Фонд периодике Библиотеке града Београда

С Википедије, слободне енциклопедије
Библиотека града Београда
Biblioteka grada Beograda - logo.jpg
Библиотека града Београда
BGB periodika ST 19 01.jpg
Фонд периодике, Студентски трг 19, Београд
Оснивање1931.
ЛокацијаБеоград
 Србија
Координате44° 49′ 13″ С; 20° 27′ 12″ И / 44.82015° С; 20.45342° И / 44.82015; 20.45342
Врстајавна библиотека
Обим1158 наслова периодике
Чланови25.000 корисника годишње
ДиректорЈасмина Нинков
Превозтрамвај 2,
тролејбуси 19, 21, 22, 28, 29,
аутобус 26, 31
АдресаСтудентски трг 19
Веб-сајтБиблиотека града Београда

Фонд периодике Библиотеке града Београда набавља, обрађује, чува, проучава и даје на коришћење пажљиво структуриран фонд серијских публикација. У свом фонду има 1158 наслова периодике, од чега 893 наслова часописа и 265 наслова новина, у 21.787 томова. Фонд обухвата новине и часописе из свих области науке, културе и уметности, алманахе, годишњаке, календаре, извештаје, летописе, зборнике радова, мањи број статистичких прегледа, билтена као и фототипска издања. У Фонду периодике Библиотеке града Београда су сви важнији наслови 20. века, службене периодичне публикације, најрелевантнији наслови серијских публикација до 1991. године са простора бивше СФРЈ а потом из Србије из свих области људског старалаштва. Годишње се принавља преко 500 томова актуелних наслова.

Простор[уреди | уреди извор]

BGB periodika ST 19 02.jpg

Фонд периодике као саставни део Одељења посебних фондова Библиотеке града Београда физички је издвојен и од 2002. године налази се у просторијама на Студентском тргу број 19 у Београду (пресељен је из Дечанске улице број 12). Смештен је у простору од 260 m2 у згради у најужем центру града и има повољне саобраћајне везе са осталим деловима града.

Све просторије налазе се у приземљу – укупно пет просторија: радни простор, простор за смештај фонда и простор за коришћење библиотечке грађе. Читаоница за коришћење часописа опремљена је са 20 читалачких места, за коришћење дневне штампе обезбеђено је 6 читалачких места, а за претрагу фонда и друге дигиталне услуге 4 корисничка места са персоналним рачунарима и интернет везом.

Каталози[уреди | уреди извор]

Каталози, лисни (насловни, топографски) и електронски (насловни, хронолошки) обогаћени су и БИСИС ОПАК каталогом са инвентарским подацима о целокупном фонду часописа, верзије 3.1.2.

У оквиру Фонда периодике врши се евиденција и инвентарисање библиотечког материјала, каталошка обрада, чување и давање на коришћење. Стручна обрада фонда периодике у сагласности је са законским и подзаконским актима који регулишу ову материју у библиотекарству Србије при чему се сва библиотечка грађа редовно физички обрађује, уводи у евиденционе картоне, инвентарише, обрађује и каталогизира и спроводи се предвиђена заштита (повезивање часописа и коричење новина). Систем смештаја фонда у Фонду периодике Библиотеке града Београда је numerus currens, а у оквиру њега грађа је подељена по формату за новине и часописе. Приступ фонду је затворен и публикације се задужују преко реверса уз чланску карту код библиотечког радника који ради са корисницима.

Наслови у Фонду[уреди | уреди извор]

У фонду се налазе неки од најважнијих наслова 20. века: Политика, Време, Борба, Базар, Градац, Крфски забавник, Српски књижевни гласник, Дело, Трећи програм Радио Београда, НИН као и добар део службених периодичних публикација: Службени гласник Републике Србије, Службени лист Србије и Црне Горе, Службени лист града Београда…[1]

Петину фонда чине наслови из 19. века: Новине сербске изъ царствующега града Виенне, Даница илирска, Славјански родољуб, Гласник Србског ученог друштва, Јавор, Дубровник, Невен, Стражилово.

У читаоници дневне штампе члановима су у понуди следећи наслови: Политика, Вечерње новости, Данас, Блиц, Спортски журнал, НИН, Печат, Сведок.

Дигитализација[уреди | уреди извор]

Корисници[уреди | уреди извор]

Годишње преко 25 000 корисника прочита више од 60 000 примерака дневне штампе, а у читаоници за научни рад се изда око 4 500 укоричених томова.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ћоровић, Љубица: Илустрована историја Библиотеке града Београда, Библиотека града Београда, 2011
  2. ^ Библиотека града Београда/

Спољашње везе[уреди | уреди извор]