Фине мртве дјевојке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Фине мртве дјевојке
Фине мртве дјевојке.jpg
Фине мртве дјевојке
Режија Далибор Матанић
Сценарио Мате Матишић
Далибор Матанић
Главне улоге Олга Пакаловић
Нина Виолић
Инге Апелт
Крешимир Микић
Ивица Видовић
Јадранка Ђокић
Борис Михољевић
Милан Штрљић
Монтажа Томислав Павлић
Година 2002.
Трајање 77 минута
Земља Хрватска
Језик хрватски
IMDb веза

Фине мртве дјевојке је хрватски филм из 2002. године који је добио награду Златна арена. Карактеришу га двије главне лезбијске улоге, као и нестабилан психолошки профил релативно свих ликова филма ради дочаравања „посљератног лудила“.[1][2]

Кратак садржај[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филм почиње тако што дјевојка (касније се сазнаје Ива) у пратњи полиције долази у стан Олге (Инге Апелт) и Блажа (Ивица Видовић), које оптужује да су киднаповали њеног сина. Након увида, полиција и дјевојка одлазе у полицијску станицу, где Ива препричава шта се заправо збило.

Раније, заљубљене дјевојке Ива (Олга Пакаловић), студенткиња медицине, и Марија (Нина Виолић), спортисткиња, изнајмљују стан у наизглед сасвим обичној загребачкој згради. Газдарица Олга такође је срећна због њиховог усељења и Иву намењује своме сину Данијелу (Крешимир Микић).

Премда девојке покушавају да сачувају своју приватност не мијешајући се у животе својих комшија, ускоро откривају да не живе у обичној згради. Поред њих станује комшија који чува леш своје жене како би наставио да прима њену њемачку девизну пензију, затим учесник рата који пати од посттрауматског стресног синдрома и физички злоставља своју жену.

Ту је и гинеколог Перић, који држи незакониту ординацију за абортус, коју посјећују и часне сестре. У близини су и скинхеди и проститутка Лидија. Када газдарица Олга сазнаје да су Ива и Марија лезбијке, одмах им даје десетодневни отказни рок.

Далибор, кога на то подстиче мајка, користи прилику тренутног Маријиног одсуства због тражења другог стана и одлази код Иве. Силује је, чему свједочи његова мајка Олга. Реагујући на силовање своје девојке, Марија започиње тучу са Далибором у којој га случајно убије тако што га одгурне на шине у тренутку када је пролазио воз. Олга оглашава узбуну пред осталим комшијама, који се због својих патологија већ налазе у приправности и спремни да се упусте у насиље. У атмосфери линча, неко од комшија убија Марију.

Прича се враћа у садашњост. После Маријиног убиства, Ива се удала за мушкарца и са њим добила дијете, за које Олга мисли да јој је унук и киднапује га. Ива не жели да јој муж то сазна, јер цијели претходни живот крије од њега. У посљедњој сцени, Блаж, муж госпође Олге, убија своју жену и враћа Иви дијете. Док он одлази својој кући, Ивин муж се враћа са службеног пута.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Олга Пакаловић Ива
Нина Виолић Марија
Инге Апелт Олга
Крешимир Микић Данијел
Ивица Видовић Блаж
Милан Штрљић инспектор
Јадранка Ђокић Лидија

Извори[уреди]

  1. ^ „(Филмска) умјетност — уточиште за непожељне”. Срајевске свеске. Приступљено 9. 8. 2013. 
  2. ^ „Dalibor Matanić: Fine Dead Girls (Fine mrtve djevojke, 2002)”. Кинокултура. Приступљено 9. 8. 2013. 

Спољашње везе[уреди]