Пређи на садржај

Фине мртве дјевојке

С Википедије, слободне енциклопедије
Фине мртве дјевојке
Филмски постер
РежијаДалибор Матанић
СценариоМате Матишић
Далибор Матанић
Главне улогеОлга Пакаловић
Нина Виолић
Инге Апелт
Крешимир Микић
Ивица Видовић
Јадранка Ђокић
Борис Михољевић
Милан Штрљић
МонтажаТомислав Павлић
Година2002.
Трајање77 минута
ЗемљаХрватска
Језикхрватски
IMDb веза

Фине мртве дјевојке је хрватски филм из 2002. године који је добио награду Златна арена.[1] Карактеришу га двије главне лезбијске улоге, као и нестабилан психолошки профил релативно свих ликова филма ради дочаравања „посљератног лудила“.[2][3]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филм почиње тако што дјевојка (касније се сазнаје Ива) у пратњи полиције долази у стан Олге (Инге Апелт) и Блажа (Ивица Видовић), које оптужује да су киднаповали њеног сина. Након увида, полиција и дјевојка одлазе у полицијску станицу, где Ива препричава шта се заправо збило.

Раније, заљубљене дјевојке Ива (Олга Пакаловић), студенткиња медицине, и Марија (Нина Виолић), спортисткиња, изнајмљују стан у наизглед сасвим обичној загребачкој згради. Газдарица Олга такође је срећна због њиховог усељења и Иву намењује своме сину Данијелу (Крешимир Микић).

Премда девојке покушавају да сачувају своју приватност не мијешајући се у животе својих комшија, ускоро откривају да не живе у обичној згради. Поред њих станује комшија који чува леш своје жене како би наставио да прима њену њемачку девизну пензију, затим учесник рата који пати од посттрауматског стресног синдрома и физички злоставља своју жену.

Ту је и гинеколог Перић, који држи незакониту ординацију за абортус, коју посјећују и часне сестре. У близини су и скинхеди и проститутка Лидија. Када газдарица Олга сазнаје да су Ива и Марија лезбијке, одмах им даје десетодневни отказни рок.

Данијел, кога на то подстиче мајка, користи прилику тренутног Маријиног одсуства због тражења другог стана и одлази код Иве. Силује је, чему свједочи његова мајка Олга. Реагујући на силовање своје девојке, Марија започиње тучу са Данијелом у којој га случајно убије тако што га одгурне на шине у тренутку када је пролазио воз. Олга оглашава узбуну пред осталим комшијама, који се због својих патологија већ налазе у приправности и спремни да се упусте у насиље. У атмосфери линча, неко од комшија убија Марију.

Прича се враћа у садашњост. После Маријиног убиства, Ива се удала за мушкарца и са њим добила дијете, за које Олга мисли да јој је унук и киднапује га. Ива не жели да јој муж то сазна, јер цијели претходни живот крије од њега. У посљедњој сцени, Блаж, муж госпође Олге, убија своју жену и враћа Иви дијете. Док он одлази својој кући, Ивин муж се враћа са службеног пута.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Олга Пакаловић Ива
Нина Виолић Марија
Инге Апелт Олга
Крешимир Микић Данијел
Ивица Видовић Блаж
Милан Штрљић инспектор
Јадранка Ђокић Лидија

Награде[уреди | уреди извор]

  • филм "Фине мртве дјевојке" на Пулском фестивалу награђене су Великом златном ареном за најбољи филм те Златним аренама за најбољу режију, продукцију, споредну женску (Олга Пакаловић) и споредну мушку улогу (Ивица Видовић), а награђене су и наградом публике Златна врата Пуле те Октавијаном за најбољи дугометражни играни филм Хрватског друштва филмских критичара. Каи и награда Synchro film & video.[1]
  • Сочи 2003' - Посебно признање жирија[1]
  • Женева 2003' Cinema tout ecran - Награда жирија младости[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г „Фине мртве дјевојке”. База ХР кинематографије. Приступљено 24. 1. 2021. 
  2. ^ „(Филмска) умјетност — уточиште за непожељне”. Срајевске свеске. Приступљено 9. 8. 2013. 
  3. ^ „Dalibor Matanić: Fine Dead Girls (Fine mrtve djevojke, 2002)”. Кинокултура. Приступљено 9. 8. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]