал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Сундски гавијал
Временски распон:
Oligocene — Quaternary
Tomistoma schlegelii false gharial LA zoo 03.jpg
Сундски или лажни гавијал
(Tomistoma schlegelii)
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Reptilia
Ред: Crocodilia
Породица: Gavialidae[2]
Потпородица: Tomistominae
Род: Tomistoma
(Müller, 1846)
Врста: T. schlegelii
Биномна номенклатура
Tomistoma schlegelii
(Müller, 1838)
Tomistoma schlegelii Distribution.png
Ареал распрострањености

Сундски гавијал или лажни гавијал (латински: Tomistoma schlegelii) је врста из породице правих крокодила, иако се у новије време овај његов статус оспорава, и могуће је да ће га научна заједница из ове преместити у породицу гавијала (Gavialidae). Облик њихове дуге и уске губице довео је и до овог имена, а према новијим истраживањима, могуће је да је заиста с` гавијалима него с` правим крокодилима. Сундски гавијал је монотипична врста (једина) у роду Томистома.

Карактеристике[уреди]

Глава сундског гавијала

Сунсдки гавијал може достићи дужину до пет метара. Губица му је необично уска и издужена, а како у горњој тако и доњој чељусти има бројне уске и шиљасте зубе. Његове светлије до тамно смеђе тело је обележено тамнијим пругама и пегама. Видљиве су како код младих, тако и код одраслих животиња.

Распрострањеност и угроженост[уреди]

Ова врста крокодила живи искључиво у слаткој води језера, река и мочвара. Појављивање ове врсте у брактичној води није познато. Подручје на којем ове животиње живе обухвата Малајско полуострво и острва Борнео, Суматра и Јава, док њихова појавност на Сулавесију није доказана. На темељу налаза фосила сматра се да су још у време династије Минг (1368-1644) живели на југу Кине. Познати су и фосилни остаци њихових сродника и у Сједињеним Америчким Државама и у Европи.

Данас су сундски гавијали врло угрожени. Према процени „Tomistoma Task Force” „IUCN/SSC Crocodile Specialist Group” у природи живи још само око 2.500 јединки. Угрожава их уништавање њихових станишта сечом шума, исушивањем мочварних тресетишта и криволов.

Начин живота и размножавање[уреди]

Сундски гавијал живи повучено и врло је уморна животиња. Храни се претежно рибама, али и другим мањим кичмењацима, као што су водоземци, други гмизавци, птице и сисари. Женке граде брежуљкаста гнезда од биљног материјала најчешће у пондожју стабла.

Брига о подмлатку упоредива је са другим крокодилима.

Референце[уреди]

  1. ^ Bezuijen, M.R.; Shwedick, B.; Simpson, B.K.; Staniewicz, A. & Stuebing, R. (2014). „Tomistoma schlegelii”. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. International Union for Conservation of Nature. 
  2. ^ Willis, R. E.; McAliley, L. R.; Neeley, E. D.; Densmore, L. D. (2007). „Evidence for placing the false gharial (Tomistoma schlegelii) into the family Gavialidae: Inferences from nuclear gene sequences”. Molecular Phylogenetics and Evolution. 43 (3): 787—794. 

Спољашње везе[уреди]