Томас Пинчон

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Томас Пинчон
Датум рођења(1937-05-08)8. мај 1937.(83 год.)
Место рођењаГлен Коув, САД
ШколаУниверзитет Корнел

Томас Раглс Пинчон Млађи (енгл. Thomas Ruggles Pynchon, Jr.,IPA:/ˈpɪn.ʧɔːn/, [1] , Глен Коув, 8. маја 1937) је амерички писац, култни аутор савремене (постмодернистичке) америчке прозе.

Биографија[уреди | уреди извор]

Одрастао је на Лонг Ајланду. У средњошколским годинама објављује прве приповетке у школском часопису и добија признање за „ученика генерације“. Провео је две године у ратној морнарици пре него што је дипломирао енглески језик на Универзитету Корнел. Током студирања похађао је и часове Владимира Набокова, који је тада предавао на том универзитету. Након што је објавио неколико новела крајем 1950-их и почетком 1960-их, започео је рад на романима по којима је данас најпознатији: В. (1963), Објава броја 49 (1966), Дуга гравитације (1973), Вајнленд (1990), Мејсон и Диксон (1997) и Против дана (2006).

Средином 1960-их потпуно се повукао из јавности а место његовог боравка је већ више од четири деценије непознато. Доступан је веома мали број његових фотографија, и све су из његове младости, тако да мало ко сем његових најближих пријатеља и сарадника зна како он данас изгледа.

Пинчона карактеришу дуге и сложене прозе и теме као што су чудна имена, незрео хумор, илегална употреба дрога, параноја, расизам, империјализам, религија, деконструкција... Његова белетристичка и публицистичка дела користе различите жанрове и покривају широк дијапазон тема, укључујућчи историју, науку и математику.

Многи читаоци и критичари сматрају да је Пинчон један од најбољих савремених писаца. Добитник је Мекартурове стипедније као и Националне књижевне награде, а често га називају редовним кандидатом за Нобелову награду за књижевност.[1]

Занимљивости[уреди | уреди извор]

  • Појавио се на снимању две епизоде Симпсонових, где је глас позајмио свом лику, који је носио кесу на глави.

Књижевна дела[уреди | уреди извор]

Романи[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Nobel za ućutkane”. www.danas.rs. 12. 10. 2007. Приступљено 21. 09. 2011. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]