Фолксваген голф

Из Википедије, слободне енциклопедије
Голф I из 1974
Голф VII из 2012

Фолксваген голф (нем. VW Golf) је ауто у компактној класи од Фолксвагена, који се производи од 1974. године и тренутно је у својој седмој генерацији. Са преко 30 милиона примерака голф је један од најважнијих произведених аутомобила у свету.

Опште информације[уреди]

Концепт возила[уреди]

Фабрика у Волфсбургу 1978

Голф се производи у верзији са три и пет врата, као хечбек и компакт (два или четири врата и задњи поклопац на преклоп на крову). Димензије возила су знатно веће од малог аутомобила, али и знатно испод класичне средње класе. Аутомобил нуди довољно простора за четири одрасле особе, заједно са пртљагом, а унутрашњост може бити у складу са спуштањем задње клупе. Све верзије Голфа имају предњи погон или погон на све точкове.

Статистика[уреди]

Наводно, на изненађење Извршног одбора, голф је у року од неколико месеци развио велики успех у продаји и то се наставља и дана. Од почетка производње првог модела до данас, произведено је више од 30 милиона примерака у седам узастопних серија. Голф је један од најважнијих аутомобила који је икада произведен. Рангиран је као трећи у свету иза Тојоте Короле и Форда из Ф серије.

Посебно у Немачкој Голф је практично од почетка производње постао популаран и њих има највише регистрованих - неки са преко 400.000 возила годишње. У остатку Европе генерално је најпродаванији аутомобил, иако он није био присутан у свим земљама.

У јуну 2013. године, 30-милионити голф је произведен у Волфсбургу.

Историја модела[уреди]

Преглед серија[уреди]

Линкови[уреди]